2021 er foreløpig datoen for slukking av de siste lokalradioenes fm-sendinger.

Sp vil gi de lokale stasjonene mulighet til å sende på fm til 2031, og fremmet forslag om en slik forlengelse på Stortinget denne uken.

Trond Giske er mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.
Trond Giske er mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. (Foto: Pedersen, Terje)

Forslaget fra Sp høster ingen jubel fra Trond Giske, Aps mediepolitiske talsperson.

Avvist av Ap

Giske avviser å forlenge levetiden for fm-radio i Norge utover 2021 over bordet på denne måten, like før regjeringen kommer med en lenge varslet mediemelding.

– Litt av hensikten med digitaliseringen av radio var å samle alt på én plattform, eller én teknologi. Å kjøre dobbel teknologi i nærmest ubegrenset tid, ser jeg ikke som hensiktsmessig. Før eller siden må jo teknologiskiftet føre til at man samles på en plattform, sier Giske.

Mens lokalradioene i de fire storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger måtte slukke fm-sendingene av hensyn til dab-omleggingen, fikk lokalradio utenfor de store byene forlenget sine konsesjoner til 2021.

De største lokalradioene sender både på fm og dab, men de mindre stasjonene foreløpig bare på fm.

Kostbar utbygging

Sp begrunner forslaget om forlengelse med at det i stor grad er den kommersielle lokalradioen i hvert distrikt som har påtatt seg utbyggeransvaret for den delen av det digitale dab-sendenettet som er tiltenkt lokalradio.

Men utbyggingen er kostbar og tar tid. Selv om det er satt opp 12 nye sendere i 2018, slik at det nå totalt er 66 sendere i drift, er anslaget at man trenger over 200 sendere for at alle lokalradioene skal få dab-dekning.

Kostnaden ligger trolig et sted mellom Medietilsynets prognose på 110 millioner kroner og 200 millioner kroner som Norsk Lokalradioforbunds anslag.

Forlengelse av fm til 2031 vil ifølge Senterpartiet øke forutsigbarheten for lokalradio og gjøre det tryggere å gjøre de investeringene som kreves for å bygge lokale digitale kringkastingsnett.

Forslaget fra Senterpartiet fremmes av stortingsrepresentantene Åslaug Sem-Jacobsen, Geir Pollestad, Heidi Greni, Geir Adelsten Iversen og Nils T. Bjørke fra Sp.

H og Frp vil også forlenge

Tidligere har Morten Wold og Frp også gått inn for å forlenge fm-perioden til 2031, i tråd med ønskene fra Norsk Lokalradioforbund.

Ifølge Tage Pettersen (H) er hans parti «positivt innstilt til å diskutere» forlengelse.

– Vi ser at en del lokalradioer står overfor store utfordringer knyttet til investeringer og omleggingen til dab frem mot 2021, sier Pettersen til Aftenposten.

KrF har viktigere ting å diskutere for tiden. Ifølge Geir Jørgen Bekkevold har fm-spørsmålet foreløpig ikke vært oppe i KrFs stortingsgruppe.

Vil frigjøre fm-ressurser

Trond Giske sier Arbeiderpartiet uansett ikke vil støtte et forslag fra Sp like før regjeringen legger frem sin mediemelding.

– Vi avventer mediemeldingen for å se hva regjeringen kommer med av forslag, sier han.

Giske poengterer at Ap også var mot et annet Sp-utspill i sommer. Da ville Sp utrede hva det ville koste å få opp NRK P1 på fm-sendinger over hele landet igjen.

– Omleggingen til dab må til slutt føre til at man stenger fm og frigjør disse frekvensressursene til annen bruk, sier Trond Giske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne radiokanalen sender fortsatt på fm. Eller gjør den det?
Svein Larsen i Radio Metro har både konkurrenter og myndigheter på nakken, men mener bestemt han driver lovlig.
01:09
Publisert: