– Vi har ingen plan B dersom det blir streik fra tirsdag, sier prosjektleder Camilla Øyen Langfeldt for NRKs 17. mai-sending.

Mandag møtes Norsk Journalistlag, LO stat og NRK hos riksmekleren til lønnsforhandlinger. Dersom partene ikke kommer til enighet før midnatt vil 2300 NRK-ansatte tas ut i streik.

Det kan føre til at seerne istedenfor folkehav og 17. mai-tog møter sorte skjermer hos rikskringkasteren på nasjonaldagen.

– Det kommer til å få store konsekvenser for sendingen. Sånn er det bare, sier Langfeldt.

Totalt er det planlagt at 130 ansatte skal jobbe med NRK sin 17. mai sending.

– Store konsekvenser

Langfeldt har jobbet med å planlegge 17. mai-sendingen siden februar. Hun sier at NRKs riksdekkende tv-sendinger på nasjonaldagen fordrer et fullt fungerende produksjonsapparat.

– Det er veldig mange mennesker som er involvert i 17. mai-sendingen. Vi sender fra hele landet, og har to store direktesendinger fra slottsparken som skal gå på både på NRK1 og NRK2. Vi har sendinger over hele fjøla og det fordrer hele linjen. Når to store fagforeninger i NRK, som mange er medlem av, vil gå ut i streik, så vil det få store konsekvenser, sier Langfeldt.

Sist NRK-ansatte gikk ut i streik var i 2006, da varte streiken i seks dager. Dersom streiken denne gangen varer like lenge som streiken i 1990, kan historien gjenta seg. Da som nå sendes fotball-VM i midten av juni. I 1990 varte streiken i 25 dager, og førte til at VM-sendingen ble sendt uten kommentator.

2,5 millioner til folkefesten

Redaktør for NRKs underholdningsavdeling, Charlo Halvorsen, forteller at det totalt i år er budsjettert med 2,5 millioner for å skape fest for seerne på 17. mai. Han synes det er vemodig om sendingen uteblir.

– Det er et stort arbeid som er lagt ned, og det er synd om man ikke får utbytte av det. Først og fremst er det trist for seerne. Det er mange som bruker sendingen som en bakgrunn til selve festen når de stryker budnadskjorter, for mange er det en direkte link mellom feiringen og NRKs sending.

Hva tenker du om at det er brukt 2,5 millioner kroner på en sending som kanskje uteblir?

– Det er forferdelig. Det ligger mye penger som da ikke blir brukt til sitt formål. Det er med i vår vurdering på hvor synd vi synes det er med slike konflikter, men vi satser på å få til noe uansett, sier NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen.

Ønsker ikke ramme seerne

Slik lønningene er i dag tjener NRK-ansatte 110.000 kroner mindre enn kolleger fra store mediehus, ifølge Richard Aune, leder av NRKJ. Fagforeningen har et krav om å redusere lønnsgapet.

– Jeg kan ikke forstå at vi er mindre verdt. Det vi ber om er ikke å ta igjen de andre, men å redusere avstanden, sier lederen av NRKJ.

Totalt er det tre hovedkrav de går inn i forhandlingene med.

– Vi vil ha en forpliktelse fra NRK om at de gir oss rett til kompetanseheving slik at vi står bedre rustet for fremtiden. Vi har også et krav om at tilkallingsvikarer ikke skal forskjellsbehandles i lønn, sier leder Richard Aune i NRKJ.

Tidligere forhandlinger har ikke ført til enighet mellom partene. Ved forrige møte brøt NRK forhandlingene. Mandag fra klokken 10.00 til midnatt prøver partene igjen å komme til enighet. Denne gangen med hjelp av riksmegler.

– Fra NJ sin side går vi inn i dette med friskt mot, og med et håp om å komme til enighet. Vi har en organisasjon i ryggen som er klare for begge eventualiteter, sier Aune.

– Det er bare tre dager igjen til 17. mai-feiring, hva tenker du om at en eventuell streik kan gå ut over dekningen av nasjonaldagen?

– Det er ikke et mål at brukerne våre skal bli rammet, det synes vi i så fall er leit. Vi ønsker selvfølgelig at NRK skal lytte til oss uten at vi må gå til streik, men hvis de ikke lytter så får det konsekvenser, sier Aune.

LO-Stat går ut med 614 ansatte dersom det blir streik fra tirsdag. Det kommer i tillegg til de 1700 medlemmene NJ tar ut. Det betyr at NRK har 2300 færre ansatte å rutte med.

Hege Iren Frantzen, leder for Norsk Journalistlag er klar for å ta ut 1.700 medlemmer dersom streiken blir et faktum.
Hege Iren Frantzen, leder for Norsk Journalistlag er klar for å ta ut 1.700 medlemmer dersom streiken blir et faktum. (Foto: Fartein Rudjord)

Tidsperspektiv for enighet «umulig å se for seg»

Leder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag er klar for å gå inn i en ny meglingsrunde, og har et mål om å felles løsninger.

– Så avhenger det jo av hvor villige de er til å møte oss, målet er å finne løsninger med megler. Ved forrige møte var det tøffe forhandlinger, og vi sto langt fra hverandre da NRK brøt forhandlingene. Vi har gjort et arbeid nå med å finne frem til løsninger, og så er vi godt rustet dersom vi ikke blir enige, sier Frantzen.

Hun forteller at det på nåværende tidspunkt er umulig å se for seg hvor lang tid det vil ta før en enighet.

Fristen er satt til midnatt, men dersom partene ser det som hensiktsmessig, kan forhandlingene fortsette ut i de sene nattetimer. (Vilkår)

Dokumentar: Strømmekuppet

Les dokumentaren om Tidals manipulering av Beyoncé og Kanye Wests lyttertall her.

Les saken
Tidal-saken på tre minutter
Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger
02:57
Publisert: