Onsdag annonserte NRK at de akter å lage en sending 17.mai, på tross av at 1.700 journalister gikk ut i streik tirsdag.

Som planlagt på forhånd skal Youtube-profil Dennis Vareide og Haddy N'jie stå i front for NRKs feiring av nasjonaldagen. Ingen av de to er organiserte i Norsk Journalistlag, som har tatt ut medlemmene sine i streik.

Beslutningen om å lage 17.mai-sending til tross for streiken har provosert mange av de 1.700 NRK-journalistene som nå er ute i streik, sier NRKJ-leder Richard Aune.

– Det har provosert mange av de streikende i dag. NRK må være ytterst forsiktige med hvordan de håndterer dette. Under en streik er det ikke tillatt å la uorganiserte ta over arbeidsoppgavene til de fagorganiserte. Jeg vet ikke om det har foregått her, men appellen til NRK må være at de bør trå forsiktig, sier Aune.

– Oppfatter dere dette som et slags brudd på streiken?

– Det tør jeg ikke si noe om. Før jeg gjør det, burde jeg kjenne planene mer inngående enn det jeg gjør nå, sier Aune.

Mener NRK står fritt

Med på 17.mai-sendingen skulle også programleder Noman Mubashir vært.

Han skulle egentlig hatt oppdraget med å kommentere det tradisjonsrike barnetoget i Karl Johan, som hvert år sendes direkte på NRK.

Det var før tirsdagens storstreik. Mubashir er én av de streikende, og får dermed ikke deltatt i sendingen.

Han har imidlertid ingenting imot at sine programlederkolleger Dennis Vareide og Haddy N'jie stiller opp for NRK på nasjonaldagen.

– Haddy og Dennis er ikke organisert, og dermed står de frie til å lede 17. mai-sendingen, skriver Mubashir i en tekstmelding til DN.

– Jeg støtter selvsagt streiken og kollegene mine, selv om jeg må innrømme at jeg gledet meg til sendingen. Det er tross alt en ære å kommentere barnetoget. Men det blir 17.mai neste år også. Ingen ønsker å streike hvis det ikke er nødvendig. Jeg håper vi kommer til en enighet snart. Det er hyggelig at seerne kan se en 17.mai-sending likevel i morgen på NRK, skriver Mubashir videre.

Vil følge streikereglene

Mediedirektør Marius Lillelien i NRK.
Mediedirektør Marius Lillelien i NRK. (Foto: Javad Parsa)

Mediedirektør Marius Lillelien sier til NTB at de er veldig påpasselige med å følge reglementet under en streik.

– Vi skal gjøre det innen de spillereglene som gjelder under en streik, sier Lillelien til NTB.

Lillelien sier videre at tilbudet på nasjonaldagen blir betydelig begrenset. Tirsdagens storstreik satte en stopper for den riksdekkende sendingen, som har hatt et budsjett på 2,5 millioner kroner.

Nå vil NRK kun sende fra Oslo, der Vareide og N'jie åpner sendingen før barnetoget starter.

Barnetoget vil tradisjonen tro sendes i sin helhet, men uten følge av Noman Mubashirs kommentering, sier Lillelien.

– Vi skal gi et best mulig tilbud og formidle 17. mai-stemningen, men det må skje innenfor de rammene streiken setter. Det blir derfor ikke bilder fra rundt om i landet. Det beklager vi sterkt, sier Lillelien.

Store konsekvenser

Streiken i NRK var et faktum klokken 13 tirsdag, og vil få store konsekvenser for NRK-tilbudet i tiden fremover.

Dette er noen av de mest fremtredende konsekvensene.(Vilkår)

  • Nyhetsprogrammer som Dagsrevyen og Dagsnytt 18 på både tv og radio utgår. Det vil bli erstattet med ett minutt lange nyhetsbulletin på radio.
  • Tilbudet på tv blir sterkt redusert.
  • De fleste radioprogrammene utgår. Radiokanalene vil bli preget av musikk og programmer produsert av medarbeidere som ikke er i streik.
  • Alle sportssendinger utgår.
  • Aktiviteten på sosiale medier vil i stor grad opphøre.
  • Generelt vil alle aktualitetsprogrammer bli rammet. Programmer som er ferdigproduserte eller laget av eksterne medarbeidere vil gå som normalt.