– De siste seks måneden har jeg og redaksjonen i NRK-programmet Folkeopplysningen jobbet med ett mål for øye, og det er å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole, sier programleder Andreas Wahl i en Youtube-video som VG har sett.

I videoen beskriver han i detalj om hvordan de har opprettet falske profiler på sosiale medier og spredt falske nyheter, som ledd i produksjonen av en episode om hvilke krefter som kan påvirke oss i politiske valg. NRK forsøkte blant annet gjennom Facebook-siden Klimastreik Lillestrøm å få elevene til å stemme Senterpartiet.

Facebook-siden ble oppgitt å være drevet av elever ved skolen. Først etter at skolevalget var gjennomført tirsdag denne uka, ble det avslørt at den var drevet av Folkeopplysningen. Nå er alle postene som er lagt ut siden mars, merket med «fake news».

– Det er noen som har prøvd å påvirke skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. Det har pågått lenge, et halvt år og med stor kraft og stor kynisme. Det er ingen andre enn jeg som har visst om det, og de har fått lov av meg til å gjøre det, sier rektor Øivind Sørlie på videoen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.