TV 2, NTB og Aftenposten brøt god presseskikk i omtale av hjernekirurg Per Kristian Eide, slår Pressens Faglige Utvalg (PFU) fast.

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen redegjør for PFUs avgjørelse etter møtet om klagene fra hjernekirurg Per Kristian Eide på en pressekonferanse som pågår nå;

  • TV 2 er felt på punktene 3.2 om kildevalg og 4.14 om samtidig imøtegåelse.
  • Aftenposten felt for å ikke ha slettet en leserkommentar om en publisert nettsak.
  • Nyhetsbyrået NTB er også felt for å framstilt det som om én pasient døde som følge av hjerneforskningen i den omtalte saken.

Bergens Tidende var også klaget inn for PFU, men har ifølge utvalget ikke brutt god presseskikk.

TV 2 meldte i 2012 at Oslo universitetssykehus stoppet et forskningsprosjekt ved Rikshospitalet etter at minst to pasienter fikk alvorlige hjerneskader.

En hjernekirurg ved sykehuset hadde tatt ut vevsprøver fra hjernen til 122 pasienter, ifølge TV 2.

Hjernekirurgen leverte en klage til PFU som listet opp 4.000 påståtte presseetiske brudd i 70 nyhetssaker på TV 2.

– TV 2 beskyldte ham for å ha lurt tilnærmet friske mennesker inn i et forskningsprosjekt ved å gi dem uholdbar informasjon om risiko, sa kirurgens rådgiver, Anders Cappelen, da han leverte klagen til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

I tillegg klaget legen på fremstillingen av at han har ødelagt livet til to pasienter, at en ble liggende i koma og at en tredje kanskje døde som følge av prosjektet, at han skal ha hatt privatøkonomiske motiver tilknyttet prosjektet.

Les også:
Tidligere journalist i varetekt for grov korrupsjon  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.