– Jeg er lei meg for at jeg ikke lenger klarte å stå i dette. Det ble etter hvert tydelig for meg at motstanden var så massiv, og så mangefasettert, at det i praksis var ødeleggende for både den daglige driften av Morgenbladet, for gjennomføringen av strategien og for meg selv, sier Anna B. Jenssen i en pressemelding mandag.
Hun opplyser at hun slutter av hensyn til Morgenbladet og av hensyn til seg selv og sine nærmeste. Det er ikke bestemt hvem som tar over for Jenssen.
Morgenbladet har vært i krise siden Jenssen iverksatte en nedbemanningsrunde tidligere i høst. Redaksjonsklubben svarte med å erklære mistillit mot sjefredaktøren. Hun nektet å trekke seg.
– Jeg synes det er beklagelig at Jenssen har kommet til denne beslutningen, men det er dypt menneskelig å si fra når grensen er nådd. Hun tålte den saklige kritikken, fordi hun trodde på strategien og hadde vår støtte, men konflikten og belastningen ble til slutt for stor, sier styreleder Amund Djuve (56) i Morgenbladet. Han er også sjefredaktør i Dagens Næringsliv.
Styret vil gå i gang med å rekruttere en ny ansvarlig redaktør umiddelbart. Midlertidig ansvarlig redaktør og administrerende direktør vil konstitueres innen kort tid.
Har ikke endret strategi
Jenssen fortsetter i NHST-konsernet, men tar ett års permisjon med virkning fra 22. oktober. I pressemeldingen står det at hun er sykmeldt og ikke vil kommentere avgangen ytterligere. Det er ikke bestemt hvilken rolle Jenssen får i NHST etter permisjonen.
– Vi er først og fremst lettet over å få en avslutning på en vanskelig arbeidssituasjon. Det er etter vårt syn bra det kom nå og ikke lengre frem i tid, sier Jo T. Gaare, klubbleder for redaksjonsklubben i Morgenbladet til DN.
De siste ukene har klubben gjentatte ganger krevd at Jenssen går av.
– Nå bretter vi opp ermene og vil jobbe for å redde avisen. Vi vil stå på for å få journalister og bidragsytere med på laget igjen så Morgenbladet kan bli Morgenbladet igjen, sier Gaare.
Klubblederen håper de sykmeldte kollegene i redaksjonen snart kommer tilbake til jobb.
– Forhåpentlig blir folk i stand til å jobbe igjen snart, slik at vi kan være flest mulig om å få ut avisen, sier Gaare.
«Ikke verdt det»
På sin egen Facebook-profil utdyper Jenssen hvorfor hun går av:
– Jobben som redaktør i Morgenbladet har vært som livet. Store oppturer, krevende valg og helt umulig. Det siste ble det avgjørende.
– Jeg har ikke plutselig kommet frem til at strategien er feil. Tvert imot. Jeg har bare innsett at jeg ikke har krefter eller evne til å gjøre jobben ferdig. Det er lite som plager meg mer enn å gi opp. Men kanskje handler det ikke om å gi opp, men å være ærlig: Dette er det ikke verdt, fortsetter hun.
Jenssen skriver i Facebook-innlegget at hun skal bruke tiden på å skrive en bok.
– Jeg er ikke bitter. Folk som sier det, er ofte det. Men tro meg. Jeg er ikke bitter, men jeg er lei meg. Jeg har vært det lenge. Og en sjefredaktør skal ikke gå rundt å være lei seg, skriver hun i innlegget.
Styreleder Amund Djuve sier i pressemeldingen at avisens strategi ikke er endret.
– Morgenbladets vedtatte strategi ligger fast. Avisen skal være idédebattenes hovedarena, og samtidig sette dagsorden oftere med sterke egensaker fra akademia, forsknings- og kulturfeltet. Men når leservanene endrer seg, må også Morgenbladet endre seg. Abonnementsfrafallet er for høyt. Derfor er det viktig at arbeidet som ble påbegynt under Jenssens ledelse for å redusere dette frafallet.
Konsernsjef tar selvkritikk
Konsernsjef Hege Yli Melhus Ask (45) i NHST Media Group tar selvkritikk for at de ikke har vært tydelige nok på årsaken til endringene i avisen.
– Vi burde ha brukt mer tid på å forklare bakgrunnen for den strategien Jenssen jobbet med og hvorfor det er nødvendig å endre Morgenbladet, sier Ask, og fortsetter:
– Vi ønsker at Morgenbladet videreutvikler seg for å kunne opprettholde posisjonen som viktigste avis for intellektuelt nysgjerrige både på papir og digitalt. Strategien som er vedtatt av styret i Morgenbladet adresserer de viktigste områdene, og har vår fulle støtte. Nå er det viktig at vi ser fremover, sier Ask.
Torsdag forrige uke eskalerte situasjonen i avisen ytterligere da 32 profilerte Morgenbladets skribenter bestemte seg for å slutte å levere bidrag til avisen inntil videre. De skrev et leserinnlegg som sto på trykk i Morgenbladet.
– Gitt denne situasjonen, vil vi fra i dag av holde tilbake våre bidrag til avisen inntil ledelsens forsikringer om at Morgenbladet fortsatt skal være Morgenbladet etterfølges av handling. Så lenge avisens ledelse ikke har stabens tillit, vil dette etter vårt syn ikke være mulig, skrev de i innlegget.
Under nedbemanningsrunden tok ni av avisens ansatte sluttpakke. I ettertid meldte Journalisten at syv ansatte sykmeldte seg. Før nedbemanningen var det rundt 35 ansatte i avisen. Redaksjonsklubben besto av rundt 25 stykker.
NHST-konsernet har den siste tiden slitt med svake økonomiske resultater. Tallene for tredje kvartal viste at omsetningen og resultatene i avisen fortsetter å falle. Også Dagens Næringsliv, som er eid av NHST, har nylig vært gjennom en kuttrunde der 26 ansatte har tatt sluttpakke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.