Gran annonserte at han gir seg i konsernet han har vært ansatt i siden 1988 i en intern melding tirsdag formiddag.

Samtidig annonserte styreleder Anette Olsen i NHST at DNs utviklingsredaktør Trond Sundnes (43) blir mannen som tar over for Gran.

– Trond har vært utslagsgivende for den digitale innsatsen i DN de siste årene. Han har gjort en omfattende jobb med utvikling av forretningsmodeller, produkter og analyse i organisasjonen, skriver Olsen i kunngjøringen.

NHSTs globale publikasjoner inkluderer shipping-avisen TradeWinds, energi-publikasjonene Upstream, Europower og Recharge og sjømat-publikasjonen IntraFish.

Gjorde unntak

Stillingen ble ikke utlyst internt, noe som er et unntak fra konsernets retningslinjer.

- Vi mener at Trond både har den riktige bakgrunnen og ferdighetene til å fylle denne posisjonen godt nå. Styret har derfor bestemt å gjøre et unntak fra retningslinjene om å åpne opp for interne søknader for ledige stillinger, skriver Olsen.

Ansettelsen av Sundnes gjør at konsernledelsen i NHST fortsatt utelukkende består av menn. Sundnes erstatter Gran i en ledergruppe bestående av DNs sjefredaktør Amund Djuve, finansdirektør Hans Lysheim, teknologidirektør Petter Irgens Gustafson og direktør Andreas Emblem for konsernets andre forretningsområder.

Svein-Thore Gran.
Svein-Thore Gran. (Foto: Aleksander Nordahl)

Ønsker ikke kommentere

Jakten på ny konsernsjef, en stilling som har vært ubesatt siden Gunnar Bjørkavåg forlot den i januar, er fortsatt pågående.

DN har stilt en rekke spørsmål til styreleder Anette Olsen i NHST, blant annet om hvorfor stillingen ikke ble utlyst internt, og om hvorvidt noen kvinner ble vurdert til stillingen.

– Jeg ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer utover det jeg skrev i meldingen, og at jeg er veldig glad for at Trond Sundnes takket ja til jobben, sier Olsen.

Hun vil heller ikke kommentere hva som er status i arbeidet med å finne en ny konsernsjef.

DNs sjefredaktør Amund Djuve sier det er trist for avisen å miste Sundnes.

– Trond har gjort en formidabel jobb i mange år som DN-medarbeider. Som utviklingsredaktør de siste fire årene har han hatt en sentral rolle i utviklingen av bedriften. Ikke minst har han en betydelig del av æren for at vi har fått fart på den digitale utviklingen de siste årene, og nå leverer gode tilbud også på det området, skriver Djuve i en melding til de ansatte.

Julie Lundgren blir fungerende utviklingsredaktør i DN.
Julie Lundgren blir fungerende utviklingsredaktør i DN. (Foto: Andreas Martin Saxegaard)

Han opplyser at stillingen som utviklingsredaktør utlyses etter sommeren, og at leder for kommersiell forretningsutvikling i utviklingsavdelingen, Julie Lundgren, vil fungere i stillingen frem til ny redaktør er ansatt.

Fall i globale inntekter

Gran har tidligere hatt stillinger som journalist og redaktør i Dagens Næringsliv, og tok i 2013 over som sjef i NHST Global Publications.

– Det har vært en reise med mye moro og hard jobbing siden 2013. Etter at vi har samlet publikasjonene i én divisjon og etablert felles funksjoner og ledelse, er vi godt utstyrt for å utvikle de videre i deres respektive markeder, skriver Gran i meldingen.

Samlet omsatte konsernet NHST Media Group for 1,3 milliarder kroner i 2017, hvorav forretningsområdet Global Publications hadde en omsetning på like over 300 millioner kroner. Det var en nedgang fra 313 millioner kroner året før.

Driftsresultatet i Global endte på 13,9 millioner kroner, mot snaut 16 millioner kroner i 2016.

I likhet med situasjonen i mange andre medievirksomheter, er det først og fremst annonseinntektene som har falt i de globale NHST-publikasjonene. Dette fallet fortsatte inn i 2018. Annonseinntektene i de globale publikasjonene sviktet med 13 prosent i første kvartal 2018, ifølge NHST Media Groups kvartalsrapport.(Vilkår)