Tidligere fiskeriminister Per Sandberg langet ut mot mediene på et pr-arrangement på puben Madam Reiersen i Arendal tirsdag.

Under seansen sa Sandberg at NRK er «totalt kompetanseløs når det gjelder Iran» – og listet statskanalen opp som det verste mediet når det gjaldt dekningen av kjæresten Bahareh Letnes i etterkant av deres omstridte ferietur til Iran i juli.

Han sa at norsk presse har «nærmest henrettet denne kvinnen» og mente NRK hadde stått i spissen.

– Statskanalen vår har vært verst og TV 2 har vært nummer to, sa Sandberg under seansen i Arendal.

Nå får han støttende ord fra kulturminister Trine Skei Grande (V).

– Jeg tror at en allmennkringkasters rolle ikke er å stå øverst på de listene. Men jeg vet ikke hva som var grunnlaget Per hadde for å lage en sånn liste, sier Grande til DN.

Tenkte på NRKs rolle

Som generalforsamling for NRK, fastsetter Kulturdepartementet – med Grande på toppen – styringssignaler for allmennkringkasteren. På generalforsamlingen går departementet gjennom virksomheten til NRK og aktuelle saker blir tatt opp. I tillegg blir nye medlemmer til styret valgt.

– Hva synes du om at Sandberg nevner statskanalen NRK som nummer én på listen over medier som har vært verst – og ber om kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sin avgang?

– Det er ikke politikeres rolle å be om noens avgang. Men som generalforsamling i NRK tenkte jeg litt på NRKs rolle som allmennkringkaster i natt, sier Trine Skei Grande.

– Hva mener du med at det ikke er NRKs rolle å stå øverst på en slik liste?

– Allmennkringkasteren har en rolle med både å være grundig og gravende, også tabloid når det trengs, men det er klart at vi skal ha en bredde i det medietilbudet, da skal de ikke ligne alle andre, men ha en spesiell rolle som allmennkringkaster, sier kulturministeren.

– Det er ikke der vi vil ha NRK

– Er det noe du har reagert på som de har gjort i sin dekning, siden du sier at det er rart at de står øverst på den listen?

– Meningen min var ikke at det var rart, meningen er at det ikke er der vi vil ha NRK, på toppen av den listen. Men det er jo ikke sikkert at de hører hjemme der heller.

På spørsmål om det er ikke er NRKs rolle å være kritisk mot maktpersoner, svarer Grande følgende:

– Jo, men det er ikke allmennkringkasterens rolle å være mest tabloid. Men det er allmennkringkasterens rolle å være blant de mest gravende, fordi de har ressurser til det.

Hun understreker at NRK skal være med på å dekke slike saker, men uttrykker sympati med Sandberg som har stått i en mediestorm de siste ukene.

– Medier har en jobb med å grave og finne stadig nye vinkler. Da er det ganske krevende å stå i sånt press. I dag sier jeg at jeg har litt toleranse, at mannen har vært gjennom noe tøft, og så håper jeg redaksjoner hele tiden evaluerer hvordan man jobber og hva slags resultat man får. Men jeg tror vi har en ganske redelig medieverden i Norge, sier Grande.

Ikke opplevd innblanding

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen deltok sammen med Grande og konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted på opptak til debattprogrammet «Torp» i Arendal onsdag morgen – og ble kjent med kulturministerens syn på NRKs Sandberg-dekning der.

Han sier han ikke reagerer på uttalelsene til Grande.

– Jeg tror det er vanskelig å finne noe i NRKs dekning som rettferdiggjør den plasseringen. Men jeg registrerer at vi er i godt selskap – Sandberg ønsket jo også at TV 2s Olav Sandnes skulle gå av, og gikk vel ut mot egne partifeller, andre medier og det norske folk på den seansen, sier Eriksen.

Han opplever ikke at Trine Skei Grande har noe interesse av å styre NRKs dekning av store nyhetssaker.

– Jeg har vært redaktør i et par tiår og har virkelig aldri opplevd at hverken eiere eller politikere har blandet seg inn i det redaksjonelle på en utilbørlig måte. Det er jeg avslappet for, sier han, og legger til:

– Hun får tenke på hva hun vil om natten. Ærlig talt reagerte jeg ikke på det, og jeg oppfatter ikke at det er noe i vår journalistikk som gir noe god grunn til å kalle NRK for en versting. Men NRK er et medium som når bredt, og får selvsagt betydning for en slik sak, sier Eriksen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Tirsdag var en ellevill dag her på Arendalsuka
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim oppsummerer partilederdebatten. Men først litt om sirkuset som kom til byen.
04:53
Publisert: