– I brevet står det at vi ikke har tillit til sjefredaktøren, sier klubbleder Jo. T Gaare til DN.

Tidligere denne uken fikk de ansatte i Morgenbladet beskjed av sjefredaktør Anna B. Jenssen på et allmøte at avisen må kutte åtte millioner kroner. Seks millioner kroner skal kuttes i personalkostnader, og de ansatte har fått tilbud om sluttpakker.

I brevet står det at Jenssens avgjørelse om kutt er forhastede og ødelegger for den digitale satsingen avisen står ovenfor.

– Denne satsingen har ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen forpurret ved å skape en dyptgripende konflikt, som blant annet har ført til fravær av en effektiv, operativ ledelse i en kritisk fase, skriver klubben i brevet.

Klubben består av de redaksjonelt ansatte som er medlem i fagforeningen, og består av rundt 25 stykker. Brevet ble vedtatt enstemmig. Det er rundt 35 ansatte i Morgenbladet.

– Morgenbladets digitale satsing har foregått under svært vanskelige omstendigheter. Det er ingen overdrivelse å si at avisen har vært vanstyrt – økonomisk så vel som personalmessig – fra øverste hold det siste året, står det videre.

Vil ikke trekke seg

– Jeg tar henvendelsen fra klubben på alvor, og jeg synes det er leit. Fremover må jeg jobbe hver dag for å forsøke å gjenopprette tilliten, skriver Jenssen i en tekstmelding til DN.

– Kommer du til å trekke deg som følge av brevet?

– Nei.

Brevet er sendt til Jenssen, styreleder Amund Djuve, og konsernsjef Hege Yli Melhus Ask i mediekonsernet NHST, som eier både Morgenbladet og Dagens Næringsliv.

– Anna Jenssen har min fulle tillit. Jeg mener at Morgenbladet under hennes ledelse har hatt en god utvikling redaksjonelt og økonomisk. Siden hun startet som redaktør i 2012 har avisen er blitt stadig bedre, og blitt et godt produkt for samfunnsengasjerte lesere. Det er styret og eieren som skal ha tillit til sjefredaktør. At klubben ikke har det er bekymringsfullt, sier Djuve, som i tillegg til å være styreleder også er sjefredaktør i DN.

– Forstår du reaksjonen fra klubben?

– Jeg tar klubbens uttalelse til etterretning. Jeg forstår at det er krevende å stå i en sånn omstilling. De fleste store mediebedrifter har gjennomført opptil flere kuttrunder. Det er ikke noe enestående. Morgenbladet har etter meg bekjent ikke gjennomført noen sånne runder, og jeg forstår at de synes det er krevende og ubehagelig.

Omstilling og sviktende inntekter

De ansatte har fått beskjed om at behov for omstilling og sviktende inntekter er årsaken til kuttene. Mediekonsernet NHST har den siste tiden slitt økonomisk, og iverksatt flere omstillingstiltak.

Til DN begrunnet Jenssen tirsdag kuttene med behovet for en «robust og bærekraftig økonomi». Dette reagerer klubben på. De mener at det gir inntrykk av at avisen sikter mot et dundrende underskudd.

– Dette stemmer ikke. Nedbemanningen gjennomføres for å kunne budsjettere med et overskudd på et nivå langt over det som til nå har vært vanlig i Morgenbladet, står det i brevet.

Da nyheten om sluttpakkene ble kjent uttalte klubbleder Gaare at de ansatte var uenige i avgjørelsen:

– Reaksjonene på møtet var alt fra hoderysting til sinne. Det er den verste beskjeden man kan få.

– Vi trenger alle folk på post fordi vi er inne i en avgjørende fase i avisens historie. Vi kan ikke ta sjansen på at avgjørende nøkkelpersoner må gå nå, sa han til DN.

Det var vært dårlig stemning mellom ansatte i avisen og sjefredaktøren over lengre tid, etter at redaksjonssjef Ivar A. Iversen gikk på dagen i november i fjor etter fem år i stillingen. Iversen var svært populær og godt likt internt. Klubben sendte derfor et brev til styret med bekymring for avisens utvikling.

Internt har ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen og Iversen begrunnet avgangen med samarbeidsproblemer, uten å ville utdype dette til de ansatte, ifølge DNs opplysninger.

Morgenbladet gir ut papiravis én gang i uken, men har den siste tiden også begynt en digital satsing. Tidligere i år bestemte avisen seg, i likhet med Dagbladet, for å søke om mer pressestøtte for sin digitale utgave. Medietilsynet har ennå ikke avklart om avisen faller inn under ordningen.

– Tidspunktet for dette kommer særdeles dårlig. Vi venter på avklaring om ekstra mediestøtte i år, som bør kunne brukes til å redde arbeidsplassene som nå forsvinner, sa Gaare til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.