– Det er mye penger til meglerne, men kontrakten er fremforhandlet etter offentlig konkurranse. Vi gjennomførte en skarp konkurranse mellom de beste meglerne som hadde kapasitet til å gjennomføre dette oppdraget. Newsec og Hadrian i sum leverte det beste tilbudet, sier prosjektdirektør Jon Espen Lohne i NRK.

Kontrakten ble inngått 7. mars i fjor. Siden det har eiendomsmeglerne fakturert NRK 125.000 kroner kvartalsvis eksklusiv moms for rådgivning i forbindelse med salget av tomten.

Det kommer frem i kontrakten mellom NRK og meglerne, som DN har fått innsyn i.

Partene har avtalt at eiendomsmeglerne skal få én million kroner årlig for rådgivning frem til kjøpekontrakten signeres. Etter planen skjer dette ved årsskiftet 2019/2020, noe som betyr at de til sammen vil dra inn rundt 1,7 millioner kroner før salget er gjennomført.

De virkelig store pengene vil først komme inn på konto etter at kontrakten er signert. Eiendomsmeglerne skal nemlig få en provisjon som utgjør 0,4 prosent av salgssummen.

Etter det DN erfarer regnes en sannsynlig salgssum på å ligge et sted mellom tre og fire milliarder kroner. Skulle NRK-tomten gå for det øvre anslaget på fire milliarder, vil Newsec og Hadrian kunne sitte igjen med 16,7 millioner kroner i provisjon, inkludert rådgivning. 60 prosent av pengene de tjener på rådgivning trekkes fra provisjonen, altså rundt én million kroner.

«Once in a lifetime»

Leder for transaksjon Håkon Styrvold i Newsec vil ikke kommentere hvor mye penger han tror de vil få for bygget, men sier oppdraget er stort. Han forteller at de er seks stykker som jobber med prosjektet, som ligger an til å gå over to år.

– Det er et mye lengre og større prosjekt enn vi er vant til. NRK selger ikke Marienlyst hver uke. Det blir «once in a lifetime» både for oss og dem. Et av de viktigste oppdragene vi har hatt noensinne. Det er stort både for NRK som institusjon og for hele folket med sitt eierskap til NRK, sier han.

I tillegg til provisjonen de får for salget av tomten, er det også en opsjon i kontrakten på at Newsec og Hadrian kan hjelpe NRK i jakten på nytt hovedkvarter. Honoraret for rådgivning er sladdet i kontrakten, men faktureres månedlig. På toppen får meglerfirmaene to millioner kroner for forhandlinger og gjennomføring av nye lokaler.

Denne opsjonen er foreløpig ikke utløst, og det er usikkert om NRK kommer til å utløste den, ifølge prosjektdirektør Jon Espen Lohne i NRK.

Flere interessenter

Daglig leder Årstein D. Holthe i Hadrian forteller at de foreløpig har flere interessenter, men ønsker ikke å kommentere hvor mange. Han vil ikke kommentere DNs regnestykke om hvor mye de kan tjene på salget av tomten.

– Tallene du kommer med har jeg ikke tenkt å kommentere. Vi kommenterer aldri hvor mye vi tjener på et oppdrag. NRK er en viktig og stor oppdragsgiver, der vi kommer i kontakt med hele Eiendoms-Norge. Det er et morsomt og spennende oppdrag, sier han.

I 2016 uttalte administrerende direktør Daniel Kjørberg Siraj i Obos at tomten var verd rundt to milliarder kroner. Da NRK la ut tomten for salg i høst, sa han til Medier 24 at den er verd mye mer i dag, men ville ikke kommentere hvor mye.

Han er en av interessentene, og kjemper mot tungvektere som Ferd, Møller Eiendom og AB Invest, AF Eiendom og Carucel Eiendom, og Selvaag Eiendom. Fristen for å komme med et indikativt bud er i månedsskiftet oktober/november. Den endelige budfristen er i starten av desember. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.