Det var kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande som spilte spørsmålet om norsk musikkmangfold i en kommentar i Dagens Næringsliv 11. februar.

Over tre hektiske dager fra torsdag til søndag satt folk fra hele landet og oppdaget nye band og fulgte nøye med på hvordan de bandene gjorde det på musikkfestivalen by: Larm. Og de som var på festivalen gikk på flere konserter med band de ikke kjente til fra før. De hadde lastet ned betaversjonen av Fantasy Music Manager-spillet, som er utviklet nettopp med mål om å øke engasjementet for større mangfold av musikk.

Spillet fungerer slik at man signerer ekte artister til stallen sin. Hvordan artisten gjør det i virkeligheten, avgjør hvordan du gjør det i spillet. I helgen var dette artister på by:Larm og anmeldelsen etter deres konserter avgjorde hvor mange poeng man fikk i spillet.

Ideen til spillet kom etter at min far, Bjørn Eidsvåg, som har hatt styreverv i organisasjoner som Tono og Nopa, tok kontakt med meg og ønsket at jeg skulle komme med en idé som kunne løse samme problemstilling som Grande belyste i februar.

Vi angrep problemstillingen med spørsmålene: «hvordan kan vi gi folk lyst til å høre mer på mangfoldet og lyst til å oppdage mer musikk?» Løsningen ble å lage et fantasy-spill for musikk. Dette finnes ikke fra før, men i fantasysport er det over 60 millioner brukere bare i USA og Canada med en stor overvekt av menn. Spillet bidrar til å øke omsetningen til den amerikanske og kanadiske sportsbransjen med opp til fire milliarder dollar i året.

Mobilspillet Fantasy Music Manager.
Mobilspillet Fantasy Music Manager. (Foto: Fantasy Music Manager)

Her i Norge er det over 110.000 som spiller fantasy premier league. NRK, Dagbladet og VG har integrert fantasy sport-spill på sine nettsider og har mye redaksjonelt innhold om spillene og med tips til spillere.

Vi mener at fantasy-spill for musikk vil føre til mer redaksjonell omtale av musikk, på samme måte som fantasy sport gjør for sporten.

Utviklingen har vi jobbet med i snart to år og sikter på å lansere i høst. Rett før jul spurte by:Larm om vi ville gjøre et samarbeid med dem. Vi ble enige om å lage en egen versjon av spillet for festivalen og på den måten få testet om vi klarer å øke engasjementet for musikk.

Det ble vellykket.

I løpet av festivalen registrerte over 2500 unike spillere seg. Vi anmeldte 202 konserter som ga poeng til spillere. I en tid hvor aviser og nettsteder trapper ned på anmeldelser, valgte vi å anmelde absolutt alle konsertene på by: Larm.

Vi har gjort det fordi vi mener at folk er interessert i å vite hvordan artister har gjort det på konserter. I Fantasy Music Manager kommer anmeldelsene umiddelbart etter hver konsert og blir sendt som notifikasjon til alle spillere som har den aktuelle artisten i stallen. I denne versjonen av spillet, er dette det mest sentrale.

Tilbakemeldingene har vært overveldende.

Band har snakket om spillet fra scenen, publikum har ropt taktfast i kor at konserter bør få «ti av ti» mens de refererer til toppscore i spillet, under festivalen har det vært umulig å unngå å overhøre vennegjenger som diskuterer hvem de har i stallen sin. Vi har også hørt fra mange at de gikk på konserter de ikke ellers ville gått på takket være spillet.

Selv spillere som ikke var på by:Larm, fulgte ivrig med på hvordan det gikk med deres artister på festivalen, de har brukt tid på å høre på bandene de har hatt i stallen sin og oppdaget nye artister. Det er stort aldersspenn i spillere og det er jevn kjønnsfordeling, men overvekt av unge.

Vi tror at utfordringen som Grande belyser, løses med å ha mål om å gi barn, unge, ungdom og voksne, en lyst til å oppdage og lytte til mangfoldet av norsk musikk. Vi mener vi har funnet en løsning, med gode og innovative digitale grep. Nå etterlyser vi flere statlige initiativ som gjør det lettere for oss og andre fantasifulle musikk-tech-selskaper å gjennomføre prosjektene våre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Sjeldent god sydenvin
Vin fra Kreta på sitt aller beste imponerer.
02:17
Publisert: