Nå blir han den tredje topplederen som slutter i mediekonsernet siden juni. Det skjer etter 11 år i selskapet.
– Dette var en veldig vanskelig beslutning å ta. Det passer aldri å ta en slik avgjørelse, men nå kan jeg forlate selskapet med en god følelse. Schibsted er i en drivende utvikling med mange sterke merkevarer, sier Gravir til DN.
– Når ble avgjørelsen tatt?
– Det er ikke naturlig for meg å kommentere, men det er samtidig en avgjørelse man ikke kan bruke veldig lang tid på. Sats er et fantastisk selskap som betyr mye for mange i hverdagen, der jeg selv har vært medlem i mange år. Samtidig vil jeg gjerne ta del i vekstplanen som er lagt.
Tredjemann ut
Nå blir Gravir den tredje lederen som slutter i Schibsted på tre måneder. I tillegg til Gravir, har Schibsted også mistet to andre sjefer som har vært sentrale i veksten og produktutviklingen i konsernet de siste årene:
- I juni sluttet visepresident Olivier Aizac for konsernets markedsplasser i Latin-Amerika i stillingen, etter å ha vært tilknyttet Schibsted siden 2015. Han grunnla også Schibsteds franske markedsplass – app Leboncoin, som alene sto for 30 prosent av omsetningen til Schibsted Marketplaces på 871 millioner euro i fjor.
- Måneden etter sluttet også konsernets direktør for plattformer Rian Liebenberg, for å bli teknologidirektør i det amerikanske musikkrettighetsselskapet Kobalt Music. Liebenberg kom til Schibsted i 2014 og bygget opp konsernets utviklingsavdeling i London, der det er satset flere hundre millioner kroner de siste årene.
Medieforsker overrasket
Selv synes Gravir utviklingen er uproblematisk.
– Jeg har ikke reflektert så mye over det. I et så stort selskap er det naturlig at noen slutter, og vi har også rekruttert mange nye. Selv har jeg hatt et godt samarbeid med ledelsen. Jeg vil fortsatt følge utviklingen, men litt mer fra sidelinjen.
Jens Barland, medieforsker ved NTNU, sier at det vekker oppmerksomhet når tre ledere slutter samtidig, men at han ikke kjenner bakgrunnen til de enkelte avgangene.
Han mener det nyeste jobbyttet var uventet.
– Jeg er overrasket over at Gravir slutter, ettersom jeg vurderer han som en av de egnede kandidatene til å ta over etter konsernsjefen den dagen det blir aktuelt, sier forskeren.
Han tror likevel ikke det nødvendigvis skaper noen problemer internt.
– Det er fullt av masse gode talenter i Schibsted. De har lang tradisjon for å sende ledere rundt i systemet for å danne en bred ledelseskompetanse, noe nåværende konsernsjef Rolv Erik Ryssedal selv et godt eksempel på, sier Barland.
Skal bygge europeisk kjempe
Gravir startet i Schibsted som konsulent i 2002 og begynte fem år senere å jobbe i selskapet på fulltid. Siden har han vært sjef i Bergens Tidende, Aftenposten, Finn og nå til slutt Schibsted Marketplace.
– Sondre er først og fremst en dyktig leder på mange dimensjoner. Jeg har kjent ham helt siden han begynte i McKinsey i 2003. Han har utviklet seg gjennom et bredt sett av lederroller i Schibsted siden 2007. Sondre har jobbet i en industri med høy forandringstakt og har bred internasjonal erfaring. Dette kommer Sats-teamet til å dra nytte av fremover, skriver styreleder Hugo Maurstad i en epost.
DN skrev i forrige uke at oppkjøpsfondet Altor skal gjøre treningskjeden Sats til en børsnotert europeisk gigant. Tidligere konsernsjef i Sats, Olav Thorstad, valgte å si opp sin stilling fordi han manglet motivasjon for denne fasen.
Blir værende i styret i Finn
Frem til en ny sjef for Schibsted Marketplaces er funnet kommer konsernsjef Rolv Erik Ryssdal (55) til å fungere som midlertidig leder for Marketplace-virksomheten.
– Jeg synes det er meget kjedelig at Sondre slutter. Han har gjort en kjempejobb gjennom mange år, og jeg skulle ønske han kunne fortsette i mange år til. Vi ønsker å beholde kontakten, og har allerede avtalt at han skal bli sittende i styret i Finn, sier Ryssdal.
– Er du overrasket over avgjørelsen?
– Det har jeg ingen kommentar til, utover at han er attraktiv på arbeidsmarkedet og at han nå har fått et tilbud utenfor konsernet. Det må vi respektere, sier han.
Ryssdal vil ikke kommentere når han ble informert om beslutningen, men sier at styret jobber med å finne Gravirs erstatter så fort det lar seg gjøre.
Under Gravirs ledelse hadde Marketplaces i andre kvartal en inntektsvekst på 16 prosent og et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) som var 33 prosent bedre enn samme periode året før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.