Papiraviser har vært fritatt for moms siden 1969, men når mediene publiserer nyheter på nett, må de kreve inn 25 prosent moms av brukerbetalingen.

Widvey bekrefter i dag det hun sa til DN allerede i desember ifjor: Regjeringen vil søke EUs overvåkingsorgan, ESA, om å få innføre nullmoms på både digitale og fysiske medier.

– Vi går nå til EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA med et forslag om nullsats på moms på all brukerbetaling av nyheter og aktualitetsstoff, uavhengig av hvor de publiseres, sier kulturminister Thorild Widvey til VG.

LES OGSÅ: Widvey søker fullt momsfritak først.

Gjelder betaling, ikke reklame

Momsfritaket gjelder lesernes kjøp av aviser, enten det er digitalt eller fysisk. Digitale medier har idag 25 prosent moms, mens papiraviser har momsfritak.

Regjeringens forslag om et fritak utgjør en indirekte pressestøtte tilsvarende 1,5 milliarder kroner i året.

– En løsning på gårsdagens problemer

Men mens aviseredaktørene som tar betalt på nett, jubler, er de som lever av reklameinntektene mindre fornøyd.

Administrerende direktør Gunnar Stavrum i Nettavisen mener forslaget stimulerer til å legge godt journalistisk innhold bak betalingsmurer.

– Jeg mener det er bakstreversk forslag, sier Stavrum.

–Jeg synes det er en løsning på gårsdagens problemer, tilpasset gårsdagens medier. Det er skuffende at regjeringen etter snart to år ikke klarer å tenke nytt, sier Stavrum.

Vil vurdere å klage til EU

Nettavisen mottar ikke direkte pressestøtte, men heller ikke noe momsfritak da alle reklameinntektene deres er momspliktige. Stavrum mener pengene heller vært brukt på fradrag for journalistiske kostnader heller enn å basere seg på hvilke medier som tar betalt fra leserne sine.

– Jeg ville sett at de brukte støtten til å støtte journalistikk, ikke bedrifter som må omstilles. Et tilskudd eller et fradrag knyttet til journalistiske kostnader hadde stimulert til godt innhold og til lesing. Og det hadde stimulert til lesing der unge lesere skal være: på nett og mobil, sier Stavrum.

– Er dette konkurransevridende?

– Ja, det er helt klart.

– Er det et usikkerhetsmoment når det kommer til om ESA vil godkjenne notifiserngen eller ikke?

– Om vi kommer til at den er urettmessig og urimelig konkurransevridende, vil vi vurdere å klage til Esa. Så ja.

Betaler 15 millioner i moms

– Når det er sagt så lever vi godt uten noen form for pressestøtte. Det er ikke noen nød. Men jeg irriterer meg over gammeldagse løsninger, sier Stavrum videre.

Nettavisen betalte 15 millioner netto moms i 2014 av en omsetning på 130 millioner kroner. Medier må søke om momsfritak til skatteetaten, som har ansvar for å gjøre vurderinger om hvert enkelt medie oppfyller kravene til et fritak. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.