I sommer sluttet Jan Over Årsæther i TV 2, etter 17 år som reporter, redaktør og direktør, og i september registrerte han to selskaper. Nå bytter selskapene navn, og et svært erfarent team står frem, med en særdeles bred satsing.

– Vi satser på å kunne tilby alle tjenestene et stort selskap trenger innen kommunikasjon og produksjon og innhold, enten det er strategi, analyse, journalistikk, innhold, merkevare eller film, sier Årsæther.

Med seg på laget og som medeier i selskapet har han kjæresten Linda Nordheim og Paal Tarjei Aasheim, som begge har gått fra McCann, og Arne Hjeltnes, som de siste to årene har jobbet med å bygge opp en fiskefabrikk, men som etter eget utsagt er «født og oppvokst innen media og kommunikasjon» gjennom jobben i reklamebyrået Creuna og i reklamebransjen på 90-tallet.

For bredt?

Så langt har de ansatt tre personer til, og regner med å vokse, men det er mye å dekke, og mange å konkurrere med.

– Vi blir kanskje en av dem som har flest konkurrenter i Norge, sier Hjeltnes muntert.

Mye av kompetansen skal leies inn ved behov.

– Det handler om personer, hvem kunden stoler på. Vi trenger ikke sitte på all spisskompetansen, men vi må kunne skaffe all spisskompetanse, og det tror jeg vi har kunnskap og bredde til, sier Nordheim.

– Det høres ut som en bred satsing – i alle retninger?

– Ja, men det er den veien det går. Jeg tror ikke en stor kunde vil ha mange som bidrar til rådgivning og kommunikasjon, de vil ha én leverandør, mener Årsæther.

– Er det klokt å gå ut så bredt?

– Ja, hvert nytt moteord i bransjen har ført til hundre nye småbyråer. Så bruker kundene mye tid på kontakter med dem, sier Aasheim, som tror det kan finnes et marked for å dekke alt, og ett for å være spesialisert, men at «litt spesialist» er et dårlig konsept.

110 år

Selskapene får navnene Maverix Story, som driver virksomhet for oppdragsgivere og skal ledes av Nordheim, og Maverix Media, som skal produsere for tv og strømmetjenester, og som skal ledes av Årsæther.

De fire gründerne har ifølge Aasheim 110 års erfaring innen medier og kommunikasjon, og mener dette er en fordel når de skal være litt «mavericker», folk som ikke helt følger strømmen. – Lang fartstid og alder kan vel også være en ulempe når man skal tenke nytt?

– Oppfattelsen av det kan være en ulempe, men det er ingen automatikk i at du ikke er nysgjerrig selv om du er erfaren, eller at du er nysgjerrig fordi du er ung. Du kan godt være 30 år og ha gitt opp eller 50 og være den mest kreative, sier han.

Alle fire skal jobbe fulltid i selskapet, men når DN møter dem er Hjeltnes i telefonen – som alltid, ifølge de andre.

– Noen av oss har jo jobb som må gjøre ved siden av. Jeg er midt i oppstarten av en fiskefabrikk, sier Hjeltnes, som er styreformann i Norwegian Fish Company.

Han sier dette krasjet litt tidsmessig med Maverix-jobben, men ifølge Årsether sa han ja på sekundet og skal jobbe 100 prosent etter hvert.

Hjeltnes er styreformann i Norwegian Fish company, og har jobbet med å lage fabrikk i to år.

Spår fete år

Årsether påpeker at det har vært magre år for produksjon av tv, fordi tradisjonell «lineær-tv» har vært i fall, men han tror markedet kommer tilbake for fullt.

– Det er ti nye strømmeaktører som vil inn på det norske markedet, og alle vil ha eksklusivt, godt innhold, sier han.

– Så Netflix har ikke vunnet det slaget?

– Netflix kommer til å få utfordringer. Disney tar ut innholdet sitt og kommer med eget tilbud, Facebook Watch kommer, samt Youtube Red og Amazon Prime. Det er rom for mange abonnementer og alle vil ha et ferskt bibliotek, sier Årsæther, som sier de trolig vil starte med dokumentarserier.

Aasheim sier tv-faget dessuten blir stadig bredere og at gruppens fartstid på dette feltet blir nyttig.

– Alt rører på seg, selv plakatene på gaten og Facebookreklamen er nå små reklamefilmer, det er ekstremt mye mer film nå enn tidligere, sier han.(Vilkår)