Det skapte intern uro i Nettavisen da det ble kjent at tidligere rådgiver for Sylvi Listhaug Espen Teigen ble ansatt som ny journalist i avisen 1. januar.
Flere medlemmer av klubben i avisen fryktet det kom til å gå ut over avisens integritet.
– Mange reagerte sterkt da det ble kjent at Espen Teigen blir ny journalist i Nettavisen, sa klubbleder Kjetil Bortelid Mæland til Medier24.
Det var Dagsavisen som først omtalte den interne uroen i et portrettintervju med Teigen 1. desember i fjor.
Sjefredaktør Gunnar Stavrum forsvarte ansettelsen med at Teigen skulle dekke offentlig pengebruk, men ikke partipolitikk eller saker han selv har vært involvert i.
Denne uken skrev imidlertid Espen Teigen en sak om at Kristian Tonning Riise avlyser nominasjonen til Stortinget. Saken var publisert under kategorien «politikk». Nederst sto det opplyst at Espen Teigen har vært tidligere rådgiver i Fremskrittspartiet.
– Jeg håper leserne bedømmer meg ut fra arbeidet mitt. Riise-saken var en helt streit nyhetssak om at han trekker seg ut av politikken. Den er skrevet på en ryddig måte. Vi opplyste også i saken om min bakgrunn fra politikken. Utover det må naturlig nok redaktøren vurdere dette fra sak til sak, sier Teigen.
Den tidligere Frp-rådgiveren bekrefter også at han er blitt medlem av Stortingets presselosje – som er en organisasjon for pressefolk som jobber med rikspolitikk og dekker Stortinget for sine redaksjoner.
– Jeg har fått medlemskap i presselosjen. Det er mest for praktiske forhold, og jeg skriver nok mest om offentlig pengebruk og reguleringer, sier han og legger til:
– Jeg lover å være presselosjens folkelige alibi.
«Uproblematisk»
Sjefredaktør Stavrum mener saken om Tonning Riise og medlemskapet i presselosjen er uproblematisk.
– Tonning Riise-saken var en ren nyhetssak på et området Espen ikke tidligere har jobbet med. Saken inneholder også en opplysning om at han har vært rådgiver i Frp. Saken er vurdert og godkjent av meg. Presselosjen ser jeg ikke problemer med. Nå har det også gått tre måneder siden Espen sluttet i politikken. Han skriver ikke om saker han var direkte involvert i, opplyser han i en tekstmelding.
– Da Teigen startet i Nettavisen 1. januar, ble det opplyst at han ikke skal skrive om partipolitikk. Hva har endret seg nå?
– Denne saken var en ren nyhetssak om at Tonning Riise slutter i politikken. Det er ikke partipolitikk. Over tid vil Teigen naturlig nok stå fritt i forhold til sin tidligere stilling, som er vel kjent, sier Stavrum.
Wonderboy og trollmann
Espen Teigen ble nærmest genierklært da han som 23-åring bygget opp Sylvi Listhaugs Facebook-side til å få over 100.000 følgere i 2016. Han ble kalt Listhaugs wonderboy og trollmann, og gang på gang klarte Listhaug og Teigen å dreie den offentlige debatten i retning av den daværende statsråden.
Men for ett år siden tippet det over for meningsmotstanderne på Stortinget, da han skrev Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet. Lik og del».
Det endte med at Listhaug måtte gå av som justisminister, og Teigen sluttet i stillingen som rådgiver like etterpå.
– Kan leserne ha tillit til en journalist som går fra å være spinndoktor til å skrive politiske saker. Er ikke det en vanskelig dobbeltrolle?
– Den problemstillingen er først aktuell hvis man skriver om partipolitikk eller saker/felt man selv var involvert i. Det skal ikke Teigen gjøre før det har gått tilstrekkelig tid. At folk har ulike roller over tid, er helt normalt. Det løses best med åpenhet og karantenetid, slik vi har gjort, sier Stavrum.
– Hvor lang tid er tilstrekkelig før han kan skrive om partipolitikk. Og har dere planer om å burde ham som politisk journalist med tiden?
– Det har vi ikke diskutert ennå, men jeg ser andre praktisere seks måneders karantene. Espen er ansatt som økonomijournalist, og det er ikke andre planer, sier han.
Espen Teigen forteller at han foreløpig ikke har noen plan om å bli politisk journalist.
– Jeg har bare én plan, og det er å skrive gode saker for våre lesere. Det er en fryd å få lov til å jobbe med det jeg har drømt om siden jeg var liten. Hvordan det utvikler seg med tiden, vet jeg ikke. Jeg må brukes der jeg kan gjøre mest nytte for Nettavisen. Nå skriver jeg økonomisaker, med foreløpig ett unntak, sier han.
Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier at hun er overrasket over at Teigen har skrevet sak om Tonning Riise, så raskt etter at han selv var en del av det politiske miljøet.
– Det er ikke den saken som skaper mest problemer, men det er en politisk sak. Jeg synes det er litt tidlig, men samtidig er det bra at de er åpne om den tidligere rollen hans.
– Som alle debatter om journalisters uavhengighet og troverdighet handler det om hvordan leseren oppfatter det. Man må unngå bindinger og spekulasjoner om rollen. Dette avgjør man ikke selv, det er opp til leserne å avgjøre, sier hun.
– Jeg er enig med henne - og mener vi har opptrådt åpent og korrekt. Har heller ikke fått noen reaksjoner fra leserne, sier Stavrum om uttalelsene til Floberghagen.
Espen Teigens saker
Etter at Espen Teigen startet som journalist i Nettavisen, har han blant annet skrevet disse sakene:
- «Nav-bombe: Sosialhjelpsutgiftene eksploderer»
- «Nav slår til med jernhånd: Krever én milliard tilbake»
- «Bilfritt Oslo: Hugger alle trærne for miljøet»
- «Vi blir gladere av motorvei»
- «SSB-tall: Nordmenn på sykefraværstoppen i Europa»
- «Etter helseminister Bent Høies boks kom, har snussalget eksplodert»
– Mange av sakene dine har handlet om problematikk som tradisjonelt er viktig for Frp. Har du klart å unngå at bakgrunnen som Listhaug-rådgiver påvirker arbeidet ditt som journalist?
– Ja. Jeg har skrevet en rekke saker som kan oppfattes alt annet en positiv for regjering og Frp, slik som at lønnsutgiftene til regjeringens stab har vokst mye. Jeg har skrevet om utilsiktede konsekvenser av offentlige vedtak, slik som plast i naturen som konsekvens av de nye snusboksene til regjeringen.
– Nylig skrev jeg noen saker om vestlandsveien E39 og galopperende kostnader. Den ble kåret til Sløseriprisen 2018 av leserne. Det tror jeg neppe motorveielskende Frp-ere eller vestlendingen Sylvi Listhaug synes er bare stas.
– Så du er ikke sendt ut fra Frp for å infiltrere «mainstream media» før høstens valgkamp?
– Haha! Nei, det er jeg nok ikke. Hvis Frp skulle infiltrere «mainstream media», tror jeg de trenger mer enn at det er maksimalt to-tre stykker i hele Presse-Norge som kunne stemt på dem.
Sjefredaktør Stavrum understreker at Teigen har opptrådt ryddig og uavhengig de første månedene som journalist.
– Helt klart. Politikk omhandler hele livet, og det blir å trekke behovet for en karantenetid for langt å kreve at han ikke kan omtale økonomiske forhold i det hele tatt. Det sentrale er å unngå dobbeltroller og bindinger, og der har Espen Teigen vært ryddig, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.