– Publisering på eksterne plattformer innebærer alltid en etisk diskusjon for NRK som allmennkringkaster. Vi benytter eksterne plattformer kun i de tilfellene der vi ser at vi ikke når målgruppene godt nok i våre egne kanaler, sier Laurie MacGregor, rådgiver for sosiale medier i NRK.

Fra og med onsdag er NRK å finne på Snapchats nye «Shows»-funksjon sammen med et utvalg andre norske aktører. NRK skal publisere ukentlige, korte episoder av vitenskapsprogrammet «Newton» og NRK Super-programmet «Flippklipp». «Shows»-episodene vil være rundt fem minutter med spesialtilpassede klipp fra innhold allerede publisert i andre kanaler.

– Det er ingen hemmelighet at de unge er i digitale kanaler. Skal vi nå ungdom med innhold som er relevant for dem, må vi i enkelte tilfeller bruke eksterne plattformer, men da under strenge forutsetninger, sier MacGregor.

Ruller ut ny funksjon i Norge

Norske brukere har kunnet se lokalt innhold på Snapchat siden januar 2017, da VG som det eneste norske mediet lanserte en Snapchat-kanal i «Discover»-seksjonen. Nå satser Snapchat ytterligere på norsk innhold og lanserer «Snapchat Shows» i Norge. Her vil utvalgte norske aktører ha en egen profil, hvor de kan publisere episoder og la følgere abonnere på deres innhold.

– Dette er hvordan vi tror moderne tv-innhold kan se ut, med vertikalt utformet innhold i korte format, spekket med grafikk og visuelle effekter, sier Rami Saad, leder for internasjonale innholdssamarbeid i Snap, selskapet bak Snapchat.

Saad omtaler den eksisterende kanalen for publisister på Snapchat Discover, hvor VG kom inn som eneste norske mediet i januar 2017, som et magasin i digitalt format med fokus på brukerinvolvering ved hjelp av svar på spørsmål, klikk og sveip. Snapchat Shows skal være en mer lineær opplevelse, som å se tv i et mobilt format.

I tillegg til NRK, har Snapchat inngått samarbeid med VGTV, Matkanalen, Media 247, geeohsnap og Splay. Førstnevnte skal gi ut «Spårtsklubben» på sosiale medier-plattformen.

«Spårtsklubben» (VGTV), «Alvorsprat» (Splay), Matkanalen og geeohsnap er blant de norske aktørene som er å finne på «Snapchat Shows». De resterende «showene» er «Sportsbibelen» (Media 247 as), «Newton» (NRK) og «NRK Flippklipp» (NRK).
«Spårtsklubben» (VGTV), «Alvorsprat» (Splay), Matkanalen og geeohsnap er blant de norske aktørene som er å finne på «Snapchat Shows». De resterende «showene» er «Sportsbibelen» (Media 247 as), «Newton» (NRK) og «NRK Flippklipp» (NRK). (Foto: Snapchat)

– Vi har et team som har håndplukket disse innholdsskaperne. Vi har inngått partnerskap med noen av de mest kredible merkevarene i Norge, og disse utgjør et bredt spekter av innhold som kan engasjere våre brukere, sier Saad.

NRK skal ikke tjene penger

Saad forklarer at Snapchats samarbeid med innholdsprodusenter normalt innebærer en fordeling av inntektene fra annonser som plasseres i klippene.

– Muligheten til å tjene penger vil være til stede fra første dag. Vi vil være med å lage bærekraftige forretningsmodeller for dem som deler sitt innhold i vår plattform, og lanserer blant annet egne reklameformat for «Shows» bestående av reklameklipp som ikke kan hoppes over, sier Saad.

Dette vil ikke være tilfellet for NRKs innhold på Snapchat.

– Det blir ikke annonser tilknyttet vårt innhold. Vi får ikke noen inntekter i dette samarbeidet, og vi har ikke betalt en krone for å publisere «Shows» på Snapchat, understreker MacGregor i NRK.

Hun sier at NRK er bevisste på at eksterne plattformer de benytter seg av, likevel inneholder reklame i andre deler av plattformen, og at statskanalen derfor er restriktive i sin bruk av andre plattformer enn deres egne.

– Innholdet i Shows er ikke eksklusivt, men klippet om fra allerede publisert innhold. I tillegg skal vi lede folk tilbake til våre egne hovedkanaler. Vårt mål er å bygge opp NRK, ikke den eksterne plattformen

Samarbeidspartnerne får tilgang på brukerdata og målerverktøy i Snapchats plattform. Det mener MacGregor er av stor verdi for NRK.

– Her kan vi få masse innsikt som gir oss mulighet til å ta kloke valg på hvordan vi skal bruke våre begrensede ressurser på best mulig måte fremover, sier MacGregor.

Her blir øldrikking kombinert med trening
Hver torsdag arrangerer Siste sang, et lite bryggeri på Grønland, ølyoga. En time med øldrikking og yogaøvelser. Trenden oppsto i Berlin.
00:58
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.