Ferske tall fra Kantar Media, utarbeidet på bestilling fra Medietilsynet, viser flere urovekkende tendenser for et radiomarked som i 2017 har vært – og fortsatt er i en prosess der man slukker riksdekkende fm-nett.

NRK har nedgang på 8,8 prosentpoeng siste 12 måneder. P4-gruppen går ned 1,3 prosentpoeng, mens Bauer Media går opp 0,6 prosentpoeng. Andelen som lytter på de tradisjonelle kanalene har nå sunket fra 66 prosent til 54 prosent på tre år, mens andelen som lytter til nye kanaler har økt fra 14 prosent til 27 prosent i samme periode.

– Det positive med digitaliseringen av radioen i Norge er at det har gitt oss mulighet til å ta inn langt flere kanaler enn fm-nettet kunne. Våre heldigitale kanaler, som Radio Rock, Topp 40 og Radio Vinyl slår godt fra seg og bidrar til at vi vokser, sier Lasse Kokvik, administrerende direktør i Bauer Media.

Optimistisk

Radiosjef i NRK, Jon Branæs, er ikke overrasket over fallet.

– Det at vi går totalt ned, har nok med teknologiskiftet å gjøre. Folk må få litt tid på seg til å skaffe seg nye radioer. Det er jo en investering, sier Branæs, som venter at man på denne tiden neste år har kommet til at de fleste har skaffet seg digitalradio på en eller annen måte.

Han påpeker at NRK også har slukket først i folkerike områder – mens de kommersielle aktørene har hatt en lengre overgangsperiode.

– NRK har også vekst på noen av kanalene. For eksempel er P1+ nå tredje størst, og P13 dobbelt så store. Samlet sett er styrkeforholdet mellom oss og de kommersielle kanalene omtrent som før, selv om vi har tapt noen markedsandeler i år. Vi har fortsatt to tredjedeler av markedet, noe vi har hatt siden 1990-tallet, sier Branæs.

– Ikke overraskende

Kokvik sier det ikke er overraskende at det er NRK som har tatt det største fallet.

– Det er naturlig at NRK tar det største fallet, da de har gått foran og slukket fm-nettet før oss kommersielle. Håpet er at det lånet av lyttere vi kommersielle har hatt i denne perioden blir permanent, og at interessen for vårt tilbud øker når alle tar i bruk digitalt utstyr, sier Kokvik.

Lyttermålingen viser blant annet at andelen som lytter til nasjonal radio faller fra 68 til 64 prosent, mens den daglige lyttertiden faller fra 87 minutter til 77 minutter på 12 måneder.

Radiolyttingen har vært på vei ned de siste årene, men ifølge Medietilsynet er den nye målingen mer markant enn tidligere målinger.

– Det er derfor grunn til å tro at den økte nedgangen i samlet radiolytting i 2017 henger sammen med radioskiftet som er gjennomført i store deler av landet, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding.

Kokvik er ikke så overrasket over fallet i lyttertid.

– Det er nok en lekkasje her, fra dem som ikke har skaffet seg utstyr, sier han, og legger til at han er spent på å se utviklingen når alle riksdekkende kanaler – både NRKs og de kommersielle aktørene sine – er over på dab.(Vilkår)

Meyers advokat med kraftige utfall mot media
Dag Steinfeld, advokaten til SSB sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme.
03:29
Publisert: