Sviktende inntekter og behov for omstilling er begrunnelsen de ansatte har fått fra ledelsen som grunnen til omstillingen. De ansatte ble informert om avgjørelsen på et allmøte tirsdag morgen.
Sjefredaktør Anna B. Jenssen og NHSTs ferske hr-direktør Helle Øverbye informerte dem om sluttpakkene. Morgenbladet er eid av mediekonsernet NHST, som også eier Dagens Næringsliv. Amund Djuve, som er ansvarlig redaktør i DN, er også styreleder i Morgenbladet.
– Akkurat som mange andre mediehus opplever vi at må omstille oss til en digital hverdag, uten at de digitale inntektene øker like mye. Det er en utfordrende situasjon, som vi må finne en løsning på. En del av løsningen er sluttpakketilbud til de redaksjonelt ansatte, sier Jenssen til DN.
Avisen har ikke satt et tall på hvor mange sluttpakker de skal dele ut, men planen er å kutte åtte millioner kroner. Seks millioner kroner skal kuttes i personalbudsjettet. Sluttpakketilbudet utløper 25. september. Det er rundt 35 ansatte i Morgenbladet.
Uenige ansatte
– Det er viktig at Morgenbladet har en robust og bærekraftig økonomi. Det er administrasjonen som har tatt initiativ til drøftingene med de ansatte, og sett behov for å kutte kostnader basert på den virkeligheten vi står i.
Klubbleder Jo T. Gaare forteller at de ansatte er uenige i avgjørelsen om å tilby sluttpakker.
– Reaksjonene på møtet var alt fra hoderysting til sinne. Det er den verste beskjeden man kan få.
– Vi trenger alle folk på post fordi vi er inne i en avgjørende fase i avisens historie. Vi kan ikke ta sjansen på at avgjørende nøkkelpersoner må gå nå, sier han.
Morgenbladet gir ut papiravis én gang i uken, men har den siste tiden også begynt en digital satsing. Tidligere i år bestemte avisen seg, i likhet med Dagbladet, for å søke om mer pressestøtte for sin digitale utgave. Medietilsynet har ennå ikke avklart om avisen faller inn under ordningen.
– Tidspunktet for dette kommer særdeles dårlig. Vi venter på avklaring om ekstra mediestøtte i år, som bør kunne brukes til å redde arbeidsplassene som nå forsvinner, sier Gaare.
«Allerede tynt bemannet»
Avisens årsregnskap for 2018 viste en økning i omsetningen, men svakere økonomiske resultater. Omsetningen endte på 72 millioner kroner, opp fra 67,3 millioner kroner året før. Resultatet før skatt endte rett over null, på drøyt 38.000 kroner, ned fra fire millioner kroner året før. Etter skatt endte Morgenbladet snaut 64.000 kroner i minus.
– Vi er i en så avgjørende fase nå at vi burde fått lov til å ikke gå med overskudd. Jo høyere overskudd, jo flere må gå. Vi er allerede en tynt bemannet stall. Prinsipielt er strenge krav dårlig tenkt for Morgenbladet og skader bedriften. Det fører til at nøkkelpersoner må gå, sier Gaare.
Mediekonsernet NHST har den siste tiden slitt med lavere omsetning og resultater. Konsernsjef Hege Yli Melhus Ask henviser til sjefredaktør Jenssen for kommentarer om nedbemanningen.
– Viser til 2. kvartalsrapporten vår der vi sier at NHST Media Group er midt i en omfattende omstillingsprosess som skal sikre økt andel digitale brukerinntekter, bedre lønnsomhet og økt veksttakt på lengre sikt. Hva som eventuelt skjer i de ulike datterselskapene, må jeg henvise deg til ledelsen i det enkelte selskap for uttalelse, skriver hun i en tekstmelding. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.