Krisen i det svenske aviskonsernet Metro har gått så langt at Expressen denne uken kan avsløre at flere av de ansatte ikke har fått lønn.

I et brev fra den norske sjefen Christen Ager-Hanssen (56) står det:

«Administrativt får man regne med at det tar cirka en uke før marslønningene kommer på konto.»

Ager-Hanssen sier nå at han vil saksøke investeringsselskapet Kinnevik, som han kjøpte Metro fra i 2017.

– Vi skal kreve 300 millioner kroner. Kinnevik har manipulert tallene og selskapets reelle økonomiske situasjon, sier han til Expressen.

Kinnevik er uenige

Ifølge ledelsen i Metro er det en tidligere nøkkelperson i selskapet som har manipulert tallene på oppdrag fra Kinnevik og som dermed har lurt kjøperne til å tro at det gikk bedre med Metro enn det som var tilfellet.

– Det har vi bevis på, sier Ager-Hanssen til Expressen.

Denne personen, som Expressen kjenner identiteten til, vil ikke kommentere saken, men henviser til Kinnevik:

– Vi er helt trygge på hvordan denne prosessen har gått, sier kommunikasjonsdirektør Torun Litzén.

Expressen har fått tilgang til en epost som ble sendt fra denne personene noen dager før Kinnevik solgte avisen. I eposten skriver personen at det går svært dårlig økonomisk med Metro.

Har tømt bankkontoen

Mandag denne uken slo den svenske namsfogden til mot Metros konto i Nordea, på jakt etter penger til å dekke en gjeld på nærmere ni millioner svenske kroner.

Torsdag og fredag forrige uke sikret namsfogden 2,8 millioner kroner fra bankkontoen til Metro. Denne uken fikk de kun sikret drøyt 98.000 kroner.

For å få bukt med gjelden har Metro varslet restruktureringer av selskapet og nedbemanning. Denne uken ble det også klart at avisen fra nå av kun vil komme ut på fredag.

Samtidig jobber de med en avis som skal gis ut digitalt.

Blir helgeavis

Sjefredaktør Thomas Eriksson skriver på Twitter at kostnaden ved å komme ut fem dager i uken er blitt for høy.

– Avisen skal gjøres om til en endagersavis som kommer ut på fredager, det blir en helgeavis, sier Ager-Hanssen.

– Først må vi få søknaden om restrukturering godkjent. Når tingretten har fattet sin beslutninger vil vi endre strategien vår. Det vi taper penger på er papiravisen, fortsetter han.

Blant Metros rundt 120 ansatte er stemningen svært frustrert. Hvor store nedskjæringene blir, er uklart.

Ifølge Expressen har Metro gjeld til blant annet skattemyndighetene i Sverige, SL, som står for distribusjon i Stockholmsområdet, og utleieren Alecta, som ønsker å kaste ut Metro fra redaksjonslokalene deres i Stockholm. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.