– Dette er spesielt alvorlig når mediebildet er slik det er i dag, med en stadig sterkere konkurranse, sier Eriksen på en pressekonferanse på Marienlyst tirsdag ettermiddag, etter at det ble klart at 1.700 NRK-ansatte nå har gått ut i streik.
– Publikum vil merke dette i stor grad. Det er klart at 1.700 mindre ansatte vil bety et mindre tilbud enn det publikum er vant til, sier kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen.
Slik kuttes NRK-tilbudet
På pressekonferansen understreket Eriksen blant annet følgende endringer i NRKs tilbud og sendeskjema:
- Dagsrevyen utgår, det samme gjør Dagsnytt 18.
- Tilbudet på tv blir sterkt redusert, deriblant blir det ingen nyhetssendinger på tv så lenge streiken pågår.
- De fleste radioprogrammene utgår, deriblant Norgesglasset, P3Morgen og Her og Nå. Radiokanalene vil bli preget av musikk, spillelister tilpasset programmene som skulle vært sendt og programmer produsert av medarbeidere som ikke er i streik.
- Sportssendinger utgår.
- 17. mai-sendingen utgår.
- Aktiviteten på sosiale medier vil i stor grad opphøre.
- Generelt vil alle aktualitetsprogrammer bli rammet. Programmer som er ferdigproduserte eller laget av eksterne medarbeidere vil gå som normalt.
Mediedirektør Marius Lillelien lover at det fortsatt vil være innhold på NRKs tv-kanaler. Nyhetssendingene vil bestå av korte nyhetsoppdateringer på rundt ett minutt, sier han.
– Det kommer fortsatt til å være innhold på tv, med innslag av arkivbilder. På radio vil det mellom klokken syv og fire på dagtid være nyhetsoppdateringer på ett minutt. Sendeskjemaet vil bestå av musikk og programmer av medarbeidere som ikke er i streik, for eksempel Christine Dancke i NRK P3, sier Lillelien.
NRK.no blir et minimumstilbud med mye byråstoff, sier mediedirektøren.
– Det blir mye stoff fra byråene vi har avtale med, sier han.
Vurderer barnetog-reprise på 17. mai
NRKs påkostede 17. mai-sending, med et budsjett på 2,5 millioner kroner, er en av sendingene som ikke gjennomføres som følge av streiken.
Mediedirektør Lillelien lover at skjermene på NRK ikke vil gå i svart på nasjonaldagen, men at dekningen vil bli drastisk påvirket av streiken.
Et av tiltakene som vurderes er å sende fjorårets 17-mai-sendinger på nytt.
– Det er klart at det ikke blir en 17. mai-sending som vanlig, men det blir ikke svarte skjermer heller. Mulig det blir sendt reprise av barnetoget fra i fjor, sier Lillelien.
– Vi går nå gjennom hva vi kan opprettholde av 17. mai-sendingen. Det vil bli innhold, lover juridisk direktør Olav Nyhus.
Nyhus sa tirsdag til NTB at det er uvisst hva NRK kan tilby publikum ved en eventuell streik. Han understreket at repriser av tidligere sendinger er et realistisk alternativ.
– Det er også slik at vi kan sende tidligere produksjoner, så det er en mulighet vi har. Dette er noe vi må vurdere nærmere, sier Nyhus til NRKs egne nettsider.
TV 2 kaster ikke om sendeskjemaet
En streik på NRK under feiringen av nasjonaldagen etterlater TV 2 som største leverandør av levende bilder fra feiringen landet over.
TV 2 vil imidlertid ikke gjøre endringer på sendeskjemaet sitt på grunn av situasjonen i NRK, sier kanaldirektør Trygve Rønningen.
– Vi kommer ikke til å kaste om sendeplanene våre på grunn av situasjonen i NRK. Det ville vært helt utidig, sier Rønningen.
Kommunikasjonsdirektør Jan-Petter Dahl i TV 2 sier til DN at 17. mai-sendingene på TV 2 vil gå akkurat som planlagt.
– Vi har en dekning på nivå med det vi har hatt tidligere. Først gjennom God Morgen Norge, og så Nyhetskanalen utover dagen, sier Dahl.
TV 2 starter sine 17. mai-sendinger kl. 07.00 på morgenen. Like før klokken åtte torsdag morgen starter hovedsatsingen «God 17. mai Norge» fra «God Morgen Norge»-studioene på Aker Brygge.
På Slottsplassen vil nyhetsankrene Cathrine Fossum og Rune Kjos være plassert. TV 2 vil også sende direkte fra Skaugum, Bergen, Kristiansand og Tromsø, opplyser kanalen.
Vil ikke spekulere i seereffekt
Dahl vil ikke spekulere i om en omfattende NRK-streik vil påvirke seertallene til TV 2 under nasjonaldagssendingene.
– Det er umulig å si. Vi forholder oss til de planene vi har lagt, så får vi se om situasjonen i NRK vil påvirke seertallene og nettrafikken vår. Det får vi se på, sier han.
Han vil heller ikke uttale seg om de langvarige effektene streiken kan ha for TV 2.
– Det er helt umulig å si, og avhenger av hvor lang en eventuell streik blir. Vi har et normalt sendeskjema, og det er planer som er lagt langt tilbake i tid. Det er opp til seerne hvor de går dersom de velger å oppsøke andre kanaler og plattformer under NRK-streiken. Seerne har mange valg, sier Dahl.(Vilkår)