Dermed følger rikskringkasteren i BBCs fotspor, som søndag også fjernet Michael Jackson fra spillelistene. Avgjørelsen kommer etter lanseringen av dokumentaren «Leaving Neverland». Der anklages den avdøde popstjernen for grove seksuelle overgrep.

– Dokumentaren vi skal sende på søndag har to kraftige vitnesbyrd som har skapt sterke følelser og reaksjoner blant dem som har sett dokumentaren. Oppfatningen av hans musikk kommer til å bli så preget av denne dokumentaren fremover at vi velger denne løsningen, sier musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne i NRK.

Dokumentaren er produsert av HBO og ble sendt i USA i går. I Norge er det NRK som har sikret seg rettighetene.

Det er spillelistene i P1, P13 og P1+ som blir berørt. På tv er det ingen planer om å sende musikk av Jackson de nærmeste ukene.

– Nå merker alle at det koker rundt denne dokumentaren. Fremover kommer det til å bli mye diskusjon om man kan skille kunstneren fra verket. Etter å ha sett dokumentaren har folk uttalt at de ikke vil orke å høre musikken hans igjen. Vi som spiller musikk for halvannen millioner mennesker hver dag må være litt følsomme, sier Ytre-Arne.

– Betyr dette at dere tar et standpunkt i debatten om man kan skille kunstneren fra verket?

– Nei, det gjør vi ikke. Det vi gjør er å ta hensyn til de sterke følelsene rundt temaet.

Musikken til Jackson fjernes fra spillelistene i to uker. Etter det vil de ta nye vurderinger på om dette skal fortsette.

Årelange anklager

I dokumentaren står James Safechuck og Wade Robson frem med anklager om at Jackson misbrukte dem seksuelt som barn.

Begge er nå i trettiårene, men ble venner av popartisten da de var syv og ti år gamle. Dokumentaren er blitt kritisert for å ikke ha latt Jacksons familie komme frem med sine synspunkter.

Familien til Jackson har ifølge Rolling Stone saksøkt HBO for over 100 millioner dollar på grunn av dokumentaren.

Etter at dokumentaren først ble vist på Sundance Film Festival, kalte Michael Jacksons familie den et «tabloid karakterdrap».

– Michael er ikke her til å forsvare seg, hvis han hadde vært det hadde ikke disse beskyldningene kommet, het det i en uttalelse gjengitt i Variety.

De to mennene som forteller om angivelige overgrep beskrives i Jackson-familiens uttalelse som løgnere og opportunister.

– Michael Jackson var, og vil for alltid være, 100 prosent uskyldig i disse falske anklagene, skriver familien.

Anklagene mot Jackson kom først i 1993. Han benektet påstandene, men inngikk et forlik. I 2005 ble Jackson frikjent i en omfattende rettssak som gikk over 18 måneder.

Wade Robson var en av dem som benektet å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep under rettssaken, men har senere snudd.

«Helt ok»

Charlotte Myrbråten er musikkritiker i Klassekampen og programansvarlig ved Bergen Offentlige Bibliotek.

– Jeg syns det er helt ok at radiostasjoner venter litt med å spille Michael Jackson til støvet får lagt seg og en finner ut litt mer om hva som har skjedd. Radiostasjoner er egne organisasjoner og må selv bestemme hva de syns er greit. Akkurat som vi selv må vurdere det på egne vegne. Radiokanalene må imidlertid ta hensyn til lytterne sine, ikke bare en «personlig» moral, mener Myrbråten.

– Jeg syns det er fint at de tar hensyn til overgrepsofre, ikke bare i denne saken, men også andre, og har en viss finfølelse rundt dette.

R. Kelly er en amerikansk r&b. artist.
R. Kelly er en amerikansk r&b. artist. (Foto: Frank Micelotta/AP/NTB Scanpix)

Robert «R. Kelly» Kelly, en stor amerikansk r&b-artist, ble nylig anklaget for en lang rekke seksuelle overgrep mot kvinner i dokumentaren «Surviving R. Kelly». Det resulterte i januar i at plateselskapet hans, som er eid av Sony Music, sparket ham og at politiet nå har siktet ham.

Ytre-Arne forteller at de ikke har tatt andre artister som er anklaget for kriminelle handlinger av spillelistene.

– Ikke som jeg husker. Det er en spesiell situasjon. Dokumentaren er tre timer vondt og kraftig kost.

– Kommer dere til å gjøre dette i andre tilfeller? R. Kelly er for eksempel anklaget for flere seksuelle overgrep.

– Det kan godt være at vi gjør det. Dette er ikke enkle beslutninger. Det hører med til historien at Jackson er i en helt annen størrelsesorden enn R. Kelly. Vi snakker om kongen av pop. Det er en helt annen type beslutning.

Charlotte Myrbråten er musikkritiker.
Charlotte Myrbråten er musikkritiker. (Foto: Privat)

– Kunsten er fri og så videre, men jeg gidder aldri å høre på R. Kelly mer. Jeg var dj på en fest på Kunsthøgskolen i fjor og sent på kvelden spurte ei jente om R. Kelly. Jeg glemte meg litt av og satt på. Etterpå angret jeg. For meg vil musikken hans alltid være assosiert med handlingene hans. De er ikke to ulike størrelser, sikkert fordi også alt skjer nå i sanntid og er så nært. Det er ikke noe krav om at kunstnere skal være gode mennesker eller forbilder, men de trenger ikke være komplette rasshøl heller, skriver Myrbråten i en epost.

P4-sjef Kenneth Andresen sier Norges største kommersielle radiokanal inntil videre spiller Michael Jackson «som normalt»:

– Foreløpig kjenner vi dokumentaren bare av omtale og må få komme tilbake til spørsmålet om hvordan dette eventuelt vil påvirke våre vurderinger rundt spillelister. Vi har fulgt, og kommer til å fortsette å følge både reaksjoner og utvikling i denne saken tett, men inntil videre spilles Michael Jackson som normalt på våre kanaler, skriver Kenneth Andresen i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.