Michael Tetzschner er første nestleder i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité.

Han reagerer sterkt på at Arbeiderpartiet i DN torsdag sier det vil kreve motytelser fra mediebransjen i bytte for å utvide de trykte medienes momsfritak til å gjelde digitale nyhetsmedier.

Les saken her: Tilbyr gulrot, krever måtehold dnPlus

Tetzschner viser til en uttalelse fra Aps mediepolitiske talsmann Arild Grande om at Ap «forventer moderasjon både i lønninger og utbytte til eierne i tiden fremover. Dette er snakk om fellesskapets ressurser. Vil mediebransjen at fellesskapet stiller opp, må den svare med moderasjon».

Planøkonomisk tankegang

Tetzschner mener det vil være lite gunstig for den økonomiske utviklingen hvis politikerne skal bestemmer hvilke bransjer som skal være lønnsomme.

- Det undergraver også prinsippet i vårt markedssystem, som er at man kan sette pengene sine enten brusfabrikker eller i mediebedrifter og ha de samme vilkårene. Ønsket om å ville regulere lønninger og utbytte er et klart uttrykk for en planøkonomisk tankegang. Det blir spennende å se om Ap faktisk følger opp med hvilke betingelser mediebransjen må skrive under på eller underkaste seg lovmessig for å få momsletten, sier Tetzschner.

- Men trykte medier har jo hatt avgiftsfritak i flere tiår allerede?

- Ja, men aldri i bytte mot en regulering av lønninger og utbytte, sier Tetzschner.

Han mener utspillet bryter med viktige lovgivningsprisnipper. Et av disse prinsippene er å avstå fra enkelsaklovgivning, ifølge Tetzschner.

- Her ønsker Ap å regulere en hel bransje gjennom lønnsregulering, uten at det er definert nærmere hva som ligger i dette. Det skal også være utbyttebegrensninger. Dette betyr at staten skal gjøre seg til overherre, ved å pålegge mediebransjen økonomiske bindinger. Dersom dette er alvorlig ment, må det bety at mediebransjen må underlegge seg et eget tilsynsregime for å sikre at lønns- og utbytteutvikling holder seg moderat, sier Tetzschner.

Mener Ap har "blinket ut" medier og kultur

Han synes det virker som både mediene og kultursektoren er «blinket ut» som sektorer Ap ønsker sterkere kontroll med.

- Med dette har Støre begitt seg inn på en vei der staten kanskje også kan kreve andre ting, også på innholdssiden, for å gi denne momsletten. Dette er en uhyre farlig vei å gi seg inn på. Det kan ende med at pressens uavhengighet svekkes, mener Tetzschner.

Han viser til Høyres mediepolitiske talsmann, Kårstein Eidem Løvaas, når det gjelder åpningen Ap nå gir for å innføre momsfritak også for digitale medier.

«Det virker litt ullent»

Løvaas kan ikke si hvilken momsløsning Høyre vil lande på, men reagerer i likhet med Tetzschner på Aps moderasjonskrav.

- Hva mener de når de sier moderasjon? Er det et tak på lønninger? Eller et tak på utbytte? Det virker litt ullent. Det er litt klassisk sosialistisk – man har noen som tjener penger og tenker hvordan sørge for at de ikke gjør, sier Løvaas.

Han understreker at Høyre ønsker lik behandling for digitale og analoge medier, og felles lav sats uavhengig av plattform.

- Hvilken sats vi ønsker å lande på er noe vi jobber med nå. Jeg ser at Arbeiderpartiet selv setter ned et utvalg som skal jobbe frem til 2015, selv etter å ha jobbet med det i åtte år uten å få til noe som helst. Dette er et budsjettspørsmål, som vi skal svare på i alle fall før sommeren 2015, sier Løvaas.

- Når bestemmer dere satsen?

- Jeg er usikker på når vi kan komme med det, men jeg vet at flere på Stortinget har snakket om lave tall. Noen har nevnt åtte prosent, noen null, og så er det mange tall derimellom. Det er overmodent å gjøre noe, men samtidig kan ikke myndighetene være rammevilkårene. Statlige penger kan ikke redde den utfordringen mediene står i allerede, sier Løvaas.

-Mediene er inne i en vanskelig periode nå, men du kan ikke si noe om når dere bestemmer dere?

-Jeg kan ikke gi deg noe dato, men vi jobber med dette daglig.

Løvaas sier at man også må vurdere overgangsordninger, der man senker moms på digitale medier til 2, 4 eller 6 prosent, og samtidig trapper opp momsen på papir.

- Høyre og Frp skal nok klare å bli enige om dette, det står også i regjeringserklæringen. Så må vi samarbeide med Venstre og Krf for å få flertall, sier Løvaas.

- Konkret foreslo vi tidligere i år å sette et tak på støtten. Det ville helt konkret tatt åtte millioner fra pressestøtten til Dagsavisen og Vårt Land, og delt det ut til mindre lokalaviser som trenger det like mye. Det ville ikke de rødgrønne gjøre. Hvor var moderasjonstankegangen da? Spør Løvaas.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.