- Har vi en avtale, eller har vi ikke en avtale?

Replikken kom fra Arild Grande (Ap) under Stortingets behandling av regjeringens melding om allmennkringkasting tirsdag, og var rettet til Høyre og partiets mediepolitiske talsperson Kårstein Eidem Løvaas.

Grande samlet i februar opposisjonspartiene - og etterhvert Høyre - om en avtale som krever at regjeringen skrur opp tempoet i arbeidet både med en ny finansieringsform for NRK og en ny avtale om kommersiell allmennkringkasting.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har tolket dette på en måte Grande ikke setter pris på.

Hun vil nemlig se en fremtidig modell for statsstøtte til en kommersiell allmennkringkaster i sammenheng med et ekspertuvalg om NRK-finansiering som avlegger rapport til sommeren og Mediemangfoldsutvalget som avlegger sin utredning våren 2017.

Les også: Skynder seg, men bare litt dnPlus

- Her må man se på teksten i avtalen, svarte Kårstein Eidem Løvaas (H) på Grandes utfordring.

Han viste til at både Høyre og de andre partiene på Stortinget, med unntak av Frp, i innstillingen fra Familie- og kulturkomitéen krever at regjeringen kommer med «et initiativ» om kommersiell allmennkringkasting allerede i løpet av 2016.

Les også: TV 2 flytter «Hotel Cæsar» til strømmetjeneste

Grande anerkjenner at det er mange økonomiske og juridiske utfordringer, og behov for ESA-godkjenning, før de fremtidige rammene for en kommersiell kringkaster er på plass.

Han understreket samtidig:

- Jeg forventer en rask avklaring fra statsråden.

Han håper dessuten at Stortinget kan få et forslag om ny finansieringsform for NRK til behandling allerede i første halvår 2017.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sammen med komitéleder Svein Harberg (H) på vei inn i stortingssalen tirsdag.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sammen med komitéleder Svein Harberg (H) på vei inn i stortingssalen tirsdag. (Foto: Bjørn Eckblad)
I innstillingen som alle uten Frp er enig om, krever Stortinget at regjeringen legger frem forslaget om NRK-finansiering i løpet av 2016.

- Synes Grande det er viktigst å ha en dato å forholde seg til, eller en avtale som står seg økonomisk og juridisk og i ESA, ville Løvaas vite i spørsmålet om TV 2 - før begge representantene samlet seg om at tidsplanen som nå er lagt for arbeidet med rammebetingelsene for allmennkringkasting uansett er meget ambisiøs.

Arild Grande utfordret så Geir Jørgen Bekkevold, fra regjeringens samarbeidsparti Krf. Hvordan oppfatter han avtalens krav om et initiativ fra regjeringen om fremtidig modell for kommersiell allmennkringkasting innen utløpet av 2016.

- Det er en misforståelse hvis dette oppfattes som at Krf har vært med på en avtale som innebærer at regjeringen bare kan utsette spørsmålet til etter Mediemangfoldsutvalget, slo Bekkevold fast.

Aldri pent når kranglingen starter på bryllupsdagen

Kulturminister Linda Hofstad Helleland bekreftet at hun har tenkt å levere på kravet fra Stortinget om å komme med et initiativ innen utgangen av 2016.

Bård Vegar Solhjell (SV) konstaterte at det alltid blir litt krangling i et ekteskap, men at det ikke ser så pent ut når kranglingen starter allerede på bryllupsdagen.

- Kulturministeren forsøker nå å snakke ned «initiativ» for å gjøre det så bittelite som mulig. Men dette betyr ikke at man ringer en byråkrat i romjulen og ber han sette igang noen undersøkelser. Det betyr å ta et initiativ overfor Stortinget, legge frem en sak eller forslag, understreker Solhjell.

Hofstad Helleland var ferdig med kranglingen.

- Tolkningen min er den samme som representanten Solhjells, sier Helleland.

Lese mer om medier, kultur, nett, teknologi? Følg DN Etterbørs og @bjorneckblad på Twitter

Les mer:

Samler seg mot TV 2 dnPlus  

- Amedia uten TV 2 er en seilbåt uten seil

Seerne svikter NRK

Et år med bråk i Jay Z’ Tidal dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.