- En ny avtale vil bestemmes etter en skjønnhetskonkurranse, der en av de potensielle aktørene har vært i sminkerommet i 25 år, mens de andre kommer rett fra skauen, sa Torry Pedersen til politikerne i familie- og kulturkomiteen.

Han sikter til at det trolig blir få konkurrenter til 25 år gamle TV 2 når utlysning til en avtale for en kommersiell allmennkringkaster kommer før sommeren.

Rett før jul leverte kulturminister Linda Hofstad Helleland en stortingsmelding om fremtidens kommersielle allmennkringkasting - som kan åpne veien for en ny avtale mellom staten og TV 2.

Amedia, Schibsted, Mediebedriftenes Landsforbund og TV 2 ga mandag sine innspill til politikerne i Familie- og kulturkomiteen. 

Helleland legger i stortingsmeldingen opp til at en kommersiell allmennkringkasting i fremtiden kan få en kompensasjon på inntil 135 millioner kroner årlig for merkostnadene som finnes ved produksjon av visse typer innhold (se faktaboks).

Både Amedia og Schibsted har vært kritiske til en slik støtte.

I mandagens DN varslet Amedia-topp Stig Finslo nok et angrep på en eventuell støtte til TV 2.

På møtet i familie- og kulturkomiteen mandag fulgte tidligere VG-redaktør Torry Pedersen, som nettopp har fått overoppsyn over Schibsteds fem norske mediehus - Aftenposten, VG, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad - opp med å gå langt i å oppfordre politikerne om å tenke seg om før man gir støtte til en kommersiell allmennkringkaster.

- Sannsynligheten for at noen andre aktører, lokalisert andre steder enn i Bergen søker på tildelingen er mikroskopisk, sa Pedersen, før han fortsatte:

- Argumentasjonen i stortingsmeldingen er spesifikk til lineær tv, men materiale som produseres med støtten må nødvendigvis distribueres hvor som helst. Derfor vil dette innebære en direkte støtte til nyheter med digital distribusjon, der konkurrenten VG for eksempel har større oppslutning blant brukere mellom 20 og 50 år, sa Pedersen.

 Vil ha støtte

TV 2 har ønsket slike motytelser fra staten for å søke på en eventuell utlysning for en kommersiell allmennkringkaster, men har foreløpig ikke villet si så mye om hva de synes om forslaget til Regjeringen. 

TV 2-sjef Olav T. Sandnes signaliserte mandag at TV 2 har lyst til å søke, men står fast ved at den endelige utlysningen må være attraktiv for TV 2. 

- Det Torry Pedersen refererer til er at en kompensasjon kan virke konkurransevridende. Jeg mener at en delvis dekning av merkostnader ved å gjennomføre et allmennkringkasteroppdrag på bestilling fra staten ikke er konkurransevridende, sier Olav T. Sandnes, før han henviser til at VG i mange år fikk nullmoms på sitt papirprodukt, samtidig som avisen bygget VG.no til Norges største trafikkmaskin digitalt.

- I konkurranse med aktører som ikke hadde nullmoms på papir. Det var konkurransevridende, sier Sandnes.

Schibsted-topp Torry Pedersen mener det er et lite gjennomtenkt svar.

- Nullmomsen er et tiltak rettet mot brukeren, og er nettopp den indirekte tilnærmingen jeg tok til orde for i mitt innlegg, og helt i tråd med den argumentasjonsrekken jeg mener er gangbar. For øvrig får TV 2 nå momsfritak på nyhetsdelen av Sumo, som trolig utgjør større summer enn Schibsted digitalt, så jeg synes ikke det er det skarpeste argumentet jeg har hørt i denne debatten, sier Pedersen til DN.

TV 2: Utfordring med fastsatt sum

TV 2 valgte i fjor sommer å si nei til en midlertidig ny kringkastingsavtale, med forklaring i at den ikke inneholdt motytelser. Fra nyttår har man derfor ikke hatt noen kommersiell allmennkringkastingsavtale i Norge, men det er ventet at en ny utlysning kommer før sommeren.

TV 2-sjef Sandnes mente at det var en utfordring at summen på inntil 135 millioner kroner årlig var fastsatt på forhånd.

- Prinsipielt mener vi at man burde starte med å se på hva som er behovet, og hvordan man kan få kommersiell allmennkringkasting til å bidra til et mediemangfold på best mulig måte, og ut av det definere en relevant kompensasjon. Nå er det sånn at det foreligger et tak som er skissert i en stortingsmelding og den må man forholde seg til, sier Sandnes.

Han advarte mot å gjøre innholdskravene for detaljerte i utlysningen.

 - Vi har ikke detaljerte synspunkter på de enkelte innholdskravene. Vi registrerer at stortingsmeldingen viser tilbake til den forrige avtalen, som løp ut ved nyttår, og det mener vi er et godt utgangspunkt. Det er viktig at innholdskrav ikke er for detaljerte – og det handler om at vi må sikre å ha en fri og uavhengig redaksjon også fremover, sier Sandnes. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.