Kulturminister 'Trine Skei Grande skal fredag presentere en ny mediemelding til Stortinget.

Et sentralt punkt er den fremtidige finansieringen av NRK.

Torsdag formiddag orienterte Kulturdepartementet NRK om at det vil bli innført en ny finansieringsordning fra 1. januar 2020.

Konsekvensen er at NRKs lisenskontor i Mo i Rana legges ned.

Beskjeden ble gitt i et møte hos Kulturdepartementet der blant andre kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og ordfører Geir Waage i Rana kommune var tilstede.

Det var også nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. Årsaken til det er at Kulturdepartementet på samme møte la frem planer om å opprette 70 nye arbeidsplasser ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana.

– Det har lenge vært bred enighet om at NRK trenger en mer fremtidsrettet og forutsigbar finansieringsmodell. Samtidig får dette konsekvenser for NRKs lisensavdeling. Det er selvfølgelig en tung beskjed å få for våre medarbeidere ved lisensavdelinga. Dette er folk som gjennom mange år har gjort en viktig og god jobb for NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i meldingen.

De ansatte i Mo i Rana er innkalt til allmøte. Lisensavdelingen ble etablert for 27 år siden og har 100 ansatte.

Pekte mot ny modell

Da KrF ble med i Regjeringen i januar 2019, kom en avklaring i spørsmålet om hvordan mediestøtten skal organiseres i fremtiden.

Formuleringene i den nye regjeringsplattformen for Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, var mer forpliktende enn i den ett år gamle Jeløya-plattformen. Jeløya-plattformen ble vedtatt i forbindelse med at Venstre gikk inn i regjeringen sammen med Høyre og Frp i januar 2018.

Den nye formuleringen lød:

  • Regjeringen vil fjerne dagens lisens og endre finansieringsmodellen for NRK slik at den er mer fremtidsrettet, sikrer redaksjonell uavhengighet og legitimitet, styrker den sosiale profilen og er enkel og ubyråkratisk. All mediestøtte skal samles i én ordning.

Den gamle formuleringen var:

  • Det skal vurderes å samle all mediestøtte i én ordning.

Kringkastingssjef Thor Gjermund advarte den gang sterkt mot nyordningen der både NRK og all øvrig mediestøtte skulle samles i samme pott.

– For det første vil vi få en kontinuerlig diskusjon om fordelingen av midlene. Det er skadelig både for oss og andre som skal nyte godt av en slik ordning.

– Det andre er at dersom formålet med en avgift er uklart, så går også legitimiteten ned. Jeg er for en ordning der alle skal betale lisens, og der alle kan gjøre seg opp en mening om NRK leverer i forhold til de pengene vi mottar, og gi uttrykk for det. Det er en sunn diskusjon som NRK må forholde seg til, sa Eriksen til DN i januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.