– Sosiale medier skal ha så mange rettigheter, særlig når det gjelder tilgang til deg som privatperson. De kontrollerer deg til slutt. Det er vanskelig å skjønne hva Facebook skal bruke informasjonen til, sier Elise Larsen Håvoll (27).

­SMS-ER. ­Konsernsjef i ­Facebook Mark Zuckerberg vil at det sosiale nettstedet skal kunne lese ­brukernes tekstmeldinger.
­SMS-ER. ­Konsernsjef i ­Facebook Mark Zuckerberg vil at det sosiale nettstedet skal kunne lese ­brukernes tekstmeldinger. (Foto: Manu Fernandez, Ap/NTB Scanpix)
Hun leser gjennom de nye tilgangene Facebook ønsker på telefonen din, etter siste oppdatering av programvaren:

Lese tekstmeldingene dine

Lese og skrive kontaktene dine

Legge til eller modifisere arrangementer på en kalender

Lese arrangementer fra kalenderen og konfidensiell informasjon

– Sykt, kaller Håvoll det.

Uavhengig av mobiltype

Facebooks pr-byrå kan ikke fortelle om vilkårene er identiske for Iphone- og Android-telefoner, men det er Googles operativsystem som har beskrevet tillatelsene over. Den samme ordlyden vil derfor brukes hvis en annen applikasjon vil ha de samme tilgangene. Ifølge pr-byrået gjenspeiler ikke nødvendigvis formuleringene måten applikasjonen blir brukt på.

– Applikasjonen trenger disse tilgangene for å fungere, og selv om du tror du ikke vil bruke en bestemt funksjon, er det ikke mulig å ha justerte vilkår innenfor operativsystemene. Facebook må derfor ha vilkår som dekker alle funksjonaliteter som brukes, sier Frida Löwengren i Northern Link PR.

Selv om Facebook etter beskrivelsen kan lese tekstmeldingene dine, forsikrer Löwengren at det ikke er Facebooks intensjon med de nye tillatelsene. Listen med eksempler inneholder visstnok ikke alt Facebook bruker disse tillatelsene til, men Löwengren kan ikke komme med ytterligere eksempler til hva nettsamfunnet skal bruke sms-tilgangen til. På hjemmesidene står det at Facebook vil kunne «lese tekstmeldingene dine for å kunne bekrefte telefonnummeret ditt automatisk ved å sende deg en bekreftelseskode på sms».

Tilgangen du må godkjenne er ikke direkte beroligende – det skjønner selv Facebook.

«Vi er klar over at disse tillatelsene kan høres skumle ut, og derfor vil vi gi deg mer informasjon om hvordan vi bruker dem», står det under fanen «Facebook for Android».

Löwengren presiserer at selskapet ikke fysisk leser kalenderen din, men at det trenger tilgang for å kunne integrere kalenderfunksjoner. Ønsker man som bruker å avslå tilgangen kan man velge å ikke installere oppdateringene, eller klage til det irske datatilsynet, som Facebook ligger under.

«Bør være klarere»

Selv om Facebook kanskje ikke prøver å få oversikt over kjærlighetserklæringene du sender til kjæresten eller hemmeligheter du har delt med venner, mener Datatilsynet det bør komme tydeligere frem hva man faktisk gir det sosiale mediet tillatelse til.

– Facebook-appen er blant dem som ber om flest tilganger. Utfordringen blir derfor å forklare hvorfor, og gi brukerne korrekt informasjon. Hvis selskapet ikke gjør det, vil det slå dårlig ut for den tilliten Facebook prøver å bygge opp. Facebook bør være klarere på hva det vil med de nye tilgangene, for det skal ikke være en utfordring å finne hva det dreier seg om, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet.

Han forteller at Datatilsynet har fått en rekke henvendelser den siste tiden, særlig av medlemmer som ikke vil at Facebook skal lese tekstmeldingene deres.

– Folk blir selvsagt bekymret, sier han.

Årnes kaller beskrivelsene som ofte blir gitt «tekniske og uklare», og mener det kan være vanskelig å forstå hva tilgangene egentlige innbefatter.

– Det er ikke lett for brukere å vite hva de samtykker til. Når dette er vanskelig å forstå, eller krever mye for at man selv skal kunne få forståelse, klikker man isteden «godkjenn» for å komme raskt i gang igjen med bruken av appen, sier han.

Facebook presiserer at brukerbehov og tillit er selve nøkkelen, og at nettsamfunnet er bygget på den tryggeste og sikreste måten sett fra en brukerperspektiv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.