– Vi er selvsagt glade for at Kindred Group ikke vinner frem med noe som lett kan anses som en konkurrentklage og et forsøk på å bruke Medietilsynet og PFU som arena for å påvirke konkurransen i markedet i egen favør, skrive programredaktør Jarle Nakken i TV 2 i en epost til DN.

DN skrev forrige helg at TV 2 var klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for det kommersielle samarbeidet mellom programmet «Senkveld» og Norsk Tipping under innslaget «Camp Senkveld».

Klager var det nordiske bettingkonsernet Kindred Group, som mente samarbeidet med Norsk Tipping ikke var godt nok opplyst om da TV 2 i innslaget gjorde et poeng ut av å sette odds på de ulike deltagerne i «Camp Senkveld» – som er et innslag der programlederne Thomas Numme og Harald Rønneberg kjemper mot hverandre – med hvert sitt lag bestående av kjendiser.

Samarbeidet med Norsk Tipping er merket i vignetten til «Camp Senkveld», og også merket med en «P» for produktplassering. Bettingkonsernet mente likevel at produktplasseringen av Norsk Tippings oddstilbud var å anse som skjult markedsføring. I tillegg til å klage TV 2 inn for PFU, leverte Kindred også en klage til Medietilsynet, som har ansvaret for å føre tilsyn med norske kringkastere.

Vignetten til Camp Senkveld er merket med «samarbeid med Norsk Tipping».
Vignetten til Camp Senkveld er merket med «samarbeid med Norsk Tipping». (Foto: Skjermdump: TV 2 Sumo)

Medhold for TV 2

Medietilsynet har nå vurdert klagen og kommet frem til at TV 2 ikke har drevet skjult markedsføring for Norsk Tipping i innslaget – og at både sponsorforholdet og produktplasseringen var innenfor kringkastingsloven.

«Medietilsynet ser at produktet Oddsen får oppmerksomhet i innslaget. Camp Senkveld-formatet har eksistert i flere år og det er heller ikke nytt at konseptet består av en konkurranse mellom to kjendislag. Det å trekke inn et element der man beregner odds og ut fra dette tipper på vinneren, anses i utgangspunktet som en akseptabel måte å produktplassere på, i den forstand at det er sammenheng mellom produktet og handlingen», skriver Medietilsynets Hanne N. Sekkelsten og Lars Erik Krogsrud i vurderingen.

Camp Senkveld-deltagerne i år: Team Harald i rødt (fra venstre): Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, Camilla Herrem, Adam Schjølberg, Ina Svenningdal, Mads Sjøgård Pettersen og Harald Rønneberg, og Team Thomas i blått (fra venstre): Thomas Numme, Hkeem, Siri Kristiansen, Stian Sivertzen, Maria Stavang, Terje Sporsem.
Camp Senkveld-deltagerne i år: Team Harald i rødt (fra venstre): Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, Camilla Herrem, Adam Schjølberg, Ina Svenningdal, Mads Sjøgård Pettersen og Harald Rønneberg, og Team Thomas i blått (fra venstre): Thomas Numme, Hkeem, Siri Kristiansen, Stian Sivertzen, Maria Stavang, Terje Sporsem. (Foto: TV 2)

– Vi er glade for at Medietilsynet nå har vurdert saken og gitt TV 2 og Senkveld medhold på alle punkter i at produktplasseringen i programmet er innenfor gjeldende regelverk, og at det ikke har forekommet noen form for brudd på kringkastingsloven når det gjelder regler for reklame, sponsing og produktplassering, skriver programredaktør Jarle Nakken i TV 2 til DN.

Sjef for samfunnskontakt i Kindred, Peter Alling, svarer slik på Medietilsynets vurdering:

– Kindred bemerker at Medietilsynet ikke anser at det kommersielle samarbeidet mellom TV 2 og Norsk Tipping fører til videre handling. Kindred vil ikke engasjere seg mer i den saken med Medietilsynet, skriver han i en epost til DN.

Forventer støtte fra PFU

Nakken påpeker at innklager Kindred Group er en konkurrent av Norsk Tipping, som driver spillnettsteder rettet mot nordmenn som spiller blant annet oddsspill. Han er ikke overrasket over at bettingkonsernet klaget inn TV 2.

– Vi skal alltid overholde regelverket og tåle å bli innklaget uten å bli felt hverken i PFU eller Medietilsynet uansett hvor motivasjonen til innklager måtte ligge.

Alling sier at deres motiv kun er å finne ut hva som er lov og ikke lov.

– Bakgrunn til klagen er å få avdekket hva som er tillatt og hva ikke er tillatt, ikke annet, skriver Alling.

Saken er ikke behandlet i PFU enda. Den er tatt opp til full behandling, og vil dermed bli behandlet av utvalget tidligst i januar.

– Vi forventer at PFUs vurdering er den samme som Medietilsynets i denne saken, skriver Nakken.(Vilkår)

Jan Vardøen: Lykke er en god bar, godt selskap og litt håndmat.
Men listen over ting suksessgründer Jan Vardøen håper å få gjort er fremdeles lang.
02:52
Publisert: