– NRK er i kontinuering endring, og akkurat nå gjør vi noen endringer i organisasjonen. Vi er veldig glad for at Hege med hennes erfaring kommer inn her. Hun skal blant annet ha ansvar for driften av kringkastingssjefens kontor, ledergruppen og planlegging av møter, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK.

Eriksen og Duckert har jobbet sammen tidligere, både i NRK og i Dagbladet. Da Thor Gjermund Eriksen var ansvarlig redaktør i Dagbladet, fungerte Duckert som hans stedfortreder.

Det har eksistert en rådgiverstilling tidligere, men gjennom ansettelsen av Duckert som stabsleder og rådgiver utvides nå Eriksens stab med en halv stilling.

Stillingen har ikke vært lyst ut.

Hege Duckert annonserte bytte av stilling på sin Facebook-side.
Hege Duckert annonserte bytte av stilling på sin Facebook-side. (Foto: Skjermdump: Facebook)

– Denne stillingen er i min stab, da tenker jeg at det kan være greit. Hege Duckert har vært ansatt i NRK i nærmere ti år. Hun sa fra seg stillingen som kulturredaktør mens hun hadde permisjon, men er selvsagt fortsatt fast ansatt i NRK. Derfor er jeg glad for at hun har takket ja til å bli stabsleder og rådgiver for meg når hun nå kommer tilbake, sier Eriksen.

Om opprettelse av Duckerts stilling, sier Eriksen at det handler om omorganiseringer.

– Vi får veldig mange flere forespørsler eksternt, om rapportering av NRKs virksomheter, oppdrag og konsekvenser. Det blir stadig mer diskusjon rundt NRK, noe som er bra, sier Eriksen.

Har jobbet sammen tidligere

– Kringkastingssjefen har hatt en veldig liten stab, og jeg skal nå inn for å tilrettelegge arbeid for toppledergruppen, jobbe med rådgivning og også i noen grad representere NRK i noen sammenhenger, sier Hege Duckert.

Duckert sier at hun har vært i kontinuerlig samtale med sin arbeidsgiver om hva hun skulle gjøre i NRK etter permisjonen.

– Jeg har hatt stor interesse av å jobbe med bredden i NRK og vårt oppdrag, og Eriksen hadde et behov i staben som jeg kunne ta del i.

– Du og Eriksen kjenner hverandre fra før?

– Vi har vært kolleger i mange år, og kjenner hverandre først og fremst gjennom jobb. Men det hender vi møtes utenom jobb også, ja, sier Duckert.

Hun understreker at hun ble ansatt i både Dagbladet og NRK før Eriksen, og at han dermed ikke har hatt noe med hennes ansettelser å gjøre.

– Men det kan vel ikke sies om denne ansettelsen, når du går inn i hans stab?

– Nei, det er sant, sier Duckert.

Kritisk til manglende utlysning

Leder i NRKs Journalistlag Richard Aune sier at klubben har formidlet til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at de mener stillingen burde ha blitt lyst ut.

– Vi mener stillinger generelt sett bør lyses ut, og det gjelder også dette tilfellet. Vi tror det er klokt å lyse ut slik at man er sikker på at man får de beste kandidatene. Det er minst like mye av hensyn til de som får jobben, så alle vet at det har vært en god og ryddig prosess, sier Aune.

I hovedavtalen inngått mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Norsk Journalistlag står det at «Ledige stillinger skal kunngjøres dersom ikke annet avtales med de tillitsvalgte». Ordlyden er en del av tilpasningsavtalen som er inngått mellom NRK og blant annet NRKs journalistlag, som fungerer på virksomhetsnivå.

NJ-leder i NRK Richard Aune, fotografert under streiken i NRK tidligere i år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix ---
NJ-leder i NRK Richard Aune, fotografert under streiken i NRK tidligere i år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix --- (Foto: Johansen, Erik,/NTB scanpix)

– Vi var ikke kjent med ansettelsen i forkant. Vi har gjort klart at vi mener utlysning er klokt, uavhengig av hvilken stilling det gjelder og om det er en hel eller en halv stilling, sier Aune.

Aune understreker at deres ståsted er basert på prinsipper, og at det ikke handler om tvil om hvorvidt Hege Duckert er kvalifisert til stillingen.

Thor Gjermund Eriksen bekrefter at NRKs journalistlag har gitt uttrykk for at de mener alle stilling skal lyses ut.

– Når det er sagt, så gjelder jo dette en person som kommer tilbake fra permisjon hvor jobben hun gikk fra ikke er ledig, da er det jo fint at vi har en ledig stilling som vedkommende er kvalifisert til. Og det har vi også plikt til. Det vil jeg tro alle synes er bra. Når det også er en jobb i min stab, så synes jeg dette burde være greit, sier Eriksen.

«NRK er i press»

Duckert ble ansatt som kulturredaktør i NRK i 2009. Før det jobbet hun i Dagbladet i mange år, blant annet som kulturredaktør der også. Sommeren 2016 fikk hun innvilget velferdspermisjon fra NRK. Marius Hoel tok over jobben som kulturredaktør, og det ble opplyst at Duckert skulle ha nye oppgaver når hun kom tilbake til statskanalen.

Samtidig som det foregår omorganiseringer, opplever Duckert at det er behov for en utvidelse av Eriksens stab basert på press mot allmennkringkastingen:

– Det er ingen tvil om at NRK er i press fra mange kanter, både internasjonalt og med diskusjonen rundt allmennkringkasterens posisjon. Vi ser et behov for å være på offensiven, og det er viktigere enn før å snakke vår sak i offentligheten, sier Duckert.

Hun gleder seg til å starte i den nye stillingen.

– Jeg har hjertet mitt i allmennkringkastingen, og tror på NRK som samlingssted for hele landet, sier Duckert, som begynner i den nye stillingen 1. september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I dette parkeringshuset står over 60 Tesla-biler parkert
Flere av de venter på service. Les hele saken i lenken under.
00:49
Publisert: