I mai ble motemagasinet Costume klaget inn for PFU. Det skjedde etter en rekke episoder der bladets daværende sjefredaktør Vanessa Rudjord hadde blitt beskyldt for å ha blandet roller og brukt sin posisjon som redaktør til å skaffe seg selv og sine venner fordeler.

Klager var generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, som for første gang valgte å bruke sin initiativrett. I dag bestemte utvalget at Costume og Rudjord har brutt god presseskikk.

Utvalget har konkludert med at eksredaktør Vanessa Rudjord har blandet rollene som redaktør, stylist og venn i bladets omtale av Pia Tjelta og Jenny Skavlan. I to motereportasjer i Costume fikk designerne Jenny Skavlan og Pia Tjelta, som begge er venninner av Rudjord, vise frem sine kolleksjoner over flere sider. Pia Tjelta viste først frem sin kleskolleksjon for merket By Timo over ni sider tidligere i år, mens Jenny Skavlan viste frem sin bikinikolleksjon for merket Porto Brazil over 18 sider i bladets mai-utgave.

Ved begge tilfeller har Rudjord vært ansvarlig for bladets dekning av kolleksjonene, ved at hun både har fungert som stylist og vært med på fotografering og utforming av reportasjene. Rudjord var også med som stylist da Skavlans kolleksjon skulle fotograferes i Thailand. Med på turen var også venninnenes kjærester.

Den tredje reportasjen som magasinet er felt for i PFU er en åttesiders interiørreportasje i Costume Living der Rudjord viser frem sin leilighet, kun dager før den blir lagt ut for salg. I tillegg er Rudjord iført kjole fra venninnen Tjeltas kolleksjon i reportasjen. Også i denne reportasjen brøt bladet ifølge PFU med god presseskikk.

– Siden jeg nå har fratrådt som sjefredaktør er det ikke aktuelt for meg å si noe om hvilke konsekvenser dette vil få for Costume, skriver Vanessa Rudjord i en sms til DN.

Generalsekretær Stavrum var selv ikke tilstede da klagen ble behandlet, fordi hun selv er klager. Hennes bruk av initiativretten ble likevel rost av flere i utvalget, fordi klagen ifølge PFU tar opp viktige poenger.

I juni valgte Rudjord å si opp sin stilling som redaktør i magasinet etter ni år. Moteredaktør Hege Aurelie Badendyck har overtatt som sjefredaktør i bladene Costume og Costume Living.

Les også:

Avviser at kritikk felte redaktør dnPlus

Nå kan Twitter manipulere nyhetsstrømmen din

«Game of Thrones» kan ta storeslem under Emmy

Seerne svikter «House of Cards»

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.