– Det er noe nytt at tilkallingsvikarene ligger høyere hos NRK enn hos oss. Det har vi også opplevd i noen enkelttilfeller i ansettelser den siste tiden, hvor folk har gått fra TV 2 til NRK, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

Hun ser endringen som et utslag av at den kommersielle mediebransjen går gjennom trange tider, mens statsfinansierte NRK har tryggere grunn under føttene.

– Jeg liker det ikke, men må samtidig ta det som en utfordring, sier Solbrække.

Minstelønnssatsene til NRKs tilkallingsvikarer ligger i dag på mellom 221 og 268 kroner, avhengig av hvor lang erfaring man har, ifølge tariffavtalen.

TV 2 ligger nå mellom 10 og 25 kroner under NRK i timelønn på de ulike nivåene, ifølge tall DN har fått tilgang til.

Ledelsen i TV 2 informerte tidligere i år fagforeningen om at de slet med å fylle vikariater. Fagforeningen identifiserte raskt at lønn var en avgjørende faktor, forteller klubbleder Henrikke Helland i TV 2.

– Kandidatene foretrakk NRK fordi de betaler bedre?

– Ja, eller Radio Norge for den saks skyld, sier Helland.

NRK klatrer på lønnslistene

For elleve år siden var situasjonen en ganske annen: Da tjente nykommere i TV 2 mer enn NRK-journalister med 30 års ansiennitet. NRK-ansatte gikk ut i streik og viste til at de lå på 43. plass på lønnsstatistikken til norske mediebedrifter.

TV 2 hadde den gang bransjens tredje beste lønnssnitt, og redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen uttalte til Aftenposten at han trodde NRK-ansatte aldri ville konkurrere med TV 2-ansatte på lønn.

Så skjedde det minst et par ting i mediebransjen: Milliarder av annonsekroner flyttet seg til utenlandske aktører. TV 2 fikk hardere konkurranse fra kommersielle tv-kanaler med åpningen av det digitale bakkenettet. Deretter toget strømmeaktører som Netflix og HBO inn i landet.

Fra 2006 til 2016 klatret NRK 11 plasser på lønnsstatistikken, mens TV 2 falt fra tredje til niendeplass.

– Lønn har vært et sterkt konkurransefortrinn for oss kommersielle mediebedrifter tidligere. Det er derfor vi følger med nå når vi ser at NRK er i ferd med å løpe fra oss. Og det bekymrer meg, sier Solbrække.

Misnøye fra flere kanter

Uttalelsene fra TV 2 kommer mot et bakteppe hvor NRKs lønnspolitikk allerede er under debatt.

Medier24 skrev i september om hvordan NRK har gjort en rekke nyansettelser med lønnsbetingelser som får konkurrentene i Dagbladet og TV 2 til å reagere.

– Historisk har NRK betalt dårligere enn kommersielle aktører. Nå ser det ut som om dette bildet holder på å endre seg, sa sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet til bransjeavisen.

– Det kan være flere grunner til folk bytter jobb. Lønn er bare en av dem. Vi kan ikke si sikkert at det kun er lønnen som gjør at folk går til NRK, og de har benektet at det er en ny strategi, men vi registrerer flere enkelttilfeller hvor vi taper hvor NRK tilbyr bedre lønn, sier organisasjon- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 til DN.

Når krybben er tom, bites hestene

– Vi klarer ikke å kjenne oss igjen i beskrivelsen. Det kan godt være det finnes enkelttilfeller, men det kan ikke være mer enn en håndfull. Det store og gjeldende bildet er at NRK-journalister tjener langt mindre enn journalistene i TV 2, sier klubbleder Richard Aune i fagforeningen NRKJ.

Aune sier at noe av NRKs klatring på lønnsstatistikken kan forklares med tekniske faktorer som sammenslåinger av redaksjoner. Han mener det er mest relevant å sammenligne lønnsutviklingen i NRK mot de 11 største redaksjonene i landet. Den statistikken viser at NRK-lønningene har ligget på stabilt lavere nivå enn de største kommersielle konkurrentene de siste årene.

– Jeg klarer ikke med min beste evne å forstå at det er vi som lager trøbbel for TV 2, sier klubbleder Richard Aune i NRK.
– Jeg klarer ikke med min beste evne å forstå at det er vi som lager trøbbel for TV 2, sier klubbleder Richard Aune i NRK. (Foto: Øyvind Elvsborg)

At NRK har høyere timesatser for tilkallingsvikarene overrasker ham, men Aune mener det snarere er snakk om dårlig betalt i TV 2 enn godt betalt i NRK.

– Våre minstesatser er ikke høye i det hele tatt. De har fulgt lønnsutviklingen ellers i bedriften. Og vi har ikke hatt noen lønnsfest de siste årene, sier Aune.

Og fortsetter:

– Jeg synes det er underlig at NRK skal trekkes inn i at Tv 2 velger å lønne sine tilkallingsvikarer så lavt.

Aune advarer mot å «begynne å slåss internt» i mediebransjen.

– Jeg blir litt irritert over at de skal lage et stort nummer ut av det. Jeg skulle ønske at norske medieledere gikk sammen og kjempet mot dem som virkelig tar oss. Det er Netflix, Facebook, Google og HBO som stikker av med annonse- og abonnementskronene. Jeg fatter ikke at man ikke klarer å rette skytset mot dem som er problemet.

«En ny trend»

– Det vi stiller spørsmål ved er om NRK skal være med å presse lønningene opp i en allerede utfordret bransjen, sier Sarah Willand i TV 2.

– Men er forklaringen at dere betaler dårligere enn før heller enn at NRK betaler bedre?

– Vi har ikke fulgt NRKs lønnsutvikling for vikarer over tid, men i TV 2 har vi fulgt vanlige lønnsjusteringer for vikarene. De har hatt samme utvikling som våre ansatte.

På lønnsstatistikken skiller det fortsatt 23 plasser mellom NRK og TV 2, men det er heller ikke poenget, ifølge Solbrække.

– NRK prøver å få dette til å handle om påstander om at det overordnet er et høyere lønnsnivå i NRK enn i TV 2. Det har vi aldri sagt. Vi har sagt at dette er en ny trend, sier Solbrække.

– Mener du at politikerne må inn og mane til lønnsmoderasjon i NRK?

– Jeg vil anta at NRKs eiere følger med på dette. Jeg tror ikke jeg vil si mer enn det.(Vilkår)

Se flommen fra lufta
Ras, flom og andre værskader har rammet Sør-Norge, spesielt Sørlandet. Helikopterbilder fra det flomrammede området rundt Topdalselva utenfor Kristiansand.
03:11
Publisert: