101.000 så første episode av dokumentaren «Leaving Neverland» på NRK søndag. I tillegg strømmet 85.000 dokumentaren i nettspilleren.

– Det er tydelig at det er en del interesse for programmet, tallene er en god del høyere enn normalt for en innkjøpt dokumentar, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

Det er tydelig at det er en del interesse for programmet, tallene er en god del høyere enn normalt for en innkjøpt dokumentar
Kristian Tolonen, analysesjef i NRK

I dokumentaren forteller to menn om hvordan Jackson skal ha begått en rekke overgrep mot dem da de var barn. Jackson døde i 2009, men hans familie avviser beskyldningene.

Jackson ble frifunnet for lignende anklager om overgrep mot et annet barn i en rettssak i 2005. I 1993 ble han beskyldt for overgrep mot nok et barn. Jackson inngikk et forlik hvor det ble spesifisert at han ikke innrømmet å ha gjort noe galt.

Dokumentaren er opprinnelig nesten fire timer lang. Tv-versjon er i to deler på halvannen time hver.

39.000 har allerede strømmet andre episode, ifølge NRK.

Første del av dokumentaren ble sett av nær 1,3 millioner da den ble sendt på HBOs lineære tv-kanal i forrige uke, ifølge tall fra analysebyrået Nielsen. Den påfølgende episoden ble sett av litt over 900.000.

Michael Jackson under turneen «Dangerous»
Michael Jackson under turneen «Dangerous» (Foto: STR)

Kontroversene har stått i kø

Demonstranter på sosiale medier forsøkte å få dokumentarens urpremiere på Sundance-festivalen stoppet. Også på selve premieren dukket det opp et par demonstranter.

NRK varslet først at de ville fjerne Jacksons musikk fra spillelistene på P1, P13 og P1+ i to uker, for så å gjøre helomvending etter mindre enn 24 timer.

HBO, som har vært produksjonsselskap for dokumentaren, er blitt saksøkt av dødsboet til Michael Jackson.

««Leaving Neverland» er ikke en dokumentar, det er en type tabloid karakterdrap Michael Jackson måtte tåle hele livet, og nå i døden», skriver en representant for dødsboet til Michael Jackson i en uttalelse.

NRK har sett seg nødt til å legge inn tekstplakater med uttalelser hvor Jacksons familie forsvarer Jackson og avviser anklagene, fordi filmskaperne ikke har innhentet kommentarer fra familien eller dødsboet.

– Hadde dette vært en reportasje laget av en norsk journalist, ville den blitt felt i PFU (Pressens Faglige Utvalg) tvert, skriver journalist Kine Hult i Stavanger Aftenblad i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Da Jimmy Øien skjønte hvor mye mat som aldri fant veien til bordet, startet han restaurant
– Det er der min «passion» ligger.
01:45
Publisert: