Det var Spiegel Online som selv meldte om skandalen onsdag. Det er en svært anerkjent reporter i Spiegel som i stor grad har forfalsket sine egne historier og diktet opp hovedpersoner og dermed har lurt både leserne og sine kolleger, skriver magasinet.

De første mistankene oppsto etter reportasjen «Jaegers Grenze» i november 2018 om et amerikansk borgervern å grensen mellom Mexico og USA.

En reporterkollega ble mistenksom og meldte sine bekymringer oppover til de ansvarlige redaktørene.

Han møtte først motstand, men reiste så til USA. Dels for å samle bevis mot kollegaen, og dels for beskytte seg selv – siden hans navn også sto på den tvilsomme reportasjen.

Etter først å ha nektet alt innrømmet reporteren til slutt forfalskningene i forrige uke. Spiegel Online skriver at det viste seg at han har funnet på hele passasjer, ikke bare i historien «Jaegers Grenze», men i en rekke tekster.

Den anklagede reporteren har vunnet en rekke priser for sin journalistikk, og har siden 2011 publisert nærmere 60 saker i Spiegel og Spiegel Online.

Foreløpig har reporteren, ifølge Spiegel Onlines egen artikkel om saken, innrømmet feil eller delvis forfalskning i 14 saker.

Spiegel sier arbeidet med å ettergå sakene bare så vidt har begynt, og vil ikke gå god for antallet.

Der Spiegel er et hardtslående tysk nyhetsmagasin med høy troverdighet.
Der Spiegel er et hardtslående tysk nyhetsmagasin med høy troverdighet. (Foto: HANDOUT)

I sin tid som frilansjournalist har han også skrevet for anerkjente publikasjoner som den tyske utgaven av Financial Times, TAZ og Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Hvorvidt det også finnes feil og forfalskninger i disse sakene, er ikke kjent.

Reporteren har nå slettet sine profiler i sosiale medier. Han har foreløpig ikke uttalt seg om saken offentlig.

Spiegel er knallhard i ordbruken om sin tidligere medarbeider. Magasinet skriver at han har bedratt metodisk, med hensikt og høy «kriminell energi».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Oppfinner (24): –Hva er alternativet? Bare la 100.000 tonn plast ligge der ute?
01:33
Publisert: