Morgenbladets redaktør Anna B. Jenssen presenterte mandag funnene i en leder Morgenbladet har publisert på nett.

Daniel G. Butenschøn hadde i perioden 2003–2005 20 på artikler på trykk i avisen.

Daniel G. Butenschøn hadde i perioden 2003–2005 20 på artikler på trykk i Morgenbladet.
Daniel G. Butenschøn hadde i perioden 2003–2005 20 på artikler på trykk i Morgenbladet. (Foto: Mona Pedersen)
Jenssen skriver at målet med gjennomgåelsen har vært å få en oversikt over antall artikler med uetterretteligheter, men at listen antagelig ikke er komplett.

- Ble du overrasket over omfanget?

- Jeg synes først og fremst dette er veldig trist og synd. Vi ville bruke anledningen til å ta en gjennomgåelse, for det er først etter å ha gjort det vi kan se hvilke rutineendringer vi må foreta. For vi må jo etter denne saken jo spørre oss hvordan dette kunne skje og hva vi kan gjøre for å unngå at det skjer igjen, sier Jenssen.

DN undersøker

Daniel Butenschøn var inntil nylig journalist i DN Lørdag.

Han ønsker ikke å kommentere Morgenbladets gjennomgåelse på det nåværende tidspunkt.

I slutten av juli ble det kjent at deler av hans reportasje «Klagemuren», som sto på trykk i DN Magasinet 25. juli, var plagiert fra artikkelen «Standing by», publisert i The New Yorker i 2010.

Det var denne twittermeldingen fra Øistein Refseth som fikk alarmen til å gå i Dagens Næringsliv:

Daniel Butenschøn innrømmet straks å ha stått bak plagiatet.

Senere har det kommet frem at flere saker publisert i D2 og Magasinet inneholdt plagiater.

Les også: – Dette er gjort systematisk og over tid

DN gjennomfører for tiden en systematisk gjennomgåelse av alle artikler Butenschøn har hatt på trykk i avisen.

Butenschøn sa tidligere i sommer opp sin stilling i Dagens Næringsliv.

Morgenbladet beklager

Anna B. Jenssen skriver at Morgenbladet beklager overfor leserne at artiklene har funnet veien til publisering og at avisen vil ta kontakt med de amerikanske mediene Butenschøn har kopiert fra.

Avisen gjennomgår nå sine rutiner.

- Dette ligger ti år tilbake, da Morgenbladet var en mye mindre avis med mindre stab og færre rutiner. Det betyr ikke at dette er tilgivelig, og er ikke et forsøk på bortforklaring. Men jeg tenker det er bra for oss å nå innføre tydelige regler for hvordan vi siterer og krediterer kilder, og tydelige retningslinjer for hva vi aksepterer som et intervju, sier Jenssen.

Hun sier gjennomgåelsen gjør at Morgenbladet nå vet bedre hvordan man kan sjekke for denne typen juks.

- Det er ikke verre enn at man googler tema og intervjuobjekt. Da finner man artiklene som var utgangspunktet. Dermed blir det lettere å ha bevissthet om denne typen feil, sier hun.

Morgenbladets ti saker

Her er listen over Daniel Butenschøns saker i Morgenbladet der avisens gjennomgåelse har avslørt «uetterretteligheter»:

 

«Forbrukernes idealist» publisert 4. februar 2004

Enkelte avsnitt er identisk med Karen Crofts artikkel «Citizen Nader», fra Salon.com, publisert i 1999. Morgenbladets og Salons ingresser er også påfallende like.

 

«‘Haitis Mandela’ i eksil» publisert 5. mars 2004

Enkelte passasjer er avskrift av artikkelen «Rise and Fall of ’Haitian Mandela’» i The Christian Science Monitor, skrevet av Clara Germani og publisert i februar 2004.

 

«Amerikas splittede personlighet» publisert 8. oktober 2004

Enkelte passasjer i artikkelen er avskrift av «Inside red-and-blue America», skrevet av Liz Marlantes og publisert i The Christian Science Monitor i 2004. Morgenbladets artikkel inneholder også passasjer som er kopiert fra artikkelen «Political Split Is Pervasive» i The Washington Post.

 

«Kandidatfruen» publisert 29. oktober 2004

Store deler er identisk med The New Yorker-artikkelen «The Candiate’s Wife» av Judith Thurman fra 2004. Thurman er oppgitt som kilde et par ganger i den løpende teksten. 

 

«Tredve års abortkrig» publisert 26. november 2004

Enkelte passasjer er oversatt fra Boston Globe-artikkelen «What Happens If Roe is Overturned» publisert i 2004. Noen avsnitt er like avsnitt i artikkelen «Advice and Dissent» av Jeffrey Toobin, publisert i The New Yorker i 2003.

 

«Cheneys kontraktsport» publisert 14. januar 2005

Flere avsnitt er avskrift av artikkelen «Contract Sport» skrevet av Jane Mayer, som sto på trykk i The New Yorker i 2004. Originalens tittel og ingress er til forveksling lik tittel og ingress i Morgenbladet. Artikkelen oppgis som kilde nederst i saken.

 

«Acting Governor» publisert 11. februar 2005

Store deler er identisk med artikkelen «Supermoderate!» av Connie Bruck, publisert i The New Yorker i 2004.

 

«CIA: USA skaper terrorister i Irak» publisert 28. januar 2005

Store deler er identisk med artikkelen «Iraq New Terror Breeding Ground» av Dana Priest, publisert i The Washington Post 14. januar 2005.

 

«Mannen bak pengene» publisert 18. mars 2005 

Store deler er identisk med artikkelen «The Fountainhead» av John Cassidy, publisert i The New Yorker i 2000. Åpningsavsnittene er hentet fra Caroline Frosts artikkel «Alan Greenspan: Market Maestro» fra BBCs nettsider. Roger Ferguson er blitt tillagt et sitat som stammer fra Andrea Mitchell (som Cassidy siterer i originalartikkelen).

 

«Svart senator, stigende stjerne» publisert 6. mai 2005

Plagiat avslørt av Jon Hustad i Klassekampen i 2005. Store deler av artikkelen er identiske med artikkelen «The Candidate» av William Finnegan, publisert i The New Yorker i mai 2004.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Trenger redaktørene dnPlus

Kaster seg på reklamebølgen

VG trekker kontroversiell reklamejournalistikk  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.