– Hadde kollekt vært inkludert som kommersielle inntekter, ville nok andelen deres vært større enn vår, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
NRKs kommersielle datterselskap Aktivum har de siste seks årene omsatt over 42 millioner kroner i året i snitt fra sponsoravtaler på enkeltprogrammer og sportssendinger.
Snaut 31 millioner av disse har i snitt gått videre som direkte inntekt for NRK i samme periode.
Nå har Medietilsynet bedt NRK redegjøre for sponsorinntektene sine, i forbindelse med den kommende rapporten om NRKs innvirkning på mediemangfoldet tilsynet skal levere Kulturdepartementet 9. april.
DN skrev i februar at flere konkurrenter har kommet med kritiske innspill til rapporten om at den lisensfinansierte allmennkringkasteren får lov til å spise av det kommersielle reklamemarkedet.
Det har Medietilsynet bitt seg merke i.
– Vi hadde nok sett på dette uansett, men har selvsagt merket oss at det med sponsing er forhold som er berørt i innspill vi har fått som del av denne prosessen, skriver direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en tekstmelding til DN.
Departementet avventer
I 2015 konkluderte Kulturdepartementet at det ikke ville være hensiktsmessig å forby sponsing på NRK, ettersom sponsing er en forutsetning for statskanalens dekning av store kultur- og sportshendelser.
Kulturminister Trine Skei Grande ønsker ikke å spekulere i om en rapport fra Medietilsynet som potensielt antyder noe annet vil endre på departementets konklusjon fra tre år siden.
– Men generelt kan jeg si at vi selvsagt tar imot og vurderer de innspillene vi får. Det er jo en grunn til at vi har bestilt denne rapporten. Vi ønsker kunnskap som gir grunnlag for punktet i Jeløy-plattformen som sier at regjeringen vil arbeide for at NRK i minst mulig grad svekker aktivitetsgrunnlaget til medier som henter sine inntekter i markedet, skriver Grande i en epost til DN.
Bauer media, P4-gruppen og TV3-eier MTG har tidligere ment at NRKs sponsorvirksomhet reduserer midlene det er mulig for private aktører å hente på markedet.
– NRKs inntekt utgjør millioner som i stor grad forsvinner ut av markedet. Siden NRK i utgangspunktet er godt finansiert gjennom lisensen, ser jeg ingen grunn til at de skal få hente kommersielle kroner, sa administrerende direktør Morten Aass i MTG til DN i februar.
Kringkastingssjef Eriksen er ikke bekymret for at en negativ vurdering av sponsorinntektene i Medietilsynets rapport kan få Kulturdepartementet på andre tanker.
– På generell basis går jeg ikke rundt og er bekymret. Vi får se når rapporten kommer. Men dette er åpenbart en marginal problemstilling i det oppdraget Medietilsynet har fått, sier kringkastingssjefen.
Grundig redegjørelse
Medietilsynet har bedt NRK om omfattende opplysninger rundt deres inntekt fra sponsorater og kommersielle partnere.
Andelen sponsorinntekter i NRKs omsetning og fullstendige lister over sponsede program og sponsorer er bare noe av det tilsynet etterspør.
– Kort sagt ønsker vi å få kartlagt omfang av sponsing, både når det gjelder inntekter og antall program. I tillegg ønsker vi generell innsikt i NRKs arbeid med sponsorvirksomhet, skriver Velsand.
«Ikke noe vi bruker tid på»
I svaret NRK har tilsendt Medietilsynet trekker de frem en oversikt fra Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) i 2016. Der står NRK oppført med den nest laveste andelen kommersielle inntekter i totalbudsjettet av 46 europeiske kringkastere.
I 2017 ligger denne andelen an til å utgjøre 1,9 prosent av NRKs totale inntekter. Bidrag fra sponsorer utgjør 0,5 prosent av totalinntekten.
Kun Vatikanstatens Centro Televisivo Vaticano (CTV) ligger foran med en lavere andel. Bak ligger land og kringkastere som Storbritannias BBC, Sveriges SVT og Danmarks DR.
– I NRK-paragrafen står det at programvirksomheten vår skal finansieres hovedsakelig av kringkastingsavgift. Det tror jeg vi fint kan slå fast at er tilfelle, sier kringkastingssjef Eriksen.
– Hva tenker dere da om at Medietilsynet ber om redegjørelse av sponsorvirksomheten?
– Det er selvsagt helt grei at de ber om det. Vi har redegjort dette for Kulturdepartementet i to stortingsprosesser og det har vært gjort grundige vurderinger. Dette er ikke noe vi bruker veldig mye tid på, fordi det ikke er en stor sak, sier Eriksen.
Utgjør promiller
I tilsynssvaret kommer det frem at totalt 83 bedrifter har bidratt som sponsorer på totalt 65 arrangementer sendt av NRK i 2017.
Rundt 85–90 prosent av sponsoratene er tilknyttet sport. Store mesterskap som NM i fotball, Diamond League og VM i langrenn er blant sendingene NRK har fått sponsormidler til.
NRK understreker at sponsorinntekter er ofte en del av en større forretningsmodell i forbindelse med tv-rettigheter til sportsarrangementer.
Store kulturbegivenheter som Spellemannprisen, Nobelkonserten og VG-lista er også blitt sponset, opplyser NRK til Medietilsynet.
– Totalt sett betyr ikke sponsormidlene mye for NRKs økonomi. Om vi skal snakke andelen dette utgjør av den totale omsetningen på det norske reklame- og sponsormarkedet, må vi snakke promiller. Men denne inntekten gir oss noe større handlingsrom i form av å tilby publikum innhold, sier kringkastingssjef Eriksen til DN.(Vilkår)