I en tidligere versjon av denne saken ble det skrevet at Fagervik sa opp jobben sin i protest. Dette har hun ikke gjort. Advokat Birthe Eriksen har bedt om en sluttavtale på vegne av Fagervik.

Det varslet hun foran mediekonsernets aksjonærer under generalforsamlingen i Mentor Medier på Plaza hotell i Oslo torsdag ettermiddag.

Fra scenen understreket Fagervik at hun ønsker å gi seg som følge av konsernets beslutning om å si opp tidligere sjefredaktør og administrerende direktør Åshild Mathisen i Vårt Land.

– Da min administrerende direktør ble sparket veltet det et helt prosjekt. Jeg ønsker nå på eget initiativ å avslutte arbeidsforholdet mitt med konsernet. Det blir vanskelig for meg å fortsette, sier Fagervik.

Mener konsernet trosset god utvikling

Hun understreker at Mentor Medier og Vårt Land-styret ved å sparke Mathisen så bort fra helt klare kommersielle tegn på at avisen var på vei i riktig retning.

– Vi har hatt store utfordringer i Vårt Land, men det var tegn som pekte i riktig retning. 2017 var Åshild Mathisens første og dessverre siste hele driftsår. I løpet av det året så vi en dobling av nysalg fra 2016. Det var også digitalvekst. Man doblet antall heldigitale abonnementsinntekter i 2017, og ting pekte oppover. Vi har også bremset oppsigelsene, sier Fagervik.

Det er advokat Birthe Eriksen i advokatfirmaet Guide som har bedt om en sluttavtale på vegne av Fagervik.

Konsernsjef Per Magne Tveiten ønsker ikke å kommentere Fagerviks ønske om sluttavtale overfor DN.

- Det blir ikke riktig av meg å kommentere den saken, sier han.

Varslet om trakassering

«Akutt» og «kritisk.»

Slik beskrev Fagervik konflikten mellom konsernsjef Per Magne Tveiten og sjefredaktør og administrerende direktør Åshild Mathisen, som endte med at Mathisen ble sagt opp fredag 23. mars.

Det skjedde i et formelt varsel mot konsernsjef Tveiten som ble sendt til styreleder Tomas Brunegård og resten av styret i Mentor Medier 27. oktober i fjor.

I emnefeltet på eposten skrev Fagervik, «Konfidensielt – varsel». Likevel sendte Brunegård umiddelbart kopi til konsernsjef Per Magne Tveiten.

I ettertid skal Brunegård ha beklaget at han videresendte varselet, og unnskyldt seg med at han var i Nepal og leste eposten fra Fagervik på telefonen.

– Jeg kan bekrefte at jeg sendte varselet videre. Det var feil av meg. Det kom av at ordet varsel ikke betyr det samme på svensk. Jeg befant meg utenlands da eposten kom, og sendte den videre. Det har jeg beklaget overfor varsleren. Varselet omhandlet også generell kritikk av styringen av konsernet. Det var derfor ikke så lett å forstå ut ifra teksten at det var snakk om «visselblåsing», som vi sier på svensk, sa Brunegård til DN i mars.

Brunegård understreket overfor DN at konsernstyret i Mentor Medier etter nøye undersøkelser kom frem til at det ikke var forekommet ulovlig trakassering.(Vilkår)