– Resultatene er ikke på det nivået vi ønsket de skulle være. Fjerde kvartal er svakere enn ventet både for Mynewsdesk og for våre norske publikasjoner. Men jeg visste hvilke utfordringer de ulike selskapene hadde da jeg begynte her, og jeg er glad for at vi er godt i gang med å tak i dem, sier konsernsjef i NHST, Hege Yli Melhus Ask.

Hun startet i mediekonsernet, som eier blant annet Dagens Næringsliv, Morgenbladet, og Mynewsdesk, 1. november og fikk tøffe tall i sin første kvartalsrapport:

  • Omsetningen falt fra 348 millioner kroner i fjerde kvartal i 2017, til 331 millioner kroner i 2018.
  • Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) endte på 11,4 millioner kroner i fjerde kvartal – en nedgang på 8,7 millioner kroner sammenlignet med fjoråret. Dette inkluderer salget av Nautisk Forlag som hadde en gevinst på syv millioner kroner. Driftsresultatet landet på minus 10,8 millioner kroner på grunn av avskrivninger knyttet til kjøpet av Mention.
  • Abonnementsinntektene steg syv prosent til 211 millioner kroner, mens annonseinntektene falt fra 83 millioner kroner i fjerde kvartal i 2017 til 75,7 millioner kroner i fjerde kvartal i 2018.

Vil gasse og bremse

Dermed endte 2018 med driftsinntekter på 1,29 milliarder kroner, ned fra 1,31 milliarder kroner i 2017. Driftsresultatet endte med 14,8 millioner kroner i minus, en nedgang på 45 millioner kroner sammenlignet med fjoråret.

Ask kom fra stillingen som konserndirektør i Gjensidige og overtok som konsernsjef over et halvt år etter at Gunnar Bjørkavåg gikk av.

Hun mener det blir viktig for konsernet å øke de digitale abonnentene for å sikre bedre resultater fremover.

– At annonseinntektene faller er ikke uventet, selv om vi jobber hardt for å sikre markedsposisjonen vår. Abonnementsinntektene våre stiger, men ikke nok, så vi må jobbe for å øke veksten av digitale abonnenter.

– Er det den største utfordringen?

– Utfordringene våre er sammensatte. Det er ulike forbedringsprosesser og vekstinitiativ i gang i de ulike selskapene våre. Vi jobber betydelig med brukerinnsikt og dataanalyse for å øke salget, og få lavere kundeavgang. Samtidig er det viktig at publikasjonene klarer å fornye seg og videreutvikle kvalitetsjournalistikk. Vi må klare å bremse og gasse samtidig.

– Hva betyr det?

– Å bremse betyr å bedre lønnsomheten. Kostnadene må ned, og vi har derfor satt i gang flere lønnsomhetsforbedringsprogram. Å gasse betyr å ha nok vekstinitiativer så vi øker inntektene.

«Vanskelig annonsemarked»

De norske publikasjonene Dagens Næringsliv og Morgenbladet omsatte for 176,8 millioner kroner i fjerde kvartal. Det er en nedgang på 6,3 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i 2017.

Her økte abonnementsinntektene med to millioner kroner, mens annonseinntektene falt 6,4 millioner kroner i fjerde kvartal.

Driftskostnadene holdt seg tilnærmet uendret, mens driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) landet på 9,8 millioner kroner, ned fra 16,4 millioner kroner i 2017.

«Trenden i generell annonsering er negativ, men med et voksende innholdsmarkedsføringssegment. Svingningene i aktiviteten her påvirker Norske publikasjoner fra kvartal til kvartal og det var lavere aktivitet i fjerde kvartal sammenlignet med kvartalet før. Digitale annonseinntekter økte i kvartalet, mens det var en betydelig tilbakegang i papirannonser,» står det i kvartalsrapporten.

Mynewsdesk hadde en omsetning på 75,7 millioner kroner i fjerde kvartal og økte dermed med 21 prosent, som følge av oppkjøpet av Mention. Selskapet bidro med 18 millioner kroner på omsetningen. Driftsresultatet for av- og nedskrivninger landet derimot på 3,3 millioner kroner – en nedgang fra åtte millioner kroner i 2017. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Camilla Stoltenberg: –Er forventet at kjønnsforskjellene vil fortsette å øke de neste 20 årene. Her er ett av tiltakene hun vil ty til for å bekjempe utviklingen
01:50
Publisert: