Schibsted leverte i andre kvartal en omsetning på 4.602 millioner kroner mot 4.327 millioner kroner i andre kvartal i 2017.

Driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) endte på 895 millioner kroner, mot 694 millioner kroner i 2017.

Det er Schibsteds beste resultat for andre kvartal noensinne, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i en børsmelding.

Det sterke resultatet merkes også på Oslo Børs, der Schibsteds a-aksje er opp i underkant av fem prosent et kvarter inn i handelen. En drøy time inn i handelen er aksjen opp 13 prosent.

– Schibsteds positive utvikling fortsatte i andre kvartal, med tidenes høyeste ebitda-resultat. Samtidig har vi redusert våre kapitalinvesteringer og økt kontantstrømmen vår, sier Ryssdal.

Resultatet Schibsted leverer er betydelig sterkere enn analytikerne hadde ventet på forhånd, selv om omsetningen legger seg noe under spådommene.

På forhånd var det ventet et ebitda-resultat på 836 millioner kroner, og en omsetning på 4.642 millioner kroner.

Markedsplassene driver veksten

Veksten skyldes i all hovedsak omsetningen i Schibsteds markedsplassdivisjoner, som gjør et hopp fra 1.932 millioner kroner fjorårets andre kvartal – til hele 2.214 millioner kroner i årets andre kvartal.

Det gir en vekst i driftsresultat før av- og nedskrivninger til 789 millioner kroner. Det er opp fra 608 millioner kroner i andre kvartal i fjor, eller 30 prosent.

Det er franske Leboncoin som er den fremste pådriveren i markedsplassveksten. Schibsted melder om en vekst i omsetning på 21 prosent i Frankrike, og en resultatvekst på seks prosent.

I Norge, der Finn er Schibsteds flaggskip, øker inntektene med nær 16 prosent. Omsetningen for Schibsteds norske markedsplasser ender på 503 millioner kroner, opp fra 435 millioner kroner i samme periode i fjor. Ebitda-resultatet vokser med 21 prosent, fra 193 millioner i fjor til 235 millioner kroner i andre kvartal i år.

– Vi fortsatte å øke i markedsplassdivisjonen vår som planlagt. Våre nøkkelmarkeder i Frankrike, Norge, Spania og Brasil bidrar alle til at vi oppnår veksten vi ønsker. Tapene fra investeringsprosjektene våre har også minsket betydelig, sier Ryssdal i kvartalsrapporten.

Mediehusene med resultatfall – men abonnentene vokser

For Publishing-delen av konsernet er fasiten et resultatfall på 24 prosent i årets andre kvartal sammenlignet med fjorårets tilsvarende periode, fra 216 millioner kroner i 2017 til 165 millioner kroner i år.

Det skjer etter en jevn inntektsutvikling for Schibsted Publishing, som omsetter for én million mindre enn i fjor med en kvartalsomsetning på 2.083 millioner kroner.

– Vi leverer vekst og sterke resultat i en utfordrende tid, samtidig som det blir stadig mer åpenbart at de globale plattformene utfordrer vår publisistiske virksomhet, sier administrerende direktør Raoul Grünthal i Schibsted Media i en pressemelding.

Konsernet skriver i en pressemelding at andre kvartal har vært preget av en vekst i antall digitale abonnenter til Publishing-selskapets mediehus på 25 prosent sammenlignet med utgangen av juni i fjor. Nå har Schibsteds mediehus 648.000 digitale abonnenter, og et totalt antall abonnenter fordelt på papir og digital på 990.000.

Sammen med Schibsted Growth, som også er underlagt Schibsted Media-divisjonen, ender Publishing på et samlet resultat på 285 millioner kroner.

– Mange mediekonsern i Europa kjemper for sin uavhengighet og overlevelse. I utfordrende tider evner vi å vokse, levere sterke resultat og være en tydelig utfordrer til de globale plattformene – som akkurat nå utfordrer mediebransjen, sier Grünthal.

Isolert sett endte Growth med et resultat på 121 millioner kroner, opp 43,9 prosent fra 84 millioner kroner i samme periode i fjor. Inntektsveksten er på 12 prosent, fra 405 millioner kroner i fjor til 455 millioner kroner i årets andre kvartal.

Børsvekst etter resultatoverraskelse

Konsernet består i hovedsak av to ulike forretningsområder: Markedsplasser og mediehus. Det er markedsplassene – som Finn.no, svenske Blocket og franske Leboncoin – som er Schibsteds største drivere når det kommer til resultat.

De største mediehusene er VG og Aftonbladet. I tillegg eier Schibsted abonnementsaviser som Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og svenske Svenska Dagbladet.

I første kvartal leverte Schibsted inntektsvekst, men aksjen falt på børsen etter at selskapet leverte litt svakere resultater enn analytikerne ventet på forhånd.

Årsaken til dette var svakere utvikling på resultatsiden i de svenske markedsplassene. Siden resultatene for første kvartal ble sluppet, har imidlertid investorenes tro på aksjen tiltatt – og Schibsted er opp rundt 17 prosent på Oslo Børs.(Vilkår)