«Fy, fy, fy – streikebryteri», roper NRKJ-organiserte streikende – med Dagsrevyen-programleder Jarle Roheim Håkonsen i spissen – utenfor NRK-ledelsens kontorer på Marienlyst fredag.

- Dette er en demonstrasjon født av spontant sinne etter streikebryteri under 17.mai. Når man bryter en streik vil sårene kunne vare mye lenger enn streiken, sier NRK-profilen gjennom sin megafon, utenfor kontorene til ledelsen på Marienlyst.

De ansatte demonstrerer fredag kl. 13 mot det de mener er streikebryteri fra ledelsens side i forbindelse med 17. mai-sendingen.

Litt etter 13.30 dukket den tidligere NRK-profilen Christian Borch opp på Marienlyst. Han skulle inn og lese inn et kåseri til en radiosending, men snudde da de streikende begynte å rope at han ikke skulle gå inn.

- Jeg sympatiserer fullt og helt med de streikende. Nå hadde jeg ikke så mye valg. Jeg går ikke inn igjen dit nå, sa han, før han tok på seg en rød skjorte til full jubel.

- Kommer du til å jobbe noe mer med NRK så lenge streiken varer?

- Nei, det kommer jeg ikke til å gjøre, ikke så lenge streiken varer. Jeg står i sympati med de streikende, sier Borch, som nå er selvstendig næringsdrivende.

Christian Borch trekker på seg t-skjorten til de streikende NRK journalistene.
Christian Borch trekker på seg t-skjorten til de streikende NRK journalistene. (Foto: David Brendan Torch)

– Glassklart eksempel

Streikeleder for Nyhetsdivisjonen, Jarle Roheim Håkonsen, forteller at folk skal ha blitt beordret til å ta plassen til ansatte i streik.

– Det er allerede en formell klage inne fra en annen fagforening, NRKs tverrfaglige fagforening. De klaget formelt inn i går fordi en av deres ansatte ble beordret til å fylle en streikers jobb på 17. mai-sendingen. Det er et glassklart eksempel på streikebryting som andre enn oss i NJ har klaget på. Det er en objektivitet i det som vi mener er et godt som bevis, sier streikeleder Håkonsen.

– Har dere mottatt flere meldinger om streikebryting?

«Fy, fy, fy – streikebryteri» ropte programleder Jarle Roheim Håkonsen utenfor NRKs lokaler på Marienlyst fredag.
«Fy, fy, fy – streikebryteri» ropte programleder Jarle Roheim Håkonsen utenfor NRKs lokaler på Marienlyst fredag. (Foto: David Torch)

– Ja, vi har fått enormt med varsler om streikebryteri, sier Håkonsen.

Formelt møte

Fredag har det vært et møte mellom kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, NRKJ-leder Richard Aune og streikelederne.

– Det er uakseptabelt med streikebryting. Jeg har vært i kontakt med kringkastingssjefen i dag. Oppgaver som tilhører de streikende skal ikke bli gjort av andre ansatte, kun toppledelsen kan ta på seg de oppgavene og jeg tviler på at Eriksen gjorde sendingsoppavene til 17. mai, sier Richard Aune.

– Hva kan du fortelle om omfanget av streikebrytingen?

– 17. mai sendingen var streikebryting, det kan jeg si helt klart. Det betyr ikke at det ikke har skjedd flere brudd, men det er vi i ferd med å kartlegge, sier Richard Aune

Jarle Roheim Håkonsen ledet de oppmøte NRK-ansatte under demonstrasjonen mot det de mener er streikebrudd.
Jarle Roheim Håkonsen ledet de oppmøte NRK-ansatte under demonstrasjonen mot det de mener er streikebrudd. (Foto: David Brendan Torch)

– Må være konkrete

Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, avviser at statskanalen har drevet streikebryting.

– Vi har hatt et møte i dag med fagforeningen og bedt dem være konkrete i sine påstander. Hvis de virkelig mener at det er streikebryting, må de komme med noe konkret. Det er ingenting vi har sett så langt som tyder på at det er grunnlag for å påstå at det har skjedd streikebryting, sier Nyhus.

Han mener det ikke er noe grunnlag for demonstrasjonen fredag.

- NRK respekterer fullt ut at journalistene i NRKJ er i streik og de spilleregler som gjelder. I et møte med streikeledelsen tidligere i dag ba vi derfor om at de konkretiserer sine påstander, slik at vi kan få vurdert og tilbakevist disse. Dersom de fortsatt fastholder påstandene, ba vi dem bringe saken inn for avklaring mellom hovedorganisasjonene NJ og Spekter. Vi ber streikeledelsen respektere at vi fortsatt har 1700 ansatte på jobb som både har en plikt og en rett til å utøve sitt arbeid uten å få slike beskyldninger fremmet mot seg.

Han sier at han ikke er kjent med at det er kommet en formell klage fra Tverrfaglig fagforening.

- Jeg er ikke kjent med noen formell klage fra TF. Det er imidlertid korrekt at vi har beordret en medarbeider til å utføre et arbeid som lå innenfor vedkommendes ordinære funksjon. Dette er ikke streikebryteri, men noe vi gjorde for å tydeliggjøre vedkommendes plikt.

Også leder i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, reagerer på beskyldningene.

– Dersom NJ mener det foregår streikebryteri, må de komme til oss med konkrete eksempler. Det har de ikke gjort. Vi ser svært alvorlig på at NJ beskylder ikke-streikende kollegaer som utfører sine vanlige arbeidsoppgaver for streikebryteri, og vil innkalle ledelsen i NJ til et møte på tirsdag for å diskutere dette, skriver hun i en epost til DN.(Vilkår)