Finansmann og investor Øystein Stray Spetalen møtte for første gang i Pressens Faglige Utvalg (PFU) tirsdag.

Han ble ifjor innvalgt som varamedlem for allmennheten i PFU.

Les saken her: Spetalen nytt varamedlem i PFU

Overfor nettstedet Medier24.com tok Spetalen i en pause til orde for mer innsyn og åpenhet om pr-bransjen.

– PR-byråer som First house, GK og denne bransjen – de er i ferd med å forstyrre den frie presse. Det er en ressursforskyving og forstyrrelse av sannheten som foregår, og dette må man finne en eller annen måte å regulere, sier Stray Spetalen til Medier24.com.

- Jeg mener: Det handler om innsynsrett og åpenhet. PR-byråene må pålegges å legge fram fullstendige lister over hvem de jobber for, hva de har gjort og hvor mye det har kostet, fortsetter Øystein Stray Spetalen.

Papiravisens død

Tidligere har Spetalen selv hatt flere trefninger med pressen, og opprettet i 2008 et fond for medieofre etter at han selv havnet i klinsj med Dagbladet høsten 2007.

Da DN i 2010 spurte Spetalen om han kunne tenke seg å støtte uavhengige journalistiske graveprosjekter med egne midler, etter modell av graveredaksjonen Propublica i New York som mottok ti millioner dollar i året fra Sandler-familien, skrev han følgende i en epost til DN:

«Når vi ser historiske eksempler på medienes gale fremstillinger og skjuling av informasjon i politiske og viktige saker i samfunnet vil papiravisens død kun bety en styrking av ytringsfriheten».

«Det meste av informasjonsflyten vil komme i andre kanaler som YouTube, Google, Facebook og internett-aviser. Nå får enda flere mennesker anledning til lett å spre sine budskap og informasjon uten det historiske monopolet de store avisene har hatt på meninger og problemfremstillinger,» skrev Spetalen den gang.

Ikke noe dårlig forhold

Han mente det vil være en fordel når «den historiske silingen» av informasjon i papiravisene opphører, og at dette «vil være til en stor forbedring for demokratiet».

Tirsdag spurte Medier24.com om Spetalens dårlige forhold til pressen er blitt overdrevet.

– Neida, jeg har ikke noe dårlig forhold til pressen. Tvert i mot er jeg tilhenger av at all informasjon flyter fritt. Det er jo det jeg er avhengig av i min bransje, det er det jeg lever av, sier investor Øysten Stray Spetalen til Medier24.com.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.