Oppdatert med fullt navn på Julie Hansson Tangen og korrekt trafikkmål: Unike brukere.

Den Schibsted-eide nettavisen VG hadde i 2017 en driftsmargin på imponerende 19,4 prosent, etter en omsetning på over 1,7 milliarder kroner og et driftsresultat (ebitda) før renter, skatt, av- og nedskrivninger på 339 millioner kroner.

Nå melder den tre år gamle nettavisen Medier24 seg på i konkurransen om hvem som er mest lønnsom. Gründer Gard L. Michalsen kan slå i bordet med 20,7 prosent driftsmargin i 2017.

– Gard Steiro må skjerpe seg, spøker Michalsen, med henvisning til VGs toppsjef.

– VG har fortsatt noe større tall enn oss, og tjener vel mer på en dag enn vi gjør på et år, sier gründeren.

Facebook-trafikken sviktet

Medier24 ble startet av Gard L. Michalsen før jul i 2014. Vel tre år senere har Michalsen ansatt vaktsjef Erik Waatland (29) og kommersiell leder Julie Hansson Tangen (27). I mai begynner ansatt nummer fire, journalist Eira Lie Jor (26).

I 2017 fikk selskapet driftsinntekter på 4,3 millioner kroner, og et driftsresultat på 889.000 kroner.

Noe som har endret seg merkbart, er drahjelpen fra verdens største nettsamfunn, Facebook.

Da DN omtalte Medier24 sommeren 2017, fikk nettstedet hele 60 prosent av sin trafikk fra Facebook.

I vinter har Mark Zuckerberg i flere omganger gjort det klart at nyheter vil få en mindre sentral plass i brukernes nyhetsstrøm, til fordel for meldinger fra venner og familie.

– Jeg er ikke bekymret, men jeg konstaterer for første gang at det er en endring for oss, sier Michalsen.

Han deler trafikktall for perioden 1. januar til 8. mars. De viser at Facebook-trafikken i år sto for 35 prosent av trafikken til Medier24 i denne perioden. I samme periode i 2017 kom altså 60 prosent av nettavisens trafikk fra Facebook, mens andelen var 56 prosent i 2016.

Også i absolutte tall sank trafikken fra Facebook til Medier24s nettsider, fra 178.000 unike brukere i den aktuelle perioden i 2017, til 152.000 unike brukere i år.

Algoritmen er «en faktor»

Til tross for Facebook-svikten, økte samlet trafikk til Medier24 kraftig. Årsaken er at øvrig trafikk viste sterk vekst.

– Den største trafikk-kilden vår har vært Facebook, og det er den fortsatt. Totaltrafikken vokser, så jeg er ikke bekymret, men vi ser at andelen tilfeldige lesere fra Facebook synker, sier Michalsen.

Han konstaterer at det skjedde en endring i rekkevidden til Facebook-poster med Medier24-saker i vinter.

– Algoritmen er nok en faktor, om ikke den eneste. Vi merker at de nest beste sakene ikke får samme trafikk som før. De som engasjerer mest kan fortsatt gå viralt: Debatter, spisse kommentarer og klassiske nyhetssaker. Som når noen har gjort noe galt, eller må slutte i jobben sin, sier Michalsen.

På en gjennomsnittlig dag har Medier24s forside besøk av 6000–7000 unike brukere.

– Selv om Facebook endrer algoritmen, kan vi i større grad enn jeg hadde trodd leve av egen trafikk, hevder Michalsen.

Han sier ansettelsen av Eira Lie Jor, som ikke nødvendigvis blir årets siste, ikke er å levere 30 prosent flere saker, men å levere mer gjennomarbeidede saker og kritisk journalistikk.

– Det er ikke mangel på gladsaker og pressemeldinger i bransjen, mener Michalsen.

Mange «24»-konkurrenter

Onsdag kom nyheten om at bonde Jon Trøite (49) har solgt gården i Stjørdal etter 30 år for å starte Landbruk24.

Nettstedet skal ifølge en pressemelding by på nyhetssaker om landbruk og oppdaterte produsentpriser på viktige jordbruksvarer.

Advokatene har også fått et nytt nisjenettsted. Tidligere Aftenposten-journalist og NHO-direktør Kjetil Kolsrud (43) startet Rett24 i fjor høst. Nettstedet publiserer nyheter og debattinnlegg om nasjonale og internasjonale rettsavgjørelser, lovforslag, uttalelser og annet bransjenytt for jurister.

Samtidig får travinteresserte sitt på Trav24, mens folk med sterk interesse for verktøy kan lese nyhetsbloggen Verktøy24. Den har Jørn Søderholm drevet siden 2016, som et hobbyprosjekt ved siden av jobben som ansvarlig redaktør for fagtidsskriftet Anleggsmaskinen.

En lang rekke lokale og regionale nyhetstjenester bruker tallet 24, blant andre Drammen24, Lister24, Vestviken24, Nord24, Trondheim24, Stord24 og Steinkjer24.

Næringslivsnytt kommer under navn som E24 og NA24, mens bokbransjen dekkes 365 dager i året på Bok365, og Anbud365 er nettavisen for alt om offentlige anskaffelser.(Vilkår)

Her er grunnen til at elbilene lar vente på seg
Volkswagen venter til 2020 med neste elbil, men viser i mellomtiden en uten ratt og pedaler.
02:06
Publisert: