- Journalister betyr trøbbel og besvær. For noen representerer vi bunnivået i hvor langt det er mulig å synke i menneskeslekten, sa Skup-juryens leder, tidligere sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, før han presenterte prisvinnerne under Skup-konferansen lørdag. 

Olufsen siktet til motstanden mot journalister, blant annet i Trump-administrasjonen i USA, da han innledet til prisutdelingen for de beste journalistiske prestasjonene i 2016, som lørdag kveld ble hedret i Tønsberg.

Og Olufsen kunne med glede dele ut en den gjeveste prisen til sin tidligere arbeidsplass. VG-journalistene Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman vant Skup-prisen for sine avsløringer om tvang i psykiatrien.

Her kan du lese VG-journalistenes metoderapport.

Disse fikk Skup-diplom lørdag:

- Stavanger Aftenblad, for reportasjen «Glassjenta». Her er metoderapporten til reportasjen.

- Dagbladet, for reportasjene om Kongehuset. Her er metoderapporten.

- VG, for artiklene om UDs bistandskonsulenter. Her er metoderapporten.

- VG, for artiklene om advokaten og torpedoen. Her er metoderapporten.

- VG, for artiklene om åpenhet i Idrettsforbundet. Her er metoderapporten.

47 bidrag

Det var totalt 47 innmeldte bidrag til Skup 2017. 16 var sendt inn fra mindre redaksjoner, mens de resterende 31 kom fra mediehus som TV 2, DN, VG, NRK, Aftenposten, Dagbladet og Adresseavisen.

Dagbladet har de tre siste årene vunnet den gjeveste utmerkelsen, Skup-prisen, med journalistikk om kritiske forhold i Forsvaret, situasjonen til mennesker på flukt fra krig og digital overvåkning.

IR-pris til Sømme Hammer

I tillegg til å dele ut prisen for den beste kritiske journalistikken, gis det på Skup honnør til de som har gjort kritisk undersøkende journalistikk internasjonalt. Prisen deles ut av organisasjonen Internasjonal Reporter.

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer vant internasjonal reporter-prisen for sitt arbeid i Midtøsten. Hammer har i en rekke år vært journalist i krigsområder som Afghanistan, Irak og Syria.

Anders Sømme Hammer vant Internasjonal Reporter-prisen, her med prisutdeler Anne Hege Simonsen.
Anders Sømme Hammer vant Internasjonal Reporter-prisen, her med prisutdeler Anne Hege Simonsen. (Foto: Ketil Bjærke / NTB scanpix)

Skup-juryen ga hederlig omtale til tre prosjekter i internasjonal reporter-prisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Nationens Hilde Havro, Eva Undheim, Hans Bårdsgård og Astrid Dypvik for prosjektet «Kven skal eige jorda».
  • VGs Rune Thomas Ege, Helge Mikalsen, Sondre Nilsen og Dan Kåre Engebretsen for prosjektet «Festning Europa».
  • VGs utenriksredaksjon for dekningen av Syria og Irak.