Fredag morgen – ni dager etter at «Satiriks»’ «Jødesvin»-sketsj først ble publisert – beklaget NRK-ledelsen innslaget og avpubliserte det fra sine plattformer. Ifølge Kringkastingsrådet har sketsjen fått 399 klager, men også internt har den vakt sterke reaksjoner.

DN har fått tilgang på meldinger fra NRKs interne forum, der flere profiler uttaler seg kritisk om håndteringen av saken.

– Ledelsen innrømmer at den har «undervurdert den historiske betydning og den negative kraften i ordet 'jødesvin'». Pinlig, for oss andre som har hørt om Holocaust, skriver tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen.

– Utrolig trist at det skal ta så lang tid å trekke og beklage noe som må være basert på en redaksjonell feilvurdering, skriver administrasjonssjef Ulf Morten Davidsen i NRK Region Øst.

Utrolig trist at det skal ta så lang tid å trekke og beklage noe som må være basert på en redaksjonell feilvurdering
Ulf Morten Davidsen, NRK

– Det er bra NRK beklager, dette har vært tungt å se fra sidelinjen i ferien. Synd det tok så lang tid. Og synd at vi ikke så det sentrale poenget med en gang; det er nettopp ord som var sentrale når nazistene startet med å dehumanisere en hel folkegruppe. Og denne dehumaniseringen gjorde at så mange tyskere deltok i et industrielt folkemord. Word matters, skriver Dagsrevyen-reporter og Skup-vinner Tormod Strand i samme tråd.

Hverken Kristiansen, Davidsen eller Strand ønsker å utdype kritikken mot NRK-ledelsen overfor DN.

Også NRKs profilerte Tyrkia-korrespondent Sidsel Wold har reagert på sketsjen. Fredag morgen publisere hun en Twitter-melding med lenke til NRK-ledelsens beklagelse og teksten «Omsider». Meldingen ble senere slettet.

Wold vil ikke kommenterte saken, men henviser til NRKs etikkredaktør og fungerende kringkastingssjef i sommer Per Arne Kalbakk.

Sterkest reaksjoner eksternt

Den aktuelle sketsjen viser en ortodoks jøde og en annen mann som spiller Scrabble. Mannen må legge ordet «jødesvin» eller tape spillet. Innholdet i sketsjen har vakt sterke reaksjoner, og flere har beskyldt NRK for antisemittisk innhold.

Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK, forteller at ansatte i mediehuset har kommet til ham med sine tanker om «Satiriks»-innslaget.

– Det har vært mange ulike reaksjoner internt, slik det gjerne er i store bedrifter som NRK, men jeg har registrert at det er mange som har vært ukomfortable med denne sketsjen, så det er vi fullt klare over, sier Kalbakk.

– Har det vært såpass sterke reaksjoner at det vil ta tid å rydde opp i?

– Nei, det inntrykket jeg sitter med, er at det har vært adskillig sterkere reaksjoner eksternt. Dette er en sak som folk er veldig engasjerte i, men jeg sitter ikke med inntrykket av at det stikker dypere enn det.

Kalbakk forteller at det tok tid før sketsjen ble beklaget fordi statskanalen brukte tid på å komme til kjernen i det som var problematisk, nemlig bruken av ordet «jødesvin». Ifølge Medier24 kalte NRK-toppene inn til krisemøte torsdag ettermiddag, der de besluttet å beklage sketsjen.

Der deltok Kalbakk, Marienlyst-direktør Vibeke Fürst Haugen og underholdningsredaktør Charlo Halvorsen. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen deltok i møtet via telefon.

Kalbakk ønsker derimot ikke å kommentere innholdet i kommentarene som har kommet internt utenfor NRK.

– Når det er sagt, så har jeg ingen problemer med at NRK-journalister har meninger om saken, og heller ikke at dette ytres internt hos oss, sier han.

Kalbakk forteller at han redegjorde for beklagelsen under det faste fredagsmøtet i nyhetsavdelingen.

– For meg var det en anledning til å orientere mange på en gang om hvorfor vi beklaget, så det opplevde jeg som helt udramatisk.

Forsvarte sketsjen i «Dax18»

Tidligere denne uken hadde sketsjen over 300 klager, og siden har de fortsatt å strømme inn.

– Det er i skrivende stund 399 klager. De aller fleste er klager på satiren, men et par har også klaget i formiddag på at saken avpubliseres, sier sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet.

I en kronikk i Aftenposten kalte forfatter og regissør Monica Csango sketsjen for «pur antisemittisme». På Facebook ble innholdet delt sammen med teksten «Tagg en jøde». Ifølge Dagbladet har Mona Levin klaget inn NRK for PFU.

Fredag forrige uke forsvarte underholdingsredaktør Charlo Halvorsen sketsjen i Dagsnytt 18. Nå har han altså snudd.

– I denne saken brukte vi et ord som vi ettertid ser vi ikke burde bruke. Som sto i veien for intensjonene våre og såret en gruppe mennesker helt unødig. Det sier vi unnskyld for, skrev han i beklagelsen.

Vil fortsette med satire

Det siste halve året har det vært en rekke kontroverser rundt «Satiriks», blant annet da redaksjonen publiserte flere kommentarer, med utdrag fra Anders Behring Breiviks manifest oversatt til nynorsk, i kommentarfeltene til nettstedet Resett. De fikk også kritikk fra Mattilsynet for å ha drept en akvariefisk, og da de lurte tusenvis av barn og unge under klimastreiken utenfor Stortinget.

Etikkredaktør Kalbakk har ikke tenkt å gi seg med satiresatsingen:

– Vi skal fortsette med satire, og vi skal fortsatt lage satire som er kontroversiell. Det er en veldig viktig ventil i et samfunn, det at vi har satiren som kan tulle med temaer som det er vanskelig å ta opp på andre måter – for eksempel fordommer mot minoriteter. Det er ikke noe vi er redde for å fortsette med, men det går likevel grenser, og vi tråkket dessverre over en grense denne gang.

– Vi brukte et ord vi aldri skulle ha brukt, og det har vi beklaget nå, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.