Denne høsten har det vært åpen konflikt mellom de ansatte i Morgenbladet og sjefredaktør Anna B. Jenssen. Etter lang tid med uro i avisen, eksploderte det da ledelsen bestemte seg for å kutte kostnader med åtte millioner kroner, noe som endte med en nedbemanning av ni ansatte.

Redaksjonsklubben svarte med å erklære mistillit mot Jenssen, men hun nektet å gå av. Nå eskalerer situasjonen i avisen ytterligere.

Varslet i leserinnlegg

Etter det DN kjenner til har 32 skribenter tilknyttet Morgenbladet, som jevnlig bidrar med kommentarer, anmeldelser, og reportasjer til avisen, bestemt seg for å slutte å levere stoff. Skribentene har skrevet et leserinnlegg som skal stå på trykk i fredagens utgave av Morgenbladet, der de varslet om avgjørelsen.

– Jeg har forståelse for den uroen som mange kjenner for Morgenbladet nå. I denne situasjonen blir min viktigste oppgave å sørge for at avisen fortsatt kommer ut, slik at leserne ikke lider for mye under dette. Dette understreker igjen at vi er i en veldig uheldig situasjon her i avisen. Jeg jobber med å forklare for skribentene våre hvordan vi har kommet hit, og håper vi kan få en god dialog fremover, skriver sjefredaktør Jenssen i en epost til DN.

– Vil dere klare å gi ut avis uten bidrag fra skribentene?

– Ja.

«Dypt bekymret og trist»

Onsdag sendte Jenssen et brev til skribenten i Morgenbladet der hun forklarte sin side av saken. Brevet er publisert på Journalisten.no.

«Jeg skriver til dere fordi jeg vet at flere av dere vurderer å bryte med Morgenbladet. Det gjør meg dypt bekymret og trist. Dere er en viktig årsak til at Morgenbladet er den gode avisen vi alle er så glade i. Uten dere blir det veldig vanskelig å lage avis,» skrev hun i brevet.

Klubbleder Jo T Gaare sier at de ansatte er like bekymret som skribentene.

– At eksterne skribenter nå boikotter avisa ser ut til å bygge på en reell bekymring for det som skjer med papiravisen. Den er høyt verdsatt som ukentlig påfyll av anmeldelser, kommentarer og journalistikk utenom det vanlige, og utgjør fortsatt vår største inntektskilde, sier Gaare.

- Vi registrerer at skribentene viser forståelse for vårt synspunkt at en avis ikke kan ledes uten tillit til redaktøren, og vi er enige med sjefredaktør Anna B. Jenssen i at uten disse bidragsyterne blir det ingen avis, sier han.

Morgenbladet er eid av NHST, som også eier Dagens Næringsliv. Sjefredaktør Amund Djuve i DN er styreleder i Morgenbladet. Konsernet har den siste tiden slitt med svake resultater. Tidligere denne uken presenterte NHST tall for tredje kvartal som viste nedgang i både omsetning og driftsresultat. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.