– Det er jo fascinerende hvor slående like appene er. Ikke bare er navigeringen lik, men også så å si alle andre elementer, sier Ola Stenberg, produktdirektør i VG til DN.

Han snakker om Van Stories. En nyhetsapp levert av den spanske avisen La Vanguardia med unge lesere som målgruppe. Appen er nesten helt lik VGs egen Peil-app.

Peil er en egen nyhetsapp spesielt rettet mot yngre lesere. Den bruker store bilder, lite tekst og video for å gi et overblikk over de viktigste sakene til en målgruppe som ikke har tid til å lese lange, tradisjonelle artikler.

– Vi har utviklet Peil over lang tid og hele tiden basert oss på kontinuerlig dialog med lesere og deres tilbakemeldinger. Vi testet ut mange varianter før den endelige versjonen man kan se i dag, sier Stenberg.

Skjermbilder av Peil (t.v.) og Van Stories.
Skjermbilder av Peil (t.v.) og Van Stories. (Foto: VG / La Vanguardia)

Tilskudd fra Google

sin egen lanseringsside for Van Stories, publisert i juli i år, skriver La Vanguardia at den nye appen er utviklet med støtte fra Google.

– De har sagt i intervjuer at de er inspirert av Instagram. Det er jo fascinerende at de har kommet frem til akkurat samme produkt som oss med bare Instagram som inspirasjon, sier Stenberg.

VG kommer likevel ikke til å forfølge saken juridisk.

– Rent juridisk er det veldig høy terskel når det gjelder å forfølge kopiering av produktutvikling. Det er mange apper og nettsider som ligner hverandre. Men vi noterer oss at vårt konsept er blitt annektert av et stort spansk mediehus. For oss er det viktig å påpeke dette, vi velger å tro at vi har vært tidlig ute med noe som nå fanger interessen til andre store internasjonale mediehus. Vi får ta det som et kompliment, sier Stenberg.

– Har dere kontaktet La Vanguardia?

– Våre spanske venner vil få høre fra oss nå, sier Stenberg.

Hedda Heier, advokat i Simonsen Vogt Wiig Advokatfirma.
Hedda Heier, advokat i Simonsen Vogt Wiig Advokatfirma. (Foto: Simonsen Vogt Wiig)

Ifølge Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig er dette et juridisk område med få klare grenser.

– Skal man komme noen vei i slike saker må man kunne vise til at vernede elementer i koden, tekst- eller grafikkomponenter som må anses som åndsverk, er etterlignet og at man gjenfinner vernede elementer i etterligningen. Alternativt at det er foretatt illojale konkurransehandlinger i strid med markedsføringsretten. Det blir uansett en konkret vurdering i hvert tilfelle, sier Hedda Baumann Heier, advokat i teknologi- og medieavdelingen hos Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

Fornøyd med Peil

Peil er blitt lastet ned omtrent 80.000 ganger siden lansering.

– Vi har rundt 30.000 brukere av Peil. Det er vi veldig fornøyd med sett i lys av at appen retter seg mot en liten og krevende målgruppe. Denne måten å formidle nyheter på blir åpenbart mer etterspurt fremover, sier Stenberg.

Neste sving på utviklingsveien er å nærme seg «moderskipet».

– Nå ser vi på hvordan vi kan utvikle Peil-formatet for VG og ikke bare som egen app, sier Stenberg.

Kjenner til Peil

La Vanguardia sier de kjenner til Peil, men avviser at de har kopiert appen.

– Vi kjenner absolutt til Peil, men også til andre lignende formater som er inspirert av sosiale medier, som Vitcord, Tik Tok, Washington Post Select og lignende, sier Javier Martinez, prosjektleder for Van Stories til DN.

Han sier Instagram Stories og Googles AMP Stories-format er hovedinspirasjonen. AMP Stories er en åpen standard for visuell historiefortelling som blander interaktive elementer, video, bilder og tekst. La Vanguardia sier de har jobbet med formatet siden før Peil kom på markedet.

– Vi var pionerer i Spania med bruken av AMP Stories-formatet. Van Stories er vårt forsøk på å samle de beste artiklene laget i AMP-formatet på ett sted. Prosjektet er fortsatt på utprøvingsstadiet og vi har ingen forretningsmodell på plass eller inntekter fra Van Stories ennå, sier Martinez.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.