P4 legger ned de lokale sendingene fra bergensområdet på radiokanalen P5 Hits.

Det riksdekkende tilbudet fra P5 Hits videreføres.

P4 er landets største kommersielle kanal, og del av Nordic Entertainment Group, som tidligere het MTG.

I en melding skriver P4s radiosjef Kenneth Andresen at «som følge av digitaliseringen har lytterne i bergensområdet forholdt seg to utgaver av P5 Hits, én lokal utgave og én rikssending. Dette ønsker man nå å gjøre noe med, og lokalradiostasjonen P5 Hits Bergen blir dermed lagt ned fra nyttår».

P4-gruppen har åtte riksdekkende radiokanaler. Ifølge Andresen kommer nedleggelsen av lokalsendingene i Bergen «som en naturlig konsekvens av denne tydelige kursen mot større satsinger på rikskanaler».

Konsekvenser for ansatte

Nedleggelsen vil også få konsekvenser for de ansatte på P5s bergenskontor.

– Vi har en overtallighet. Vi er i prosess og dialog med de tillitsvalgte og de ansatte om hvordan den overtalligheten skal løses.

– Hvor mange overtallige er det snakk om?

– Det vet vi ikke før prosessen er ferdig, men det er seks ansatte på bergenskontoret som blir berørt, sier Kenneth Andresen.

– Siden slukkingen av FM i Bergen i fjor har vi i stor grad konkurrert mot oss selv med én lokalsending og én rikssending som begge henvender seg til det samme publikumet. Det er forvirrende for lytterne og lite hensiktsmessig for oss. Vårt fokus er først og fremst å utvikle sterke riksdekkende kanaler som lyttere i hele landet kan ha glede av. P5 Hits er en av de største nye nasjonale DAB kanalene og den kanalen i P4-gruppen som har hatt størst lyttervekst de siste årene, sier Andresen i en melding fra P4.

Martine Osnat, KJellemann og Tony Ågotnes ledet det prisbelønte Frokostshowet på P5 Bergen, som nå legges ned.
Martine Osnat, KJellemann og Tony Ågotnes ledet det prisbelønte Frokostshowet på P5 Bergen, som nå legges ned. (Foto: P4)

Vant pris i september

Bergenskontoret stenger til tross for at frokostshowet på P5 Bergen ble kåret til Årets lokale sendeflate under Prix Radio for halvannen måned siden.

Juryens begrunnelse var den tydelige lokale forankringen, med programlederne Kjellemann, Martine Onstad og Tony Ågotnes.

«Programmet er solid sydd sammen, med god rollefordeling. Programmet tar tak i en aktuell hendelse, gjør den lokal og underholder, informerer og overrasker lytteren. Radiobildene er fantastiske, dette er kreativt og originalt,» mente juryen.

Petter Lavern er hovedtillitsvalgt i P5.

– Bergen har vært en lokalradiobastion, men nå har ikke byen noe lokalradiotilbud lenger, bortsett fra studentradioen og noen lokale radioer på Askøy og Sotra som sender på fm, sier Lavern.

Han konstaterer at med nedleggelsen av P5 Bergen ryker den siste lokale bastionen til P4, etter at kontorene i Stavanger, Trondheim og Østfold allerede har stengt dørene.

Veldig trist

De ansatte får tilbud om sluttpakker, men drøftelsene om disse starter først til uken og Lavern kan ikke uttale seg om hva tilbudet innebærer.

– For meg personlig, som har vært gjennom nedbemanninger i flere runder, kommer ikke dette som noen bombe. Men det er jo et helvete når det skjer og veldig trist for dem det gjelder, sier Lavern.

Lavern tror heller ikke dette er den siste triste nyheten i norsk radiobransje. Lyttertallene falt kraftig under fm-slukkingen og omleggingen til digital dab-radio på riksplan, og dette har gitt radiomarkedet en knekk.

– Det er ikke noen tvil. Det er bare å se på tallene det, sier Petter Lavern.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg vil ikke snakke om den saken der
Nkom-direktør vil ikke kommentere strid om radioantenne etter dab-møte.
01:46
Publisert: