Reklamemarkedet falt 3,8 prosent i andre kvartal i 2014, sammenliknet med samme periode ifjor. Det viser siste kvartalsrapport fra Institutet för reklam- och mediestatistik (IRM).

IRM bygger på surveyundersøkelser der så godt som alle medieaktører innen respektive mediegrupper leverer opplysninger om fakturert salg.

Reklameomsetningen i kvartalet passerte så vidt fem milliarder kroner.

Les også: Fra minus til null dnPlus

Fallet er det største IRM har målt siden lavkonjunkturen som følge av finanskrisen i 2009, heter det i en melding fra IRM.

- Nå har vi to kvartaler på rad med negativ vekst på reklamemarkedet. Vi ser nok ingen vending i løpet av 2014, snarere at trenden fortsetter også i andre halvår, uttaler daglig leder Madeleine Thor i IRM.

Svak utvikling

Mediemarkedet fra 2. kvartal 2013 til 2. kvartal 2014. Kilde: IRM

 

Digitale medier representerer et lyspunkt. Web-tv vokste hele 95 prosent i andre kvartal sammenliknet med tilsvarende kvartal ifjor, men kategorien er fortsatt liten målt i kroner. Mobilmarkedsføring økte med 74 prosent fra samme kvartal ifjor.

- Både reklame i web-tv og mobilmarkedsføring har kraftig veksttakt fra lave nivåer, noe som er karakteristisk for nye medier som befinner seg i de tidligere stadier av produktets livssyklus, sier Madeleine Thor. 

Justerte ned

Før sommeren nedjusterte IRM sin prognose for det norske reklamemarkedet i 2014.

I mars hadde instituttet anslått at veksten i medie­investeringene ville bli 0,8 prosent sammenlignet med 2013.

I juni justerte IRM forventningene kraftig nedover, og anslo at markedet i stedet vil gå tilbake med drøyt en prosent i år.

Nedjusteringen skyldtes først og fremst et svakt første kvartal samt negative signaler fra flere aktører i bransjen.

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Fryser utbetalinger etter regnskapsrot  

Kritiserer Nerdrums opptreden

First House og hjelpeløshetens tempeldans  

Norges største tv-selskap faller igjen

«Beatles»-flopp på kino  

Hagebyharselas til 80 mill. dnPlus  

Tar regningen for New York-scene dnPlus

Øyafestivalen i pluss

Rai rai for Hellbillies - lite liv for D.D.E

Kagges kunst på museum dnPlus

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.