Overskuddet i landets største kommersielle radiokanal, P4, falt med 35 prosent til snaut 45 millioner kroner i 2017.

Samme år sluttet P4 og alle de andre store, riksdekkende radiokanalene i Norge å sende radiosignalene sine på det analoge fm-nettet.

Den enes død …

Den enes død er den andres brød – iallfall i Modern Times Groups radiofamilie:

  • P5 og konsernets andre småkanaler vant nesten like mye omsetning som P4 tapte.
  • I sum ble resultatet for MTGs radiovirksomhet svekket med ni prosent sammenlignet med året før.

– Det er avgjørende å se P4 og P5 i sammenheng. De mange små kanalene, som ligger i P5-selskapet, vokser som følge av digitaliseringen. Og fordi inntektene følger størrelsen på kanalen, vokser P5, mens P4 faller, sier P4-sjef Kenneth Andresen.

I tillegg til P4 har MTG en stor bukett av mindre radiokanaler i Norge: P5 Hits, P6 Rock, P7 Klem, P8 Pop, P9 Retro, P10 Country, NRJ Norge samt lokalradioen P5 Bergen og nettkanalen Bandit Rock Non Stop.

P4 er størst og viser sine resultater i selskapet P4 Radio Hele Norge. P5 og de andre selskapene rapporterer økonomiske resultater i selskapet P5 Radio Halve Norge.

– Summen av våre radioinntekter ble 419 millioner kroner i 2017, mot 420,8 millioner kroner året før, sier Andresen.

Lyttere på flukt

Overgangen til bare å sende digitalradio, dab, skjedde region for region gjennom hele 2017, frem til de siste fm-sendingene ble skrudd av 13. desember.

Det var de store radioaktørene i Norge – NRK, P4 og Radio Norge-eier Bauer Media – som førte an i fm-slukkingen, som har møtt mye motstand.

En av årsakene til motstanden var at teknologiskiftet ville tvinge svært mange til å erstatte velfungerende fm-apparater med nye dab-mottagere.

Skiftet har kostet i form av tapt oppslutning. Antall lyttere i mai målt mot lyttertallene i desember 2016, altså like før slukkingen startet, viser et frafall på 540.000 daglige lyttere. Tallene stammer analyseselskapet Kantars radiomåling, som Nettavisen gjenga i juni.

Årsaken oppgis å være at folk har færre apparater i sving enn før, at mange fortsatt ikke har installert dab i bilen og at flere lokalradioer har bitt seg fast med fm-sendinger som kan høres både i de store byene og på landet.

«Et av våre beste år»

For P4 isolert ga slukkeåret et resultatfall på 35 prosent. Men sett i sammenheng med P5, er bildet noe mindre dramatisk. I sum falt resultatet før skatt i de to selskapene med snaut ni millioner kroner, til 92,5 millioner kroner.

– Det er et resultatfall som ikke kommer som følge av innholdssvikt, men fordi vi investerte tungt i innhold og markedsføring. 2017 kommer til å bli stående som et av våre aller beste år, til tross for at dette var slukkeåret for fm, sier Andresen.

På tross av at frafallet av daglige lyttere er betydelig, sier P4-sjefen at hans kanaler har omtrent like mye radiolytting som før slukkingen av fm-sendingene.

– På gruppenivå produserer P4 og våre andre kanaler nøyaktig like mange lytterminutter som samme periode i fjor. Og sånn har det vært den siste måneden. Så vi ser at vi er på god vei til å se de samme nivåene som før slukking, sier Kenneth Andresen.(Vilkår)

Felix Jensen kjører fletta av de fleste
Han var døden nær i Sahara, men durer nå frem som Norges nye rallystjerne.
00:34
Publisert: