– Det er leit og beklagelig at det sitter mennesker med radioer som kun tar inn det gamle dab-formatet. Det er ikke en ønsket situasjon for noen, men vi må erkjenne at vi er del av en internasjonal teknologiutvikling. Man har gått gjennom det samme skiftet i Europa, og der som her er det dab+ som er gjeldende standard for fremtiden, skriver Ole Jørgen Torvmark i en epost til DN.

Han leder selskapet Digital­radio Norge som eies av NRK, P4 og Radio Norge for å lede den dramatiske prosessen.

Brorparten av de ivrige radiolytterne som før 2010 lot seg lokke til å kjøpe ny dab-radio vil få seg en overraskelse neste år. De i sin tid supermoderne nye apparatene som kostet både én og flere tusenlapper, vil fra 2017 av bli stumme. Dette skjer i samme slengen som at fm-nettet for radio stenges, noe som også vil gjøre 7,4 millioner fm-radioer rundt i de tusen hjem ubrukelige med mindre man kjøper tilleggsutstyr til dem.

Ved siden av Norge er det Storbritannia som først og fremst har satset på dab-radio i Europa, men da i den tekniske standarden som nå vil bli ubrukelig i Norge.

Tyr til tvang

Neste års nyheter for radiolytterne skjer etter at NRK og P4 allerede fra midt på 90-tallet har ivret for å få fm-nettet slukket og erstattet med digitale dab-nett.

Men prosessen gikk svært tregt, siden publikum var såre fornøyd med radiotilbudet på fm. I 2010 fikk kanalene likevel grønt lys fra myndighetene for å stenge fm-nettet fra 2017, slik at publikum ikke lenger har noe valg.

I 2010 fantes det likevel allerede 300 000 dab-radioer der ute, innkjøpte av «first movers». Problemet var at NRK og P4 i mellomtiden hadde besluttet seg for å endre teknisk dab-standard til såkalt dab+.

Og de gamle dab-radioene kan altså, i likhet med fm-radioene, ikke ta inn nye dab+-signaler. En stortingsmelding om radiopolitikk fra 2010 forteller at dette gjelder for brorparten av totaltallet.

Komplisert

Hos elektronikk-kjeden Elkjøps store varehus på Karihaugen utenfor Oslo har kundebehandler Mihkku Tostrup jobben når han skal veilede kunder som vurderer å handle ny radio.

I hyllene står radioapparater i alle mulige fasonger og kvaliteter med dab +, som også kan ta gamle dab-signaler, fm, med og uten internettradio, strømmemuligheter, cd-spiller, klokker og så videre.

Egne informasjonsplakater er rigget opp med opplysninger om at fm-nettet slukker neste år, men at lokalradio fremdeles kan høres på de gamle fm-radioene.

Det var Forbrukerrådet og Forbrukerombudet som ifjor ba radioforhandlere stramme opp informasjonen til radiokjøperne.

– Det er ikke bare enkelt, dette?

– De aller fleste kjenner til at fm-nettet stenges neste år, sier Mihkku Tostrup.

I hyllene holder Elkjøp seg fremdeles med en liten Sony-modell med cd-spiller og kun fm-radio – som altså ikke vil virke neste år.

– Gjør du mulige kunder oppmerksom på dette?

– En hovedsak for oss er å bli kjent med kunden og hans eller hennes behov. Hvis jeg forstår at det er radio som er viktig for dem, så vil jeg selvfølgelig opplyse om dette, sier Mihkku Tostrup.

Kan kjøpe tilleggsutstyr

Ole Jørgen Torvmark opplyser at det finnes tekniske dippedutter å få kjøpt som kan få både gamle dab-radioer og fm-radioer til å fungere i dab+-nett. Disse har egne antenner og kabler som må kobles til strømnettet og kan også monteres i bil.

Tostrup mener Elkjøp har radioapparater for de fleste behov.

– Unntaket er for bil. Og i hjemmekinoanlegg. Der er det mye fm fremdeles, leverandørene henger etter, sier Tostrup.

– Hvem kjøper radioer i dag?

– Det er nok en overvekt av eldre. Unge folk har en tendens til å ha musikk på telefonene sine, sier Mihkku Tostrup.

LES OGSÅ OM:

Stygg resultatsesong ventes: Opprydning til 40 milliarder dnPlus

Alarm i helse-Norge: Slår alarm om represalier og «hard HR» magasinetPlus

Dette må hr-avdelingen tenke på: Hr-fellene dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.