Leder for Mediemangfoldsutvalget, Knut Olav Åmås, overleverte tirsdag formiddag medieutredningen til kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). 

Blant endringene utvalget foreslår er en gradvis avvikling av den særskilte tilskuddssatsen for såkalte nummer to-medier i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Endringen foreslås faset inn over fire år.

– Ganske dramatisk

En av nummer to-avisene som rammes av forslaget er Bergensavisen (BA) i Bergen, som fikk 25,7 millioner kroner i tilskudd i fjor.

– Sammenlignet med støtten vi fikk i 2016 vil konsekvensen av forslaget bli at vi får 5,5 millioner mindre. Det er klart det er ganske dramatisk. Men vi må ta forbehold om at det er mange elementer her som vil spille inn, og som vi har ikke rukket å sette oss inn i, sier sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson i BA.

Det nåværende produksjonstilskuddet foreslås erstattet av satsen for lokale nummer to-aviser. 

Opplagsvinner i Hordaland

Tirsdag morgen ble opplagstallene for norske aviser offentliggjort. Sveinbjørnsson påpeker at BA er den avisen i Hordaland som hadde flest nye abonnenter i fjor. 

Sjefredaktøren mener det er uheldig for mediemangfoldet i Bergen dersom avisen svekkes.

– Vi kan i dag feire at vi er opplagsvinner. At rammebetingelsene våre blir satt under press er ikke spesielt uventet, men det legger en liten demper på feiringen. Men nå skal forslaget ut på høring, og jeg er ganske sikker på at vi kommer til å ende på noe som er bra både for mediemangfoldet og for BA, sier Sveinbjørnsson.

Lokalavisene styrkes

Mediemangfoldsutvalget foreslår også en minstesats på 750.000 kroner i produksjonsstøtte for lokalaviser som har mellom 1000 og 6000 i opplag. Målet er å styrke lokalaviser som står overfor utfordringer knyttet til innovasjon og omstilling.

Styreleder i Landslaget for lokalaviser (LLA), Roar V. Osmundsen, er svært fornøyd med forslaget.

– Vi ser på dette som en veldig anerkjennelse av lokalavisene og jobben de gjør, sier Osmundsen. 

Tidligere har lokalaviser med under 4000 i opplag fått rundt en halv million kroner i produksjonsstøtte. For aviser med et opplag på 4–6000 har summen vært noe lavere.

– Forslaget er helt klart et løft for lokalavisene. Vi har tidligere spilt inn at det derfor er uhensiktsmessig å ha en ordning som premierer å komme ut oftest mulig på papir, siden flere lokalaviser ønsker å øke sin satsing på nett. Nye minstesatser vil derfor også øke innovasjonstakten hos lokalavisene, sier styrelederen.

Fått med deg siste utgave av DNs podkast Finansredaksjonen?

Dette kan ødelegge for høyere oljepris
DNs kommentator Bård Bjerkholt er bekymret for oljeprisen. Krig eller fred i Irak vil være avgjørende.
03:09
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.