– NRK trenger et nytt hovedkontor for å kunne være en fremtidsrettet og moderne allmennkringkaster også om ti, femten, tyve år, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i en pressemelding.

I meldingen skriver NRK at arbeidet med å finne den beste tomten for et nytt bygg starter. Samtidig legges eiendommen på Marienlyst ut for salg. NRK har hele tiden jobbet ut ifra at et nytt hovedkontor må finansieres med inntektene fra salget av Marienlyst-tomten.

Vedtok omregulering

2. juli vedtok Plan- og bygningsetaten i Oslo NRKs planforslag for omregulering av Marienlyst til boligformål.

– NRKs nye hovedkontor skal være en arbeidsplass der forholdene ligger til rette for å ta i bruk og utvikle ny teknologi, utforske ideer, lære, dele og samarbeide på tvers av organisasjonen og med miljøer utenfor NRK. NRK skal bli en berikelse for det området vi flytter til. Vi skal møte publikum i et åpent, fleksibelt bygg der NRK «vrenger innsiden ut» og inviterer til opplevelser og deltagelse i innholdsproduksjonen, sier Eriksen i en melding.

«Mer hensiktsmessige lokaler»

I meldingen står det ingenting om hva prisen på tomten vil være. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen vil ikke si hvor mye de håper å få for tomten.

– Dette er ikke som å selge en leilighet i byen. Jeg aner ikke hva prisen blir, men vi skal ha en åpen og forutsigbar salgsprosess som vil vare noen måneder. Samtidig skal vi søke etter nye tomt, og gjøre oss opp en mening på hvor mye det vil koste å bygge nytt, sier han.

Det er salget av tomten som i hovedsak skal finansiere det nye bygget. Eriksen mener derfor det ville vært galt av ham å spekulere i prisen.

– Vi må se hva de er villige til å by.

– Er du bekymret for at de interesserte ikke byr nok til å finansiere det nye, moderne bygget du drømmer om?

– Det har jeg ikke brukt mange kalorier på. Det er en grunn til at vi gjør det i denne rekkefølgen. Vi kan ikke forplikte oss i et nytt prosjekt før vi vet at vi har et økonomisk grunnlag. Det er viktig for oss å gjennomføre dette med lav risiko, sier han.

Både Ferd, Møller Eiendom og AB Invest, AF Eiendom og Carucel Eiendom, og Selvaag Eiendom har tidligere meldt interesse for tomten.

Prosjektdirektør Jon Espen Lohne i NRK forteller at det ikke bare er pris som er avgjørende for hvem som stikker av med tomten.

– Hvor mye må man punge ut for å kapre tomten?

– Det lurer vi også på. Vi vil selge til den som totalt sett gir det beste budet. Da tenker vi ikke bare på penger, men også hvilke planer de har for området.

– Men dere må vel ha budsjettert med noe?

– Det har vi, men ville du ha gått ut med hvor mye du har budsjettert med før en budprosess?

Selges ved årsskiftet

Det er meglerhusene Newsec og Hadrian som har fått i oppgave å selge tomten. Den indikative budfristen er i månedsskiftet oktober/november. Deretter vil aktuelle kandidater inviteres inn i en siste budrunde. Etter planen skal kjøpekontrakten signeres ved årsskiftet.

I 2016 spådde administrerende direktør Daniel Kjørberg Siraj i OBOS at tomten hadde en verdi på rundt to milliarder kroner.

Leder for transaksjon Håkon Styrvold i Newsec vil heller ikke gi noen prisantydning.

– Når du selger denne type utviklerprosjekt, så er de interesserte kompetente nok til å gjøre sine egne vurderinger, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.